PDA

Bekijk de volledige versie : Raad van State legt bom onder dertig provinciale uitvoeringsplannen


Barst
12th October 2011, 01:01
Raad van State legt bom onder dertig provinciale uitvoeringsplannen


BRUSSEL - De Raad van State heeft een juridische bom gelegd onder meer dan dertig provinciale uitvoeringsplannen.


Minstens dertig provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen staan juridisch op de helling, net zoals honderden particuliere bouwvergunningen. Dat zegt Vlaams parlementslid Bart Vanmalderen (SP.A).

De aanleiding is een uitspraak van de Raad van State over de bouw van de nieuwe gevangenis in Dendermonde. Het arrest mag dan wel van augustus dateren, de juridische gevolgen worden pas nu echt duidelijk. En die zijn verstrekkend, waarschuwt Vanmalderen. Hij kaart de kwestie vandaag aan in de bevoegde commissie Ruimtelijke Ordening.


Reparatiedecreet

De nieuwe gevangenis in Dendermonde is een onderdeel van het 'provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan' van Oost-Vlaanderen. Volgens de planning van de provincie moest de bouw normaal deze maand beginnen. Maar een klacht bij de Raad van State van enkele misnoegde omwonenden, verenigd in het actiecomité Oud Klooster, besliste daar anders over.

Het ruimtelijk uitvoeringsplan werd alleen wereldkundig gemaakt via de website van de stad Dendermonde en niet via een krant of een gemeentelijk infoblad. Dat mag niet, meent de Raad van State die sprak over 'een schending van het gelijkheidsbeginsel'. Dus beval het rechtscollege op 12 augustus tot een schorsing van het uitvoeringsplan.

Niet alleen ligt de bouw van de nieuwe strafinstelling nu tijdelijk stil, de uitspraak legt ook een juridische bom onder andere provinciale en gewestelijke uitvoeringsplannen, weet Vanmalderen. 'Veel van die projecten hebben nooit geadverteerd in een krant, zoals de vroegere wetgeving vereist. Dat maakt ze juridisch kwetsbaar.' Volgens hem gaat het over minstens dertig provinciale plannen en honderden bouwvergunningen.

Absurd, vindt Vanmalderen. 'Want het is niet alsof de provincies geen informatie verstrekten. Dat deden ze wél, via hun webstek, of door het organiseren van infoavonden. De uitspraak houdt geen rekening met de realiteit. Dat komt omdat de Raad van State archaïsch werkt.'

Vandaag vraagt de SP.A-politicus tekst en uitleg aan de bevoegde ministers van Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu, Philippe Muyters (N-VA) en Joke Schauvliege (CD&V). Ook N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele wil er het fijne weten van weten.

Verwacht wordt dat de meerderheid via een 'reparatiedecreet' de anomalie oplost. Om daarna de procedures voor het bekendmaken van ruimtelijke plannen te stroomlijnen.


DS, 11-10-2011 (Maaten Goethals)