PDA

Bekijk de volledige versie : Tot 4 jaar achterstand bij Brussels Hof van Beroep


Shana.Loeckx
10th October 2011, 21:20
De achterstand die het Brusselse hof van beroep heeft bij de behandeling van nieuwe zaken schommelt, afhankelijk van de materie, tussen 6 maanden en 4 jaar. Dat heeft raadsheer Koenraad Moens gezegd bij de voorstelling van het werkingsverslag 2010.
Straf- en jeugdzaken worden meestal binnen de 6 maanden behandeld, maar voor burgerlijke en fiscale geschillen duurt het al snel 3, soms zelfs 4 jaar.

"Alle nieuwe jeugdzaken worden binnen de 6 maanden behandeld", zegt raadsheer Moens. "De raadsheren in de jeugdkamers houden zich uitsluitend met die materie bezig en doen er alles aan om voor die zaken snel een oplossing te hebben. In strafzaken duurt het meestal ook niet meer dan een zestal maanden voor een dossier behandeld wordt. Uitzondering zijn de financieel-economische zaken, waar het 12 tot 18 maanden duurt."

Ook familiezaken worden snel behandeld, binnen de 6 tot 8 maanden. Handelszaken moeten iets langer wachten, 12 tot 15 maanden. "Maar in die materie zijn er veel dossiers die in kort geding moeten behandeld worden", zegt raadsheer Moens. "Die krijgen voorrang, waardoor andere zaken moeten wachten."

Voor de burgerlijke zaken en de fiscale zaken is de toestand echter ernstig. "Burgerlijke dossiers wachten 30 tot 36 maanden op een behandeling, in fiscale zaken loopt dat op tot 3 à 4 jaar. Dat komt door de complexiteit van de fiscale materie en het feit dat we slechts 4 magistraten hebben die die materie beheersen."

Bron: De Standaard 10 oktober 2011

Mening:

Het is eigenlijk ongelooflijk hoeveel juridische zaken er dagelijks zijn. Ik kan begrijpen dat er te veel zaken zijn ten opzichte van de juristen. Maar het is niet normaal dat sommige zaken pas 4 jaar later behandeld worden. En dan zeker niet de financiële zaken. Sommige mensen hebben dat geld nodig, maar hun proces wordt maar achteruit geschoven. Een advocaat die je 4 jaar moet betalen, is ook niet om mee te lachen. Het is wel goed dat de straf -en jeugdzaken zo snel behandeld worden. Dit is toch iets dat moet veranderen vind ik.