PDA

Bekijk de volledige versie : 'De school sluit allochtonen uit'


Barst
8th November 2005, 22:55
'De school sluit allochtonen uit'


Het is wellicht van mei '68 geleden dat Parijs nog zulke straatrellen heeft beleefd. Een van de boegbeelden van het studentenoproer toen was Daniel Cohn-Bendit, nu Europees parlementslid voor de Duitse Grünen.


President Jacques Chirac en premier Dominique de Villepin kondigen een actieplan tegen de jeugdwerkloosheid aan. Wat verwacht u daarvan?

Dit probleem is niet meer op te lossen met een actieplan. Er moet iets gedaan worden aan de gettovorming, die in Frankrijk veel sterker is dan in Duitsland bijvoorbeeld, aan de massale jeugdwerkloosheid én aan de bendes en drugsbaronnen die in die wijken aan het werk zijn. Snel kun je dat niet oplossen.


Wat kan er wel snel gedaan worden?

De politie moet een andere strategie hanteren, en daarvoor is eerst grondige zelfkritiek nodig. In enkele steden zijn er nu bemiddelaars die proberen om weer rust te brengen. Wie denkt dat alleen hard optreden het geweld oplost, heeft het mis: de politie kan de rellen in Parijs onderdrukken, maar morgen kan het geweld opnieuw uitbreken in Lyon of Marseille.


Kan de Europese Unie bijdragen tot een oplossing van dit probleem?

Op korte termijn niet. Op lange termijn moet Europa een vergelijkend onderzoek doen naar de verschillende integratiestrategieën in de afzonderlijke lidstaten. Dan zal blijken dat in alle landen met een grote instroom van migranten het onderwijssysteem heeft gefaald. In Frankrijk, Engeland, Nederland, België... overal zien we dat het onderwijssysteem allochtone kinderen uitsluit. En dáár kan Europa wel wat aan doen.


© Der Spiegel (Knack, 09-11-2005)