PDA

Bekijk de volledige versie : Vlamingen pessimistischer over de toekomst


Barst
6th October 2011, 12:50
Vlamingen pessimistischer over de toekomst


De Vlamingen zijn pessimistischer over de toekomst. Vooral de maatschappelijke ontwikkelingen stemmen de Vlaming minder hoopvol. Dat is een van de elementen uit de studie Vlaamse Regionale Indicatoren (VRIND) van de Vlaamse regering.


Opmerkelijk in de studie is dat de Vlamingen zich pessimistischer uitdrukken over de toekomt. Niet zozeer over de eigen situatie, maar wel over bredere ontwikkelingen.

Bijna 73% denkt dat er over tien jaar een groter verschil zal zijn in inkomens, in 2009 was dit 68%. Bijna zeven op tien Vlamingen denkt dat de volgende generatie een stap terug zal moeten zetten, al leeft dit wel al langer.

Maar ook meer en meer mensen denken dat men binnen 10 jaar zelf voor het pensioen zal moeten zorgen (stijging van 59 naar 63%) en dat er meer sociaal uitgeslotenen zullen zijn. Slechts 20% denkt dat het leefmilieu er binnen 10 jaar beter voorstaat (-8,8%).

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wees erop dat Vlaanderen in 2010 op economisch vlak 'wonderwel heel snel gerecupereerd en hersteld is van de crisis'. 'Het echte crisisgevoel is er uit, maar het pessimisme over de toekomst is toegenomen', luidde het. 'Dat is een extra zorg waar wij als overheid nog beter de burgers moeten informeren.'


Migratie

Vlamingen leven steeds meer in een multi-etnische samenleving, meldt het rapport. Vorig jaar is het aantal nieuwkomers sterk toegenomen, deels door betere registratie. Vooral de instroom uit de Oost-Europese landen valt de onderzoekers daarbij op. De helft van de nieuwkomers komt uit Europa met als belangrijkste groep de Nederlanders

De houding tegenover vreemdelingen wordt ook negatiever met de leeftijd en positiever naarmate het opleidingsniveau stijgt. Merkwaardig is dat men kennelijk in ‘witte buurten’ negatiever staat tegenover vreemdelingen en migratie dan in ‘gemengde buurten’.

De sociaaleconomische positie van niet EU-burgers blijft een stuk slechter dan de positie van Belgen en EU-burgers. Ook 12% van de Vlamingen of 730.000 personen leefde in 2009 in een huishouden met een inkomen onder de armoederisicodrempel.


Meer verkeer en energieverbuik

Vorig jaar is het verkeer weer drukker geworden, na een daling tijdens het crisisjaar 2009. De filezwaarte op de hoofdwegen is volgens het onderzoek fors toegenomen, vooral in de Antwerpse regio.

Ook het energieverbruik is in 2010 in bijna alle sectoren opnieuw toegenomen. Het bruto binnenlands energiegebruik steeg met 10% tegenover het jaar daarvoor. Het aandeel van hernieuwbare energie in de elektriciteitsopwekking stijgt maar blijft beperkt (tot 6%). Dat is nog ver onder de doelstelling van 13 procent tegen 2020.

De studiedienst van de Vlaamse regering presenteerde voor de 19e keer de lijvige Vlaamse Regionale Indicatoren. Vierhonderdveertig pagina's, 700 indicatoren en 800 tabellen schetsen de jaarlijkse evolutie voor de verschillende beleidsdomeinen van de Vlaamse regering. Daarvoor werd ook een 1.500-tal Vlamingen gepeild in de lente van 2010.


Blog DS, 06-10-2011

Shana.Loeckx
6th October 2011, 14:05
In het nieuws laat men constant uitblijken dat de economische crisis gedaan is. Maar nu is er bijvoorbeeld Dexia die blijkbaar toch nog de gevolgen van de crisis voelt. Hierdoor worden mensen onzeker.

Ook wordt er herhaaldelijk in het nieuws gesproken over de pensioenkassen die bijna uitgeput zijn. Vele mensen nemen al maatregelen en gaan dus nadenken over pensioensparen. Maar dit neemt natuurlijk ook een hap uit het budget van de mensen. De bevolking moet dus langer werken, en ook nog eens zelf voor hun pensioen zorgen. Dit is niet echt een beloning hé?

Op dit moment lijkt het of men overal in België met wegenwerken bezig is. Waardoor het aantal files alleen maar toenemen. Mensen beginnen hun dag al slecht als ze nog maar naar hun werk willen geraken en daarvoor soms uren in file moeten staan.

Het is toch niet verwonderlijk dat de mensen dan pessimistischer worden hé?