PDA

Bekijk de volledige versie : Vissoorten verdwijnen, met dank aan EU-subsidies


Barst
3rd October 2011, 17:38
Vissoorten verdwijnen, met dank aan EU-subsidies


De Spaanse visindustrie heeft sinds het jaar 2000 meer dan 5,8 miljard euro aan subsidies ontvangen om zijn vloot en invloed uit te breiden. Europese belastingbetalers hebben een industrie bekostigd, die stelselmatig regels aan zijn laars lapt en visbestanden plundert, zo blijkt uit onderzoek van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ).


De EU-commissie voor visserij heeft onlangs een wetsvoorstel ingediend in een uiterste poging zieltogende vissoorten te redden. De situatie in Spanje toont aan hoe lastig dat in de praktijk zal zijn. De industrie is gebouwd op subsidies.

Er was geld voor het slopen van de verouderde vloot, maar ook voor de bouw van moderne schepen, met nóg meer capaciteit. Met overheidssteun werden vislicenties gekocht om in wateren van ontwikkelingslanden te mogen vissen. Bovendien werd de sector vrijgesteld van belastingen op brandstof, een voordeel van 2 miljard euro.

Het onderzoek van het ICIJ maakt duidelijk dat eventuele fraude en overtredingen nauwelijks invloed hadden op de subsidieverstrekking. Een Spaanse eigenaar ontving meer dan 8 miljoen terwijl er tegen zijn rederij geprocedeerd werd vanwege vermeende illegale visvangst in de Verenigde Staten.

Ook leidde EU-beleid niet tot een bloeiende sector. Met de afname van vis, namen de faillissementen toe. In de hele EU krijgt de visserij meer belastinggeld dan ze aan vis opbrengt. De steun aan Spanje is goed voor een derde van de waarde van de hele Spaanse vissector. Anders gezegd: bijna één op de drie vissen uit een Spaans net of van een Spaanse kwekerij, is met publiek geld betaald.

Nergens wordt zoveel gevist als in Europese wateren. Volgens wetenschappers is bij driekwart van de eetbare soorten sprake van overbevissing. Vis is geen onuitputtelijke bron, verduidelijkt visserij-econoom Andrew Dyck van de Universiteit van Brits-Columbia. "Als overheidsgeld het enige is dat deze industrie overeind houdt, dan financieren we in wezen de uitputting van onze natuurlijke visvoorraad."


Blog Trouw, 03-10-2011

EvelienBroeckx
3rd October 2011, 18:27
Als men zo verder gaat met de visvangst, dan hebben we over enkele jaren gewoon geen vis meer in de zee. Weinig mensen staan daar bij stil, maar eigenlijk is het echt wel dramatisch. Door de overbevissing zijn er reeds veel vissoorten aan het uitsterven. Ze krijgen de kans niet meer om zich voort te planten en binnenkort zijn de zeeën zo goed als leeg. De gevolgen hiervan zullen enorm zijn. Er zijn veel mensen die leven van de visindustrie en deze mensen zullen dan hun inkomsten verliezen. Tevens zijn er ook veel mensen die werken in visfabrieken, visrestauranten e.d.
Eerlijk gezegd ben ik nog niet lang op de hoogte van dit probleem. Een tijdje geleden zag ik documentaires over bedreigde vissoorten en toen besefte ik pas de ernst van het probleem. Er moeten dringend maatregelen getroffen worden!

Evelien.Verlinden
4th October 2011, 20:04
Het probleem van het verdwijnen van vissoorten is helaas al een tijdje aan de gang. Deze heeft niet als enige oorzaak de EU-subsidies, ook de klimaatverandering, vervuiling,... dragen hiertoe een steentje bij.
Helaas heeft dit niet enkel gevolgen voor de mens ook de dieren lijden hier massaal onder, aangezien ze het steeds moeilijker krijgen om eten te vinden.
Wil men dit probleem in de toekomst oplossen zal het een werk van lange adem zijn. Het wordt hoog tijd dat de mens eindelijk zijn verantwoordelijkheid opneemt voor het te laat is!