PDA

Bekijk de volledige versie : Hella Haasse (1918-2011)


Barst
30th September 2011, 13:53
Schrijfster Hella Haasse (93) overleden


De Nederlandse schrijfster Hella Haasse is gisteravond in haar woonplaats Amsterdam na een kort ziekbed overleden. Dat heeft haar uitgeverij Querido vanmiddag bekendgemaakt. Haasse is 93 geworden. Haasse geldt als een van de belangrijkste Nederlandse schrijfsters.


Hélène Serafia Haasse werd op 2 februari 1918 geboren in Nederlands Indonesië. In 1938 ging zij naar Nederland om Scandinavische Talen en Letteren te studeren, maar toen ze merkte dat de nazi's de Scandinavische en Germaanse heldensagen gebruikten voor racistische en propagandistische doeleinden, staakte ze haar studie en stapte ze over naar de Toneelschool. Na een korte toneelcarrière begon ze tijdens de oorlog te schrijven. Oeroeg, haar prozadebuut, betekende meteen haar grote doorbraak.


Oeuvre

In de jaren die volgden bouwde ze een indrukwekkend oeuvre op, dat bestaat uit romans zoals Het woud der verwachting, Bentinck, Heren van de thee en Sleuteloog. Naast toneelstukken schreef zij ook essays en lezingen, die zijn uitgegeven in de verzamelbundels Uitzicht en Inkijk. Hella S. Haasse is een van Nederlands hoogst gewaardeerde en meest vertaalde auteurs. Als enige schreef zij driemaal het Boekenweekgeschenk. Haar werk verschijnt in negentien landen in vertaling.


Oeroeg

De novelle Oeroeg verscheen in 1948. Het stond decennia lang op de literatuurlijsten en was lange tijd populair bij scholieren. In 2009 werd het boekje opnieuw uitgegeven in het kader van de campagne Nederland leest. De schrijfster woonde in 2009 nog op 91-jarige leeftijd de eenmalige solotoneelvoorstelling Oeroeg bij in Carré gespeeld door Willem Nijholt. Het speelt zich af in Nederlands-Indië, centraal staat de relatie tussen een Nederlandse planterszoon en een Indische jongen. De novelle werd in 1993 verfilmd. Haasse zei ooit dat ze altijd een vreemde is gebleven in het land van haar geboorte.


Prijzen

Zij heeft vele prijzen op haar naam staan, waaronder de Constantijn Huygensprijs, de P.C. Hooftprijs, de Annie Romeinprijs, de Dirk Martensprijs en tweemaal de NS Publieksprijs. In 2004 ontving zij voor 'de artistieke en menselijke waarde van haar veelzijdige oeuvre' de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren.

Op 2 februari 2008, haar negentigste verjaardag, werd het digitale Hella Haasse Museum geopend, waarin haar leven en werk in tekst en beeld te zien is.


Blog DM, 30-09-2011(adha/mvdb)