PDA

Bekijk de volledige versie : Turken willen hun deel van Cypriotische olie


Barst
20th September 2011, 17:29
Turken willen hun deel van Cypriotische olie


ISTANBUL - Turkije beschouwt het verdrag tussen Cyprus en Israël tot verdeling van het olierijke gebied in de Middellandse Zee als een provocatie.


De Turken willen hun deel van de olie en het gas bij Cyprus. Dat liet de Turkse regering gisteren in niet mis te verstane woorden weten. Ze liet weten dat Cyprus zijn plannen om binnen een paar dagen olieboringen uit te voeren op de Middellandse Zee moet opschorten, zo niet gaan de Turken er onder bescherming van de marine ook naar olie en gas zoeken.

Onder de zee, ten zuiden van Cyprus, is waarschijnlijk veel olie en aardgas te winnen. De Cyprioten weten dit en hebben middels een verdrag het zeegebied met Israël onder elkaar verdeeld. Turkije heeft echter grote bezwaren. Volgens de Turkse minister van Energiezaken, Taner Yilmaz, kunnen de Griekse Cyprioten beter even wachten met juichen. Want Turkije gaat niet toestaan dat de Grieken in hun eentje deze olie winnen. De Turken, die in het noorden van het eiland leven, hebben volgens Turkije ook recht op het rijkdom uit dat gebied.

Het gaat hen niet alleen om de olie, zo blijkt uit de woorden van de minister. Hij liet weten dat het verdrag tussen Cyprus en Israël om het olierijke gebied te delen een regelrechte actie van provocatie aan het adres van Turkije is. Immers, Israël en Turkije liggen sinds de kwestie van de Gaza-vloot van vorig jaar mei met elkaar overhoop.

Mocht er geen verandering komen in de houding van Cyprus, dan gaat Turkije binnenkort een soortgelijk verdrag tekenen met het Turkse deel van Cyprus om vervolgens aan de slag te gaan in de Middellandse Zee. 'Onder begeleiding van onze marine gaan we ook naar olie en gas zoeken in het oosten van de Middellandse Zee. Onze oorlogsschepen gaan er op toezien dat het Turkse personeel daar aan de slag kan', aldus minister Yildiz.

Volgens wetenschappelijk onderzoek is onder de zee ten zuiden van Cyprus aan 3,5 triljoen kubieke meter aan gas te winnen. Ook zou er aan 1,7 miljard vaten aan olie gewonnen kunnen worden.

De gespierde taal van de Turken bleef echter zonder gevolg. Solon Kassinis, de energiechef van het Cypriotische ministerie van Handel, liet weten dat het Amerikaanse bedrijf Noble Energy is begonnen met proefboringen. Volgens Kassinis hebben de werknemers van Noble Energy al tot tachtig meter onder de zeebodem geboord binnen de territoriale wateren van Cyprus.

Daarop reageerde de Turkse premier met een nieuwe waarschuwing. 'Turkse fregatten en de luchtmacht zullen de ontwikkelingen in het gebied constant controleren', zei hij. En, voegde hij, eraan: 'Turkije begint nog deze week met eigen onderzoek naar olie en gas.'


DS, 20-09-2011