PDA

Bekijk de volledige versie : 'Migratiebeleid zet sociale zekerheid onder druk'


Barst
2nd September 2011, 02:48
'Migratiebeleid zet sociale zekerheid onder druk'


Door het politiek immobilisme dreigen bepaalde maatschappelijke problemen volkomen onbeheersbaar te worden. Zo zet het migratie- en asielbeleid de sociale zekerheid zwaar onder druk, zegt Yves Liégeois, procureur-generaal bij het arbeidshof bij de opening van het gerechtelijk jaar.


Liégois focuste in zijn toespraak vooral op het migratie- en asielbeleid en de weerslag ervan op de sociale zekerheid. "Duizend-en-een achterpoorten en zwarte gaten in de wetgeving maken het mogelijk de staat leeg te zuigen ten nadele van elke burger."

Liégeois gaf tijdens zijn toespraak het woord aan advocaat-generaal Piet Van Den Bon die daar dieper op in ging. "Binnen de huidige wettelijke context is het voor een vreemde burger perfect mogelijk om na één dag werken of, erger nog, tegen betaling voor een fictieve inschrijving, aanspraak te maken op arbeidsongeschiktheidsuitkeringen of werkloosheidsuitkeringen", zei Van Den Bon.

Dat België het land van melk en honing is, is volgens hem geen mythe maar een gevaarlijke realiteit. "Het spreekt vanzelf dat deze realiteit als een magneet werkt op buitenlanders die op zoek zijn naar een beter bestaan. De onaangepaste reglementering woekert als vochtig metaalroest aan onze alom geprezen sociale zekerheid."

Hij noemde de afschaffing van de snel-Belgwet en de verstrenging van de gezinshereniging een positief signaal, maar het is volgens hem een illusie om te veronderstellen dat die maatregelen een hocus-pocuseffect zullen hebben op de ontoereikende wetgeving uit het verleden.

"De onbedachtzaamheid waarmee deze problematiek structureel werd verwaarloosd, heeft geleid tot een enorme verspilling van vervangingsinkomens en sociale bijstand", aldus Piet Van Den Bon.


Blog DS, 02-09-2011

Michael Van Deun
25th September 2011, 11:08
Het migratiebeleid van België is dringend aan hervormingen toe, want echt effectief is het niet echt. Zeker omdat dit beleid ten nadele is van de sociale zekerheid en alles wat daarbij hoort. De gewone werkende burger moet opdraaien voor migranten die ons land binnenkomen en precies wel alles gedaan lijken te krijgen. Er wordt in de politiek zelf gesproken over de problematiek van het migratie- en asielbeleid dat werd verwaarloosd. Maar dit is niet erg slim, want de problemen zijn eens zo groot! En door de hedendaagse politieke situatie van ons land ziet het er niet naar uit dat er onmiddellijk verbetering aan zit te komen. Er moeten dringend stappen worden ondernomen. Want op lange termijn (als het al niet onder de radar begonnen is) gaat de Belgische inwoner zich keren tegen eigen land en politiek!