PDA

Bekijk de volledige versie : Belgische jobstudent is luxebeest


Barst
2nd July 2011, 15:42
Belgische jobstudent is luxebeest


BRUSSEL - Deze zomer gaan weer 400.000 jobstudenten aan de slag. Ze vormen een deel van de 80procent studenten die werken, betaald of als vrijwilliger. Maakt dat de Belgische student tot werkmier? Niet als we naar buurlanden als Frankrijk en Nederland kijken.


Belgische studenten werken steeds meer. In totaal werkt 80procent van de studenten ouder dan 15jaar. Het gros doet dat tegen betaling bij een bedrijf, maar er zijn ook heel wat studenten die als vrijwilliger aan de slag zijn. Twee op de drie studenten hebben een zomerbaantje. Bijna de helft werkt (ook) tijdens het jaar. Dat blijkt uit een studie van HR-dienstenverlener Randstad.

Een op de twee studenten doet een beroep op een uitzendkantoor om een baantje te vinden. Ook vrienden en kennissen (34%) en familie (32%) zijn veelgebruikte wegen om aan werk te komen.

130 van de duizend ondervraagde jongeren, of 13procent, werkt dan weer zonder arbeidscontract. In de horeca loopt dat cijfer op tot 22procent. In kleinere bedrijven werkt zelfs één op de drie in het zwart.

Gemiddeld verdient een jobstudent in België jaarlijks zowat 1.900euro netto. Dat is zo'n 150euro meer dan afgelopen jaar. Bovendien neemt dat bedrag toe tot 2.600 euro bij studenten ouder dan 22jaar. ‘Die hoge nettolonen zijn te verklaren door een parafiscaal voordeel dat in België geldt. Het bruto- en nettoloon zijn hierdoor bijna gelijk. Het is een soort van compensatie voor de loonhandicap in ons land', legt Jan Denys van Randstad uit.

‘Dat maakt dat Belgische studenten goedkoper zijn dan hun Franse of Nederlandse collega's. Alleen in België is er immers sprake van zo'n apart studentenstatuut waarbij de werkgever minder sociale lasten betaalt.'


Studie

Studenten geven hun zuurverdiende centen vlot uit aan ontspanning of luxeartikelen, zoals vakantie, kleding of hun gsm. Slechts één op de vijf wendt (een deel van) het geld voor hun studie aan. Zij maken hiervoor zo'n 20procent van hun loon vrij. In totaal gaat dus slechts 4procent van de studentenlonen naar studies. 30procent zou dan weer gespaard worden. ‘Jongeren verwarren sparen vaak met uitgestelde consumptie', nuanceert Denys met een knipoog.

De stijging van de hoeveelheid betaald werk zorgt niet voor minder vrijwilligerswerk. Nog steeds 28procent van de jongeren doet aan vrijwilligerswerk. Ze zijn bijvoorbeeld leider in een jeugdbeweging of monitor in een sportclub.

Bovenop een ‘echte' baan of vrijwilligerswerk wordt bovendien heel wat bijgeklust. Bijna de helft van de studenten doet allerhande klusjes zoals babysitten, in de tuin werken of auto's wassen. Al die klusjes leveren de student jaarlijks gemiddeld 850 euro op.


Nederland

Ondanks de lichte stijging blijkt het aantal Belgische studenten dat werkt heel wat lager te liggen dan in bijvoorbeeld Nederland. Bij onze noorderburen werkt bijna 90procent van de studenten. In Frankrijk is dat dan weer 75procent.

De studenten in Nederland en Frankrijk gebruiken een veel groter deel van het geld voor het betalen van de studies. ‘Goedkope studies en een langdurige financiële ondersteuning van de ouders maakt dat de meeste studenten in België hun loon puur als extraatje zien. Dat is in Frankrijk en Nederland helemaal anders', besluit Denys.


DS, 01-07-2011