PDA

Bekijk de volledige versie : "Chaos dreigt door Salduz-wet"


Barst
18th June 2011, 15:01
"Chaos dreigt door Salduz-wet"


Advocaat-generaal Frank Schuermans vreest de gevolgen van de Salduz-wet, de wet die zegt dat bij elke aangehouden verdachte recht heeft op een advocaat. "Chaos dreigt bij politie en gerecht." De advocaat-generaal heeft het over een 'revolutie' waar politie en gerecht nauwelijks op voorbereid zijn.


"Jaarlijks vinden er in ons land minstens 80.000 nieuwe arrestaties plaats. Zodra de nieuwe wet van kracht is, zullen we dus jaarlijks 80.000 advocaten moeten oproepen. Weinigen lijken te beseffen hoe ingrijpend dat is."

De Salduz-wet is donderdag goedgekeurd in de Kamer. Als ook de Senaat de wet goedkeurt, zullen alle verdachten vanaf 1 oktober een advocaat mogen oproepen als ze door politie of gerecht worden verhoord.

De wet is genoemd naar een 17-jarige verdachte die veroordeeld werd na een proces waarbij hij geen advocaat had gehad. De jongeman kreeg gelijk van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Alle EU-landen moeten nu dit arrest over de bijstand door advocaten in hun wetgeving opnemen.

De wet geldt alleen niet bij verkeersmisdrijven en de weinige bestaande misdrijven waarvoor de straf minder dan één jaar bedraagt.

Advocaat-generaal Frank Schuermans ziet een hoop praktische problemen.

"Men onderschat de impact daarvan op organisatorisch vlak. Waar gaan we bijvoorbeeld al die advocaten vinden? Dat is nu al een probleem in de arrondissementen die advocaten toelaten bij de ondervraging door de onderzoeksrechter. In Ieper bijvoorbeeld is er welgeteld één advocaat die opgeroepen kan worden (voor verdachten die geen eigen advocaat hebben, red.). "

"Er zijn nog meer praktische gevolgen. In Veurne bijvoorbeeld zijn onlangs tien Zuid-Amerikanen opgepakt. Na hun arrestatie had de onderzoeksrechter een tiental uur de tijd om hen te verhoren en eventueel aan te houden. Vanaf 1 oktober moeten politie en justitie in zo'n geval op 24 uur tijd de eerste bewijzen verzamelen en tegelijk georganiseerd krijgen dat de tien verdachten de bijstand van een advocaat krijgen en dat er voldoende tolken zijn om hen te verhoren."

Schuermans heeft naast die praktische bedenkingen ook een fundamenteler bezwaar.

Volgens hem komt dit principe van bijstand door advocaten vanuit het Angelsaksische rechtssysteem waar de functie van de onderzoeksrechter niet bestaat, een magistraat die per definitie neutraal is.

"'Begrijp me niet verkeerd', besluit Schuermans. "Op zich ben ik niet tegen de bijstand van een advocaat, maar in ons rechtssysteem past dat niet. Bovendien dreigt er organisatorische chaos omdat de wet al binnen de drie maanden volledig in werking moet treden."

Ook waarnemend commissaris-generaal van de federale politie Paul Van Thielen, maakt zich zorgen. Aan de VRT zei hij dat de nieuwe wet de politie 16 miljoen euro kost.

Er moeten infrastructuurwerken gebeuren, zodat advocaten discreet met verdachten kunnen overleggen, en er zijn extra personeelskosten.

In kleine politiezones waar vaak slechts één patrouille beschikbaar is, verwacht de politiebaas nog meer problemen. "Die ploeg is dan bezet voor de tijd dat de advocaat ter plaatse komt en tijdens het gesprek van 30 minuten die de advocaat met zijn cliënt mag hebben alvorens het politieverhoor van start kan gaan", zegt Van Thielen aan de VRT. "Die tijd zitten de agenten op het kantoor en patrouilleren ze niet. Voor kleinere zones is dit een probleem."


DS, 18-06-2011