PDA

Bekijk de volledige versie : Jongeren houden arbeidsethos hoog


Barst
14th June 2011, 21:09
Jongeren houden arbeidsethos hoog


BRUSSEL - De meeste Belgen vinden werken nog altijd een morele plicht. Maar als het arbeidsethos in twintig jaar niet is gedaald, is dat vooral te danken aan de jonge starters.


We werken om te leven en leven niet langer om te werken. Het gezin komt voor haast alle Belgen op de eerste plaats. Maar dat betekent niet dat werk onbelangrijker wordt. Negen op de tien respondenten vinden nog altijd dat betaalde arbeid een zeer tot tamelijk belangrijke plaats in hun leven inneemt. Werk is daarmee het op een na belangrijkste levensdomein van de Belgen, nog voor ‘vrienden en bekenden' en ‘vrije tijd'.

‘De voorspelling die al in de jaren zestig werd gemaakt dat mensen vrije tijd steeds belangrijker zouden gaan vinden te nadele van betaalde arbeid, blijkt dus niet uit te komen', zegt Hans De Witte, hoogleraar arbeidspsychologie aan de KU Leuven.

‘Tien jaar geleden vonden we arbeid iets belangrijker dan nu, maar dat bleek toen een uitschieter te zijn. In twintig jaar tijd is het belang dat we aan arbeid hechten niet gedaald.'

Ook het arbeidsethos blijft behoorlijk stabiel. Drie op de vier vinden dat werken een plicht is tegenover de samenleving. 56 procent is van oordeel dat mensen die niet werken lui worden.

Mannen hebben een iets hoger arbeidsethos dan vrouwen.

Veel opvallender is de positie die jongeren innemen. ‘Er werd verwacht dat het arbeidsethos bij jongeren het laagste zou zijn', zegt De Witte. ‘In de media worden ze bestempeld als een gemakzuchtige, weinig op arbeid gerichte generatie. Maar de onderzoeksresultaten staan haaks op dat stereotype. Jonge starters onder de 25 hebben meer arbeidsethos dan de gemiddelde volwassene.'

Meer zelfs: als het arbeidsethos de voorbije twintig jaar niet is gedaald, dan is dat misschien net te danken aan de stijging van het arbeidsethos bij de jongeren, oppert het onderzoek.

‘Een verklaring daarvoor hebben we niet. Misschien voelen de jongeren zich sterker bedreigd door de werkloosheid? Ze staan aan het begin van hun loopbaan, hebben er alle belang bij om snel te integreren. Ze kunnen zich niet veroorloven dat uit te stellen.'

Tot slot: de gemiddelde Belg is heel erg tevreden over zijn werk. Er zijn weinig verschillen tussen mannen en vrouwen. Maar wel tussen arbeiders en bedienden.

Arbeiders zijn minder tevreden en voelen zich sterker bedreigd door werkloosheid. Ze hebben een hoger arbeidsethos, waardoor eventuele werkloosheid wellicht als problematischer wordt ervaren, zegt het onderzoek.

‘De vaststelling dat er nog duidelijke verschillen zijn tussen arbeiders en bedienden, contrasteert in elk geval met het idee dat de verschillen al lang verdwenen zouden zijn', besluit De Witte.


DS, 14-06-2011