PDA

Bekijk de volledige versie : Misdadigers zijn dikwijls ziek


Barst
1st June 2011, 16:25
Misdadigers zijn dikwijls ziek


BRUSSEL - Ratko Mladic was te ziek om naar Den Haag overgebracht te worden, verklaarden zijn advocaat en zijn zoon. Gevangen oorlogsmisdadigers en dictators halen graag hun slechte gezondheid aan om aan een proces of aan gevangenschap te ontkomen. Enkele voorbeelden van al dan niet ‘ingebeelde zieken'.


John Demjanjuk

De gezondheid van John Demjanjuk (91), beschuldigd van medeplichtigheid aan moord op 28.000 joden in het nazi-vernietigingskamp Sobibor, beheerste zijn proces. Zijn advocaten zeiden dat hij te ziek was om berecht te worden. Demjanjuk moest terechtstaan, maar verkreeg dat elke procesdag slechts twee sessies van maximaal 90 minuten mocht tellen. Hij volgde de zittingen in een bed in de rechtszaal.

Demjanjuk werd deze maand veroordeeld tot vijf jaar cel. Wegens zijn zwakke gezondheid mag hij het proces in beroep in een verzorgingstehuis afwachten – medewerkers zouden hem daar al hebben zien rondlopen.


Hosni Moebarak

Hosni Moebarak (83) is volgens het openbaar ministerie nog te ziek om in de gevangenis zijn proces af te wachten. De voormalige Egyptische president, verdacht van medeplichtigheid bij dodelijk geweld tegen demonstranten, zou lijden aan hartritmestoornissen en een depressie. Sinds april ligt hij onder toezicht in een ziekenhuis in de badplaats Sharm el-Sheik.


Rode Khmer

Op 22 juni moet in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh een proces beginnen tegen vier kopstukken van het Rode Khmer-regime voor hun rol in de dood van meer dan anderhalf miljoen mensen. De beschuldigden zijn van 79 tot 85 jaar oud. Onder meer ex-president Khieu Samphan (79) zei dat hij wegens zijn slechte gezondheid niet kon terechtstaan, maar de verzoeken werden afgewezen.


Augusto Pinochet

De voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet werd in oktober 1998 in het Verenigd Koninkrijk aangehouden en onder huisarrest geplaatst, op basis van een aanhoudingsbevel uitgevaardigd door de Spaanse rechter Baltasar Garzon. Na juridisch touwtrekken werd hij in maart 2000 vrijgelaten om gezondheidsredenen.

Terug in eigen land werd de immuniteit die Pinochet genoot aangevochten en opgeheven. Maar het Grondwettelijk Hof oordeelde in juli 2002 dat hij niet kon vervolgd kon worden wegens de talrijke schendingen van de mensenrechten tijdens zijn regime (1974-1990) omdat hij aan een vorm van dementie leed. In mei 2004 werd dat oordeel vernietigd, onder meer nadat Pinochet een tv-interview had gegeven waaruit niet bleek dat hij mentale problemen had. Pinochet stierf op 10 december 2006 zonder ooit voor de rechtbank verschenen te zijn.


Abdelbaset al-Megrahi

De Libiër Abdelbaset al-Megrahi (59) was begin 2001 veroordeeld tot levenslang voor zijn rol bij de bomaanslag op een Pan Am-toestel boven het Schotse plaatsje Lockerbie op 21 december 1988.

In augustus 2009 werd hij uit mededogen vrijgelaten door de Schotse regering: hij leed aan prostaatkanker en had nog maar drie maanden te leven. In Libië kreeg hij een triomfantelijke ontvangst. Hij zou chemotherapie krijgen – maar leeft nog altijd.


DS, 01-06-2011