Inloggen

Bekijk de volledige versie : Amper controle op ziekte-uitkering


Barst
27th May 2011, 23:02
Amper controle op ziekte-uitkering


BRUSSEL - Het Rekenhof vindt ‘grote lacunes' in de controles van het Riziv op de ziekte- en invaliditeitsuitkeringen.


‘Mijn diensten hebben op dit moment geen globale kijk op de onterechte betalingen'. Dat bekent aftredend minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) in haar reactie op het verslag van het Rekenhof over de controle op de uitkeringen van de ziekteverzekering (Riziv) voor ziektedagen en invaliditeit.

In die tweede tak van de ziekteverzekering (de eerste tak doet de terugbetaling van de kosten van de behandeling van ziekten) gaat niet minder dan 5 miljard om. Die slaan op meer dan 30 miljoen met doktersbriefjes aangegeven ‘ziektedagen' en op de uitkeringen aan 270.000 ‘invaliden', dat zijn mensen die langer dan een jaar ziek zijn.

De berekening en de uitbetaling van die uitkeringen gebeuren door de ziekenfondsen, die 180 miljoen euro krijgen als vergoeding voor hun administratiekosten.

Twee instellingen moeten die reusachtige geldstroom controleren: de Dienst Administratieve Controle (DAC) en de Controledienst voor de Ziekenfondsen (CVZ); die laatste moet de ‘systeemcontrole' verrichten in het kader van de ‘responsabilisering van de ziekenfondsen'.

Maar de controle op die massale geldstroom is ultra slap. Niet door laksheid van de ambtenaren, maar omdat het controlesysteem gewoon kaduuk is. Dat leert de audit van het Rekenhof.


Hoorzitting

Twee N-VA-kamerleden, Nadia Sminate en Manu Beuselinck, zuchten: ‘Eindelijk bevestigt men wat wij al maanden zeggen. De minister ontweek onze vragen. Nu vragen we een hoorzitting.'

Het Rekenhof beperkte zijn controle tot de ‘onterecht uitgekeerde bedragen' en tot ‘de controle van de controle' daarop: het ging niet zelf op zoek naar concrete fraude en misbruiken en vergissingen, maar ging na hoe sluitend de controleprocedures en -gegevens zijn. Het antwoord is: ze zijn niet sluitend, ze vertonen grote lacunes. De overheid heeft zelfs geen zicht op de omvang van die bedragen.

De DAC deed tot voor kort enkel directe controles: per jaar werden 5.000 dossiers herberekend, gemiddeld bleken er 15 procent fout te zijn. Die werden dan rechtgezet.

Sinds kort gebeuren intensere controles en risico-analyses. Bij invaliden die in het buitenland wonen, bleek 16 procent van de uitkeringen fout te zijn. Bij ‘samenwonende invaliden die gelijkgesteld zijn met alleenstaanden' was 21 procent van de uitkeringen fout; bij alleenstaande invaliden die onderhoudsgeld moeten betalen: 17,5 procent. De berekening van de uitkering bij gedeeltelijke werkhervatting bleek in 66 procent van de gevallen fouten te bevatten. En volgens het Rekenhof was 83 procent van die laatste fouten te wijten aan het ziekenfonds.

Wat wordt dan teruggevorderd? Het Rekenhof signaleert dat iemand 45.590 euro te veel kreeg en dat 3.118 euro werd teruggeëist.

Nadia Sminate en Manu Beuselinck (N-VA) ‘Wij zijn niet tegen de zieken, de ziekenfondsen of de ziekteverzekering. Maar burgers en bedrijven betalen er jaarlijks 5 miljard bijdragen voor: die moeten correct worden aangewend en professioneel gecontroleerd.'


DS, 27-05-2011