PDA

Bekijk de volledige versie : Ratko Mladic aangehouden


Barst
26th May 2011, 14:15
Ratko Mladic aangehouden


De van oorlogsmisdaden verdachte Ratko Mladic is vanochtend vroeg gearresteerd in Servië. Dat heeft de Servische president Boris Tadic bevestigd tijdens een persconferentie. Mladic zou gearresteerd zijn in de noordelijke Servische provincie Vojvodina. Dat heeft de Britse omroep BBC op gezag van Servische media laten weten. Een procedure om Mladic uit te leveren aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag is intussen in gang gezet.


De arrestatie is volgens Tadic het resultaat van de samenwerking van zijn land met het Joegoslavië-Tribunaal. "Alle oorlogsmisdadigers moeten voor de rechter worden gebracht", zei hij. Het VN-tribunaal in Den Haag was vaak zeer kritisch over de medewerking van de Serviërs bij het opsporen van oorlogsmisdadigers. "Vandaag sluiten wij een hoofdstuk af van de geschiedenis van onze regio. Dit zal ons naar een algehele (regionale) verzoening leiden", aldus Tadic.

De president zei verder dat de laatst overgebleven voortvluchtige verdachte van oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië, Goran Hadzic, ook zal worden opgepakt.

De (aankondiging van en) arrestatie valt samen met een bezoek van de Europese topdiplomate Catherine Ashton aan Belgrado. De aanhouding van Mladic en Goran Hadzic - die nog wordt gezocht voor zijn rol tijdens de Servische opstand in Kroatië - is een cruciale voorwaarde voor Belgrado om te worden erkend als kandidaat-lid van de Europese Unie. Volgens de Servische president is "de deur voor een lidmaatschap dan ook geopend".

Vlak voor het nieuws van de arrestatie van de ex-generaal had de Belgische procureur bij het VN-Strafhof Serge Brammertz Belgrado er nog van beschuldigd onvoldoende te doen om Mladic te vinden.

Nadat het Joegoslavië-Tribunaal Mladic in 1995 had beschuldigd van volkerenmoord en andere misdaden, leefde de man vrij in de Servische hoofdstad Belgrado. Hij verdween na de arrestatie van de vroegere Joegoslavische president Slobodan Milosevic in 2001.

Toen de vroegere Bosnische politieke leider Radovan Karadzic in juli 2008 werd gearresteerd, steeg de speculatie dat dit ook zou gebeuren voor Mladic.

Mladic was van 1992 tot 1995 generaal van het Servische leger in Bosnië. Hij werd in 1995 door het Joegoslavië-Tribunaal beschuldigd van wreedheden tijdens de Balkanoorlog, zoals in het bijzonder het bloedbad van Srebrenica in 1995. Nadat de Servische troepen de door de VN "beschermde" moslimenclave Srebrenica hadden veroverd zijn daar zowat 8.000 moslimmannen en- jongens afgemaakt en in massagraven gegooid. Ook het jarenlang beleg van Sarajevo en de vele doden in de Bosnische hoofdstad Sarajevo worden Mladic aangewreven.


Blog HLN, 26-05-2011 (anp/belga/adha/sps)

Barst
26th May 2011, 14:17
Offensieve Mladic waande zich onaantastbaar


Generaal Ratko Mladic voelde zich een natuurlijke winnaar en redder. "Het offensief is mijn roeping", aldus de narcistische officier, die werd omringd door trouwe soldaten en als beschermer geëerd door de Servische bevolking in Bosnië-Herzegovina.


Elders werden Mladic en zijn politieke chef, de toenmalige president van de Republika Srpska, Radovan Karadzic, de verpersoonlijking van al het kwaad op de Balkan. Er is in de oorlog vrijwel geen misdaad in Bosnië gepleegd waarvan het Joegoslavië-Tribunaal de twee niet heeft beschuldigd. Het tribunaal beticht Mladic er onder meer van in juli 1995 bij de verovering van de moslimenclave Srebrenica betrokken te zijn bij wat "de ergste slachting in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog" is genoemd, "volkerenmoord" op duizenden moslimmannen.

Het was echter slechts één wapenfeit van de energieke generaal in een reeks waarmee hij een zo groot mogelijk deel van Bosnië exclusief voor Serviërs wilde behouden. Alle aanklachten deed hij gewoonlijk af als verzinsels van de Amerikanen die samen met Duitsland en het Vaticaan samen zweerden tegen de Serviërs. Hij meende dat Servië voortdurend door buitenstaanders wordt belaagd.


Ondergedompeld in bloed

Servië leed inderdaad onder Ottomaanse overheersing en is de afgelopen honderd jaar gedompeld geweest in bloed van Balkanoorlogen, Oostenrijks-Hongaarse en Bulgaarse agressie, Italiaanse en Duitse bombardementen en bezetting. In fascistisch Kroatië leidde dat tot volkerenmoord op Serviërs. Mladic' vader sneuvelde in de strijd tegen de Kroatische fascisten.

Mladic heeft begin jaren negentig de Serviërs in Joegoslavië voorgehouden dat de aanval de beste verdediging is. Zijn militaire successen leken hem gelijk te geven. Zelfs vijanden respecteerden Mladic als bevelvoerder. Hij domineerde met een relatief klein leger een uitgestrekt gebied, circa 70 procent van Bosnië-Herzegovina met kleine, effectieve eenheden.


Londen bombarderen

De aanval was ook verbaal de beste verdediging. Hij strooide met garanties en dreigementen. Karadzic zag vaak zijn diplomatieke manoeuvres met één zinnetje van Mladic geruïneerd, zoals "Ik ga Londen bombarderen". "Het grootste obstakel voor vrede is oorlog", vatte Mladic eens kernachtig samen.

Mladic werd in maart 1942 geboren in het dorp Bozinovici in Oost-Herzegovina, een bolwerk van Servisch nationalisme. Zijn rancuneuze houding tegenover de niet-Servische Joegoslaven lijkt mede te zijn gevoed door persoonlijke tragedies. Zijn vader stierf als verzetsstrijder. Zijn moeder kwam aan het begin van de laatste Balkanoorlog om. Mladic' enige dochter pleegde zelfmoord, nadat haar verloofde in Bosnië was gesneuveld.

Toen de oorlog in 1991 uitbrak, werd kolonel Mladic van het Joegoslavische Volksleger bevelhebber in het door Serviërs bewoonde Kroatische Krajina. Daar bleek Mladic uitstekend mee te kunnen surfen op de golf van nationalisme. Hij tooide zich in uniformen van Servische officieren uit de Eerste Wereldoorlog en werd in 1992 generaal. Bij de terugtrekking van het Joegoslavische leger werd hij bevelhebber van de Bosnische Serviërs.


Vijanden

Dat bood hem de gelegenheid zelf tot de aanval te bevelen: "Het offensief is de meest dominante vorm van het gewapend conflict". Maar Mladic' offensieven bezorgden hem niet alleen overwinningen. Hij kreeg een groeiend aantal vijanden op het diplomatieke front en vrijwel uitsluitend vijanden in de internationale media. Er kwam in Den Haag zelfs een internationaal tribunaal dat de oorlogsmisdaden in het vroegere Joegoslavië berechtte.

Mladic en Karadzic kregen het aan de stok met de rest van de wereld. De 'Bosnische Napoleon' bleek zo erg veel tegenstanders over het hoofd te hebben gezien. Mladic werd in juli 1995 in staat van beschuldiging gesteld door het Joegoslavië-Tribunaal. Vijf maanden later eindigde de strijd met de akkoorden van Dayton. In 1997 schoof de nieuwe leiding in Servisch Bosnië hem aan de kant. Hij week uit naar Belgrado en moest na de val van Milosevic in 2000 echt onderduiken. Hij werd een obstakel voor de Servische toetreding tot de Europese Unie en pas in mei 2011 opgespoord.


Blog HLN, 26-05-2011 (anp/sps)