PDA

Bekijk de volledige versie : Wetenschappers dichter bij voorspellen vulkaanuitbarsting


vinceloots
19th May 2011, 18:44
Wetenschappers dichter bij voorspellen vulkaanuitbarsting
19/05/11, 15u46

© epa
Amerikaanse en Russische wetenschappers zijn een stapje dichter gekomen bij het voorspellen van een vulkaanuitbarsting. Ze hebben een methode ontwikkeld waarmee ze met een stukje steen van een vulkaan kunnen voorspellen hoe groot en diep hij is.

Het is erg belangrijk te weten hoe breed een vulkaan is en hoe diep de koker is die magma moet doorlopen voor de oppervlakte bereikt wordt. Met die gegevens kunnen wetenschappers voorspellen hoe gevaarlijk een vulkaan is. "Een vulkaan met een grote magmakamer en een kleine koker is explosiever dan een vulkaan met een bredere koker", zegt professor John Blundy van de universiteit van Bristol.

Een uitbarsting exact kunnen voorspellen is de Heilige Graal voor experts. Maar het onthullen van de structuur van een vulkaan was tot nu toe een tijdrovende en uitdagende bezigheid. Onderzoekers van de universiteiten van Bristol en Moskou hebben echter een methode ontwikkeld die goedkoop, veilig en eenvoudig is.

Terwijl magma zich een weg naar de oppervlakte baant, vormen zich kristallen en gasbellen in de magma. De hoeveelheid hangt echter af van de snelheid waarmee magma stijgt en dat is dan weer afhankelijk van de diameter van de gang. Ze testten hun model met gesteente van Mount St. Helens, een Amerikaanse vulkaan die in de jaren 80 uitbarstte. Hun voorspellingen hadden een diameter van 30 meter voorzien met een magmakamer die ongeveer 14 kilometer diep moest liggen. Deze voorspellingen kwamen overeen met de resultaten van onderzoek met traditionele technieken. (gb)

Bron:http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/1266726/2011/05/19/Wetenschappers-dichter-bij-voorspellen-vulkaanuitbarsting.dhtml
Mening:
Als deze methode werkelijk de uitbarsting van een vulkaan kan voorspellen dan kunnen er in de toekomst veel mensenlevens gered worden. Ik lees in het artikel wel dat er geen exacte voorspelling gedaan kan worden. Dit wil concreet zeggen dat wonen in de buurt van een vulkaan nog steeds een risico blijft. Het zou een droom methode geweest zijn als men de uitbarsting tot op de dag en misschien wel tot op het uur konden voorspellen.