PDA

Bekijk de volledige versie : Rusland stopt tijdelijk met uitvoer benzine


Kristof.VanDyck
28th April 2011, 15:28
[SIZE=4]Rusland stopt tijdelijk met uitvoer benzine
[/SIZE]

De Russische petroleummaatschappijen gaan in mei geen petroleumproducten uitvoeren en enkel leveren in eigen land. Dat heeft de Russische viceminister van Energie donderdag aangekondigd. Rusland kampt momenteel met een tekort aan benzine in verschillende delen van het land.

"De bedrijven exporteren in mei niet, alles is bestemd voor de binnenlandse markt", zei viceminister Sergej Koedrjatsjov, geciteerd door de Russische persagentschappen.

De beslissing komt er omdat heel wat regio’s in Rusland sinds dit weekend kampen met een tekort aan benzine. In het zuiden van Siberië heeft het grootste deel van de onafhankelijke benzinestations dit weekend de activiteiten stopgezet. Bij de andere is de hoeveelheid benzine die per wagen getankt kan worden beperkt tot 20 liter, en dat enkel voor bestuurders die beschikken over een permanent rijbewijs.

Dinsdag vroeg Russisch premier Vladimir Poetin nog een controle naar de oorzaken van de schaarste.

Bron:
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110428_063

Eigen mening:
Dit probleem kent men niet enkel in Rusland, maar ook in andere delen van de wereld. Ook hier bij ons in België zijn de prijzen van de benzine de laatste maanden fors aan het stijgen. Nu ook Rusland steeds meer te kampen krijgt met schaarste, beslissen ze om ‘de kraan’ dicht te draaien. Hierdoor kunnen ze de eigen markt terug wat beschermen tegen de schaarste en de hoge prijzen. Ik vraag me wel af of deze beslissing invloed heeft op de rest van de wereld? Nu is het enkel de Russische petroleummaatschappij die geen petroleumproducten meer uitvoert, maar wat als andere belangrijke petroleumlanden dit ook gaan toepassen?