PDA

Bekijk de volledige versie : God-deeltje ontdekt


Niel.OpdeBeeck
27th April 2011, 18:02
Volgens een uitgelekte interne memo zou in de deeltjesversneller van het Cern nabij Genève het zogenaamde God-deeltje zijn ontdekt. Het bestaan van dit subatomair deeltje zou het huidige Standaardmodel bevestigen. Maar het nieuws wordt door wetenschappers onmiddellijk gerelativeerd, want "nog speculatief".


Het ontdekken van dat God-deeltje of het higgsboson, genaamd naar de twintigste-eeuwse Britse Natuurkundige Peter Higgs, is zowat de belangrijkste doelstelling van de miljarden kostende deeltjesversneller in Genève. Het higgsboson is - vooralsnog - een speculatief elementair deeltje dat de andere deeltjes massa zou geven. Het is de sluitsteen van het Standaardmodel in de kwantumfysica, het model dat de materie en de krachten die erop inwerken (elektromagnetische kracht, zwaartekracht, sterk en zwakke kernkracht) verklaart

De ontdekking van het higgsboson is in een anoniem bericht gemeld aan wiskundige Peter Woit van de Columbia University. Volgens die uitgelekte interne informatie is bij experimenten in de deeltjesversneller een signaal opgepikt dat overeenstemt met wat het higgsboson in theorie zou veroorzaken. "Dit resultaat is de eerste waarneming die voorbij het Standaardmodel gaat", aldus een commentaar in de memo.

Maar volgens het Cern, de Europese organisatie voor nucleair onderzoek, gaat het om "voorlopige" resultaten. Volgens James Gillies die namens het Cern spreekt is het "veel, veel te vroeg" om te bevestigen of het werkelijk om het higgsboson gaat: "De overgrote meerderheid van deze rapporten gaat de prullenmand is alvorens ze naar buiten komen".

Bron:http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid1040356/god-deeltje-ontdekt.aspx

Mening: Zou dit een sleutel zijn naar een nieuw tijdperk? Ik vind het geweldig dat ze zo'n ontdekking gedaan hebben. Zou dit misschien een nieuwe energiebron kunnen zijn? Wie weet wat zullen ze in de toekomst nog met deze vorm van anti-materie bereiken. Ik ben benieuwd naar verder nieuws hierover.