PDA

Bekijk de volledige versie : Langdurige bescherming tegen malaria mogelijk


Annelies.Stokbroekx
27th April 2011, 12:07
Langdurige bescherming tegen malaria mogelijk

0 reacties
E-mail bericht
Bookmarken/Delen
26/04 Een groep onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen heeft een methode gevonden waarmee een groep proefpersonen na ruim twee jaar nog steeds immuun blijkt te zijn voor malaria. Volgens de onderzoekers is de methode een blauwdruk, die de deur opent voor de ontwikkeling van een wereldwijd effectief vaccin tegen de ziekte waaraan jaarlijks een miljoen mensen overlijden.


De onderzoekers onder leiding van hoogleraar medische parasitologie Robert Sauerwein hebben proefpersonen drie maanden lang het in onbruik geraakte malariamedicijn chloroquine laten slikken en stelden hen in die periode driemaal bloot aan de beet van geïnfecteerde malariamuggen. Er werd een afweerreactie opgebouwd, die na 2,5 jaar nog bleek te werken.

Zonder chloroquine te slikken waren de proefpersonen volledig beschermd tegen nieuwe beten van besmette muggen.

Beeld: Photonews


Bron:
http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid1040647/langdurige-bescherming-tegen-malaria-mogelijk.aspx
Eigen mening:
Ik vind het goed dat deze methode ontdekt is. Malaria blijft een grote doodsoorzaak in verschillende ontwikkelingslanden. Hopelijk zal deze ontdekking vele mensenlevens redden. Ik ben er alleszins van overtuigd dat deze methode veel efficiënter is dan bijvoorbeeld de muskietennetten waar deze mensen zich nu mee proberen te beschermen.