PDA

Bekijk de volledige versie : Artsen Zonder Grenzen slaat alarm over aanhoudende geweld in Ivoorkust


jillie.dams
26th April 2011, 14:41
In het westen van Ivoorkust blijft het geweld aanhouden. Mensen ontvluchten massaal hun dorpen ondanks het aantreden van de nieuwe president Alassane Ouattara. Enige vorm van basisgezondheidszorg werd in de regio nog niet opgestart. Dat stelt Artsen Zonder Grenzen (AZG) maandag. Ook in sommige wijken van Abidjan zijn er nog steeds gewapende milities actief die trouw blijven aan ex-president Laurent Gbagbo.

In West-Ivoorkust biedt AZG voorlopig hulp met mobiele klinieken en een hospitaal. Verhalen van vluchtelingen bevestigen dat gewapende milities aan de grens met Liberia blijven voortvechten.

'Niets is opgelost, en niemand kan zeggen hoeveel gewonden er zijn gevallen. Onze grootste zorg is een vorm van basisgezondheidszorg opstarten', zegt medisch coördinator Bart Janssens, die net terug is uit Ivoorkust. Hij maakt zich ernstige zorgen over het leven en de gezondheid van de vluchtelingen.

Wraak en tegenwraak

'Er is een volledig gebrek aan bescherming in die regio. Naast basisgeweld zoals verkrachtingen, ontvoeringen en afrekeningen met kalasjnikovs en machetes, worden mensen levend verbrand. Gewonden die we verzorgden, zijn soms niet in staat te vertellen wat er gebeurd is.'

Volgens Janssens is het geweld aan de grens met Liberia 'een mengsel van wraak en tegenwraak, geblokkeerde pro-Gbagbo-milities die onder meer de landeigenaars van de Guéré-etnie viseren, en opborrelende oude communautaire spanningen'.

Ook in Yopougon, de grootste volkswijk van Abidjan met twee miljoen inwoners, is de toestand nog niet gestabiliseerd. Ook daar houden pro-Gbagbo-milities zich op.

Bron: http://www.destandaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110426_086&sectionid=e70ccf13-a2f0-42b0-8bd3-e32d424a0aa0
Mening: Allereerst: ik heb dit artikel bij mensenrechten gezet omdat basisgezondheidszorg een mensenrecht is en dat de mensenrechten overschreden worden door het massale geweld dat aanwezig is (verkrachtingen, ontvoeringen en afrekeningen en levend verbrand worden).
Ik vind het uitermate verontrustend dat zulke wrede en brute praktijken nog gebeuren in de wereld van vandaag. De mensen zijn gewoon zo verblind door haat en zo gefocust op wraak, dat ze niet beseffen hoe wreed ze wel niet bezig zijn. Zelfs geen basisbescherming of basisgezondheidszorg is aanwezig en dat is echt wel schandalig. Wat onderscheidt ons tenslotte van beesten? Onze menselijkheid! Spijtig genoeg is dit bij deze situatie ver zoek. Gelukkig zijn er nog initiatieven zoals Artsen Zonder Grenzen, dokters die niet puur geld willen verdienen en met niets anders rekening houden dan met hun status (dure auto, gigantische villa) maar hun inzetten voor meer menselijkheid en gezondheid in de wereld. Mensen die ook aan anderen denken en iets betekenen op deze aarde.

Lien.Van.Bastelaer
26th April 2011, 15:16
Ik denk dat we niet anders dan een moeilijke periode hadden kunnen verwachten tussen de twee presidenten in. Nadat Laurent Gbagbo werd gearresteerd door Ouattara's leger, blijven de trouwe aanhangers van ex-president Laurent Gbagbo over en die leggen de strijdbijl natuurlijk niet direct neer. Het is dan eigenlijk aan de nieuwe president Ouattara om hierop zo snel en zo correct mogelijk te reageren en ervoor te zorgen dat er terug rust heerst. Het is inderdaad verschrikkelijk dat zulke gruwelijke praktijken zich nog steeds voordoen en dan vraag je je af hoe sommige mensen daartoe in staat zijn. Maar zoals hieronder al vermeld werd, is basisgezondheidszorg absoluut een mensenrecht en er moet zonder twijfel actie worden ondernomen. Chapeau voor de mensen van Artsen Zonder Grenzen. Zij proberen toch te doen wat binnen hun mogelijkheden liggen.