PDA

Bekijk de volledige versie : 25 jaar later is dodentol van Tsjernobyl nog niet duidelijk


ines.van.hove
18th April 2011, 19:41
Volgende week is het precies 25 jaar geleden dat in Tsjernobyl de zwaarste kernramp uit onze geschiedenis gebeurde. Nog steeds is niet duidelijk hoeveel mensen sindsdien aan kanker gestorven zijn. De verjaardag van deze gruwelijke ramp is erg actueel door de nieuwe kerncrisis waar Japan momenteel mee te kampen heeft.

Volodymyr Palkin brengt ieder jaar minstens twee maanden door in een ziekenhuis in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Hij was één van de honderdduizenden reddingswerkers die de ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl moesten gaan bestrijden. Sindsdien is hij voortdurend op de sukkel met zijn gezondheid. Naar schatting zouden 600.000 mensen uit Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne naar Tsjernobyl gestuurd zijn in de jaren na de ramp. In erbarmelijke omstandigheden moesten ze de rampsite schoonmaken. Ze kregen de bijnaam 'liquidateurs'.

Palkin is nu 69 jaar en behoorde tot de groep die als eerste naar Tsjernobyl trok. Op zijn ziekenhuisbed bekijkt hij foto's van collega's die al in de eerste weken na de ramp stierven. Op die beruchte 26ste april kreeg Palkin het bevel te werken. Enkele weken later werd hij in het ziekenhuis opgenomen met bloedingen in zijn keel en in zijn darmen. Hij mocht van de autoriteiten maar de helft van de straling opgeven waaraan hij toen was blootgesteld.

"Voor de ramp verkeerde ik in een uitstekende gezondheid", zegt Palkin aan AFP. "Nu kan ik amper lopen, heb ik problemen met mijn schildklier en vallen mijn tanden uit elkaar." Zijn pensioen bestaat uit slechts 140 euro en het meeste geld gaat naar medicijnen. Van de overheid krijgt hij maandelijks nog 26 euro om voedsel te kopen en hij geniet 50 procent korting op huishoudelijke rekeningen.

Kanker door kernramp?
Naast Palking ligt nog een veteraan van Tsjernobyl. Ook hij heeft gezondheidsproblemen, maar legt de oorzaak bij ouderdom eerder dan straling. Dat maakt het 25 jaar later nog steeds moeilijk om de werkelijke impact van de kernramp te berekenen. Volgens Greenpeace zijn 100.000 terminale kankers direct aan Tsjernobyl toe te schrijven. Veel van die kankers sloegen toe bij liquidateurs.

Maar een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties sprak die cijfers onlangs tegen. Volgens hun rapport zouden slechts enkele tientallen in plaats van duizenden mensen door de kernramp omgekomen zijn. Naast de dodelijke slachtoffers van de explosie zijn volgens de studie tot 2006 slechts 19 mensen gestorven aan de gevolgen van straling. Daarnaast waren er wel ongeveer 6.000 gevallen van schildklierkanker bij kinderen na het drinken van besmette melk. Vijftien van die kankers zijn fataal gebleken.

Onder de liquidateurs zouden er volgens de studie ook geen medische problemen te wijten zijn aan straling, behalve een toename van het aantal patiënten met leukemie. Die conclusies zetten kwaad bloed bij voormalige schoonmakers in Oekraïne die de oorzaak van hun ziekten bij Tsjernobyl leggen. Verder klagen ze ook over de gebrekkige compensatie die ze van de overheden krijgen. Sommige experts besluiten zelfs dat de mentale erfenis van Tsjernobyl zwaarder doorweegt dan de medische.

"Overheid verbergt informatie"
De Wit-Russische nucleaire expert Yury Bandazhevsky is een andere mening toegedaan. In 2001 werd hij zelfs voor meerdere jaren naar de gevangenis gestuurd op beschuldiging van corruptie. Volgens zijn aanhangers had de straf vooral te maken met zijn kritiek op de manier waarop Minsk stralingsziekte behandelt. "Overheden hebben de voorbije 25 jaar alles gedaan om informatie te verbergen in het belang van de machtige nucleaire industrie", zegt Bandazhevsky.

Medisch expert David Belyi schreef al meerdere studies over Tsjernobyl. Volgens hem is het niet mogelijk om de exacte gevolgen van straling vast te stellen. "We kunnen niet concluderen of hartziekten bij de liquidateurs vaker voorkomen", zegt hij. Verder ontkent hij dat de overheid of de nucleaire sector druk uitoefent om de statistieken aan te passen. De levensverwachting is bij de getroffenen dezelfde als die van andere mensen in Oekraïne, zegt hij.

Wel vindt hij dat er in de toekomst meer studies moeten komen, omdat er gaten in onze kennis kunnen zitten. Een kwarteeuw na Tsjernobyl kreeg Japan te maken met een nieuwe kernramp. In Fukushima zijn er nog altijd problemen in een kerncentrale na een aardbeving en een tsunami. Al weken is de straling in de omgeving van Fukushima veel te hoog. Wat de gevolgen voor de bevolking en het personeel van de kerncentrale zullen zijn, weet niemand...

Bron: HLN

Mening: Als de overheden inderdaad informatie achterhouden, mogen ze daar nu mee stoppen. Deze informatie kan erg belangrijk zijn om de schade in Fukushima, in de mate van het mogelijke, te beperken.
Het verhaal van de liquidateur die maar 140 euro pensioen krijgt waarvan het meeste geld naar medicijnen gaat, is gewoon schandalig. Deze man offerde zich op om de rommel op te ruimen van de kernramp met zware gevolgen en hij wordt bedankt door de overheid met dit minuscule pensioentje. Ik vind dat de liquidateurs allemaal een fixe schadevergoeding verdienen.
Spijtig dat het niet vast te stellen valt hoeveel schade de stralingen met zich meebrengen. Hopelijk komt hier nog meer onderzoek naar.

Yoeri van Helvoirt
19th April 2011, 10:37
De Europese Unie legt nog eens 110 miljoen euro op tafel voor de bouw van een nieuwe afdichting van de nucleaire reactor in Tsjernobyl. Oekraïne verwacht nog zeker 740 miljoen euro nodig te hebben om de reactor af te dichten.

Kort na de nucleaire ramp, op 26 april 1986, is er een betonnen kap aangebracht over de reactor, maar die vertoont nu scheuren en geldt als onveilig. De nieuwe afdichting wordt zo gemaakt, dat het radioactieve materiaal er op termijn kan worden uitgehaald.

Donorconferentie
Oekraïne hoopt het resterende bedrag nog bij afzonderlijke EU-landen, Rusland en de Verenigde Staten te kunnen vinden. De bouw van de kap moet in 2015 zijn afgerond.

Dinsdag begint in de Oekraïense hoofdstad Kiev een internationale donorconferentie voor Tsjernobyl. De EU gaf naar eigen zeggen de afgelopen jaren al zo'n 470 miljoen euro aan Tsjernobyl-projecten.

Bron: http://nos.nl/artikel/234067-extra-europees-geld-voor-tsjernobyl.html

Mening:
Nu de Tsjernobyl ramp bijna 25 jaar geleden is en we net een nieuwe kernramp achter de rug hebben, is het logisch dat deze beide rampen meer in het nieuws komen en dat ze met elkaar worden vergeleken. Van de ramp in Tjernobyl hebben we in elk geval geleerd dat er destijds niet goed is gehandeld. Het verhaal van de liquidateurs die amper pensioen krijgen terwijl ze hun leven hebben gewaagd is ook ongelooflijk.
Dat de toenmalige problemen zijn 'opgelost' door een betonnen kap over de reactor heen te zetten vind ik ook absoluut nergens op slaan. Nu, 25 jaar later, is deze kap aan vervanging toe omdat het radioactieve materiaal nog steeds aanwezig is en nog steeds schadelijk is. Hopelijk heeft men geleerd van de fouten die in Tjernobyl zijn gemaakt zodat ze nu, in Fukushima, wel goed kunnen handelen en de schade nog zoveel mogelijk kunnen inperken.

vincent.van.dyck
22nd April 2011, 17:20
Ik vind het schandalig dat iemand die zijn leven heeft gewaagd om het leven van zovelen anderen op deze planeet te redden het nu moet stellen met 166 euro in de maand en 50% korting op huishoudproducten. Als er nu eens één iemand is die geld zou mogen vragen van minstens heel Europa dan is het die man wel! Ik hoop dat de mensen in Fukushima beter beloont zullen worden en dat ze hun job beter zullen doen. kernenergie is iets smerig en het zal één van de dingen zijn waar we spijt van gaan krijgen in de toekomst van de mensheid.