PDA

Bekijk de volledige versie : Evolutie ozongat boven de Noordpool


Andy.Pinxteren
11th April 2011, 19:34
Volgens het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) zal het uitzonderlijk 'ozongat' dat vorige maand Scandinavië bereikte, afnemen en waarschijnlijk in de loop van de komende weken volledig verdwijnen. Om dit fenomeen te illustreren maakte het BIRA een animatiefilmpje dat u hieronder kunt bekijken.

De video toont de ozonconcentratie in de lage stratosfeer (wereldbol rechts), waar de ozonafbraak het sterkst is, voor de periode 20 februari tot 4 april. Het is duidelijk te zien dat dit 'ozongat' eind maart Scandinavië bereikt heeft en op dit moment aan het afnemen is. De komende weken zal het verder uitwaaieren. Ter vergelijking laat de kleinere wereldbol links de typische waarden zien voor dezelfde periode in een 'normaal' jaar (2010).

link: http://www.eosmagazine.eu/home/ctl/Detail/mid/485/xmid/3306/xmfid/12.aspx?utm_source=EOSNB07042011&utm_medium=WEBMAIL&utm_campaign=eos_new

Vorige winter is er dus door de extreme koude in een korte periode het ozongat vergroot. Dit kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Hoe minder ozon er in de lucht zit, hoe minder UV-licht wordt tegengehouden en hoe meer kans op huidkanker. Nu is het wel zo dat dit een extreem jaar was, dus de kans dat dit volgend jaar ook gebeurt is klein .

Uit: Eos-magazine