PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars & verliezers 09-04-2011


Barst
9th April 2011, 15:19
WINNAARS


1. Prins Filip

In een bak vol roest blinkt zelfs lood. De treurige strapatsen van prins Laurent komen alvast één persoon ten goede. Prins Filip is op slag een toonbeeld van ernst, intelligentie en autoriteit. Terwijl zijn broer volledig de pedalen kwijt lijkt, leidden prins Filip en prinses Mathilde een succesvolle handelsmissie naar Rusland. Dan was de 'handelsmissie' van Laurent naar Congo en Angola minder geslaagd. Maar de jongste broer krijgt herkansing. Naar verluidt mag hij in de toekomst het Belgische surrealisme gaan promoten in het buitenland.


2. Bankiers

Tee jaar geleden passeerden ze nog langs de kassa om miljardensteun te krijgen voor het redden van de grootbanken. Deze week mochten ze langs de kassa van het bedrijf passeren om hun bonussen op te strijken: 600.000 euro voor Dexia-ceo Pierre Mariani, 480.000 euro voor KBC-topman Jan Vanhevel en 200.000 euro voor de Belgische ceo van BNP Paribas, Jean-Laurent Bonnafé. Peanuts is dat, in vergelijking met wat de ceo van JP Morgan deze week betaald kreeg. Jamie Dimon streek 23 miljoen dollars op, volgens Bloomberg. Hij is daarmee de best betaalde bankier ter wereld.


3. Kankerliga

Acht miljoen euro. Dat fenomenale bedrag liet Colette Merchiers na aan de Liga tegen Kanker. De rijke dochter van een textielindustrieel deed de gift omdat haar levenspartner aan kanker was overleden. Haar broer en zus konden er minder om lachen, maar het geld is goed besteed. Een inspirerend voorbeeld, hooptwww.legaat.be, dat mensen oproept om een goed doel op te nemen in hun testament. Naar het schijnt zoekt Laurent ook nog een doel in zijn leven.


4. Delirium Tremens

Misschien is de Oost-Vlaamse brouwerij Huyghe nog op zoek naar een geschikte ambassadeur voor zijn succesbier. Zou prins Laurent niet de geschikte figuur zijn om Delirium Tremens aan de man te brengen? Hoewel, daar heeft brouwerij Huyghe geen prins voor nodig. Het bier dat je roze olifantjes laat zien, is nu al een succes van Rusland tot Tahiti. De voorbije tien jaar verviervoudigde de omzet, en deze week maakte eigenaar Alain De Laet bekend zeven miljoen euro te investeren in nieuwe installaties.



VERLIEZERS


1. Minister Q

Je zal maar een trendy minister van Economische Zaken willen zijn en je nieuwste initiatief crasht als heel de pers erop toekijkt. Het overkwam Vincent Van Quickenborne toen hij apetrots het nieuwe onlineplatform voor geschillenbemiddeling Belmed wilde voorstellen. Om de aanwezigen op de persconferentie én de rest van de wereld te verbazen, wilde Q het systeem zelf als eerste testen. Hij probeerde met zijn elektronische identiteitskaart aan te loggen, maar tevergeefs. Er werd een nieuwe laptop aangesleept en iemand van ICT vroeg om uit te loggen en weer in te loggen. Dat zeggen die mensen meestal bij een probleem, en toen lukte het toch.


2. Armenië

In Armenië zullen ze de 75-jarige vrouw uit Georgië die deze week op zoek was naar koperdraad, niet licht vergeten. De vrouw verkoopt koperdraad om wat voedsel te kunnen kopen. Maar deze week ging het mis. Met haar verroeste spade sneed ze per abuis een glasvezelkabel door waarlangs het buurland Armenië op het internet surft. Daardoor zat heel Armenië vijf uur lang zonder internet. De vrouw riskeert een celstraf van drie jaar. De Georgische autoriteiten waren gelukkig wel zo mild om de baboesjka in afwachting van het proces vrij te laten.


3. Napoléon Merchiers

Hoe zou het zijn om als broer via de krant te vernemen dat jouw kinderloze zus een fortuin van acht miljoen euro niet binnen de familie laat, maar wegschenkt aan een goed doel, bijvoorbeeld aan de Vlaamse Liga tegen Kanker? Het overkwam deze week Napoléon Merchiers. Zijn zus Colette maakte de strijders tegen kanker erg gelukkig met haar genereuze geste. Het Laatste Nieuws trok naar de man, die in Frankrijk woont, en ontdekte toch wat wrange gevoelens. 'Dat ze haar geld wegschenkt, tot daar aan toe', zegt hij, 'maar we zijn minder gelukkig dat ze ook familiestukken heeft weggegeven.'


4. Sjef De Wilde

Sjef De Wilde is een beroepsrenner die niet echt bekend was in kringen buiten het wielrennen. Niet dat hij een slechte coureur is, maar veel prijzen heeft hij nog niet gereden. Maar sinds woensdag is zijn landelijke bekendheid enorm gestegen. De 29-jarige prof spurtte zich tijdens de 99ste editie van de Scheldeprijs met ware doodsverachting in de dranghekken en bleef er voor dood liggen. Het was allemaal live te volgen op tv. Macabere tv, maar wel spannend. Sjef stelt het intussen al veel beter.


DS, 09-04-2011