PDA

Bekijk de volledige versie : Preventief jodiumpillen slikken levensgevaarlijk


Niel.OpdeBeeck
27th March 2011, 15:37
Tenniskampioene Kim Clijsters vreest de wolk met radioactieve deeltjes die van Japan naar Noord-Amerika trok. Woensdag werd bekend dat ze jodium door de yoghurt van Jada mengde om haar dochter zo te beschermen. Wellicht is de Limburgse niet de enige bezorgde mama. Dokters raden echter aan erg voorzichtig om te springen met jodium.


"Als Kim haar dochter alleen voedsel met extra jodium geeft, is er niets aan de hand", aldus dokter stralingsdeskundige Lodewijk Van Bladel, in een krant van De Persgroep. "Wij Belgen hebben sowieso een te lage inname van jodium. Gemiddeld 80 microgram per dag, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie 150 microgram aanbeveelt."

Van Bladel vindt dat Clijsters echter moet weten dat ze haar dochter zo niet beschermt tegen radioactieve straling. "Daarvoor zijn de hoeveelheden in verrijkt voedsel veel te klein."

Jada mag volgens de arts zeker geen grotere dosissen krijgen in de vorm van jodiumpillen. "Alleen zwangere vrouwen moeten, in samenspraak met hun gynaecoloog, jodiumpillen nemen", aldus Van Bladel. "Voor alle andere mensen zijn ze nutteloos, tenzij we hier te maken krijgen met een sterk verhoogde radioactiviteit. Mocht het zover komen, zal de overheid laten weten dat de inwoners van getroffen streken een bepaalde dosis moeten nemen."

Een volwassene zal dan eenmalig twee tabletten moeten nemen. De schildklier is dan al verzadigd en beschermd.

Het preventief slikken van jodiumpillen is naar verluidt erg gevaarlijk, zeker bij kinderen en veertigplussers. Baby's en kinderen die het tijdje krijgen toegediend, lopen het risico op onherstelbare hersenletsels. Bij volwassenen is er een grotere kans op hartfalen. "Blijf er dus af, tenzij de overheid of een arts je laat weten dat je ze moet innemen."

bron: http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid1030445/preventief-jodiumpillen-slikken-levensgevaarlijk.aspx

mening: Veel mensen zijn overbezorgd en willen hun kinderen daardoor vaak overbeschermen. Dit kan een tegengesteld effect hebben en zoals je in de tekst kunt lezen kan de inname van een te veel aan jodium zorgen voor blijvende letsels. De angst om kanker te krijgen is bij mensen groot, maar er zijn nog veel meer factoren die een rol spelen bij kanker. Die factoren kunnen we echter niet allemaal onder controle houden. Een positieve instelling is alvast een goed begin.

Jennifer . Verhaegen
29th March 2011, 22:38
Ik denk dat mensen overreageren. Er gebeurt aan de andere kant van de wereld iets en de mensen denken meteen dat het ook hier gevolgen gaat hebben. Ze hollen meteen naar de apotheek en zij zijn de Japanners al vergeten. Dan wordt het hier in onze media nog eens helemaal opgeblazen en volgen er weer ‘honderden’ reportages over de kerncentrales in België. Ik kan iedereen verzekeren dat de kans dat een tsunami ons land ooit treft redelijk klein is. Want dat was juist de factor die er voor zorgde dat er nu problemen zijn in Japan. Er was een tsunami en meerdere aardbevingen nodig om problemen te veroorzaken. De mensen zouden beter een ‘chill pill’ innemen. :Party: De kans dat er iets misgaat in een kerncentrale is er altijd, de mensen weten dit ook. Maar de kerncentrales zijn ook nodig voor energie en dergelijke. Ze moeten er zijn. Ik ben er ook zeker van dat deze kerncentrales goede voorzorgen nemen in het geval dat er iets moest gebeuren. Maar sommige dingen zijn nu eenmaal niet te vermijden.