PDA

Bekijk de volledige versie : Helft gedetineerden werkt in gevangenis


Michael Van Deun
24th March 2011, 16:46
Binnenland

Helft gedetineerden werkt in gevangenis

* donderdag 24 maart 2011, 13u20
* Bron: belga
* Auteur: hvv

Zo’n 5.000 gedetineerden verrichten in ons land arbeid in de gevangenis. Dat komt overeen met 45 % van de gevangenispopulatie. Dat heeft minister van Justitie Stefaan De Clerck bekend gemaakt.

Gedetineerden kunnen niet verplicht worden te werken. Ze kunnen een werkaanvraag indienen, maar die kan niet steeds worden ingewilligd. In de Belgische gevangenissen wordt arbeid in opdracht van private aannemers en tewerkstelling in de eigen werkplaatsen van de Regie van Gevangenisarbeid (schrijnwerkerijen, metaalateliers, boekbinderij) aangeboden. In de gevangenissen zelf wordt er ook nog huishoudelijke arbeid verricht (keuken, wasserij, schoonmaak). Voor de huishoudelijke diensten wordt gemiddeld 0,9 euro per uur betaald, voor de regiewerkplaatsen 1,50 euro en voor de aannemerswerkplaatsen 2 euro.

Verwijzend naar een rapport van de Vakgroep Criminologie van de VUB uit 2009 stelt De Clerck ‘dat de continuïteit tussen wat binnen de gevangenis wordt aangeboden en de nazorg achteraf een kritische succesfactor is voor succesvolle reïntegratie’. Er zijn voor wat betreft arbeid al enkele initiatieven in die zin, zoals het Try-out project in de Leuvense gevangenissen. ‘Gedetineerden doen binnen de gevangeniscontext heel wat kennis op die ook op professioneel vlak belangrijk kan zijn. Dergelijke kennis zou ook moeten worden gevaloriseerd door de VDAB, zonder te vermelden dat deze kennis verworven werd binnen een gevangeniscontext’, aldus de minister.

De Clerck baseert zich voor de cijfers op gegevens van de Regie van de Gevangenisarbeid. De informatie is een antwoord op een schriftelijke vraag van Bert Anciaux (sp.a).

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110324_060

Michael Van Deun
24th March 2011, 16:50
Dit artikel vind ik een goed voorbeeld van vooruitgang in onze samenleving. De gevangenissen in België zitten overvol, dat is al langer gekend. Maar als de gevangenen willen werken om wat geld bij te verdienen (in kleine mate), of nog maar de inzet vertonen om te willen werken, dan vind ik dat een positief signaal. Als tegenreactie daarop kan dan gezegd worden dat zij niets anders te doen hebben, dat is waar. Maar ik reageer dan: Wat moet een mens nog meer hebben dat kost, inwoon en eten op kosten van de samenleving? Veel gevangenen zien in dat hun misdaad eigenlijk een fout was en proberen zichzelf te straffen om op die manier vergeving van zichzelf, van anderen en van hun geloof te krijgen. Sommigen onder verdienen dit ook, verdienen een tweede kans. Ik heb het dan over lichte misdaden zoals een kleine overval. Jammer genoeg krijgen deze mensen niet altijd kansen die ze verdienen. Iedereen maakt fouten, alleen draait het bij sommigen slechter uit dan bij anderen. Ik zou ook niet onmiddellijk een ex-gevangene vertrouwen door de reputatie, maar het zou je eigen familie of kennissenkring maar moeten zijn. Daar zou je heel anders tegenover staan.
Je mag niet iedereen over dezelfde kam scheren, positief of negatief, maar toch is de wil om zich in te zetten tot verbetering al een stap in de goede richting volgens mijn mening!

Elise_v
24th March 2011, 17:38
Ik ben het eens met Michael; ik vind het een goede zaak en een goed voorbeeld van het feit dat er nog mensen zijn die moeite doen om zich terug in te passen in de samenleving met het vooruitzicht op hun vrijlating.

Moest ik in de gevangenis zitten en ik kreeg een kans aangeboden om me (enigszins) terug aan te passen aan het 'normale leven' buiten de gevangenispoorten zou ik deze kans met beide handen grijpen. Zoals Michael zegt: de meesten beseffen wat ze fout hebben gedaan en willen zich bewijzen ten opzichte van vrienden en familieleden, etc.; ze willen laten weten dat ze berouw hebben en dat ze, eens ze terug buiten zijn, het anders zullen aanpakken.

Ook vind ik het positief dat personen die nog steeds een gezin te ondersteunen hebben buiten de gevangenispoorten dit zo ook kunnen blijven doen. Zo dragen ze nog steeds hun steentje bij aan de maatschappij (al hebben ze wel eerst het tegenovergestelde gedaan).

NicoGuitard
24th March 2011, 22:13
Het is sowieso positief dat gedetineerden de kans krijgen om een centje bij te verdienen, maar dit is volgens mij niet om berouw te tonen of zich van hun beste kant te laten zien. Ook in de gevangenis heb je geld nodig. Door te werken kunnen ze zichzelf extra aankopen permiteren, zelfs als er niemand buiten de gevangenis hen sponsort. Ook mag je volgens mij de verveling niet onderschatten. Het meer en deel van de tijd zit een gevangene in zijn cel. Daar eventjes aan kunnen ontsnappen is veel waard.

lisa.dens
31st March 2011, 20:29
Persoonlijk vind ik dit wel een positief aspect van onze samenleving. Het feit dat gedetineerden al bereid zijn om effectief te werken en dat de overheid de hun de kans geeft om toch te werken tijdens hun 'verblijf', kan positief zijn voor de gedetineerden. Het kan wijzen op het feit dat ze echt bereid zijn om hun leven terug te beteren, dat ze spijt hebben van hun fout. Een bedenking die ik had, was dat sommige gevangenen dit misschien zouden kunnen misbruiken, om in een goed blaadje te komen. Maar toen las ik dat niet alle werkaanvragen ingewilligd werden. Wat dus wijst op het feit dat er echt wel kritisch gekeken wordt naar de gevangen en zijn aanvraag, wat ik enkel positief vind. Op deze manier wordt misbruik voorkomen. Al bij al is het een leuk initiatief, om de gedetineerden de kans te geven zich terug aan te passen aan de maatschappij. Ik kan me voorstellen dat dit a) een leuk tijdverdrijf is voor deze mensen, b) het enkel in hun voordeel kan spelen eenmaal ze terug vrij komen. Of ze echter direct terug werk zullen vinden, weet ik zo nog niet. Ze dragen immers de stempel 'ex-gedetineerde' met hun mee. Deze kan toch wel wat mensen afschrikken denk ik dan.

Ik denk wel dat er mensen zijn die verontwaardigd zijn over dit feit. Zij kunnen gedetineerden zien als mensen die een straf uitzitten, die ergens voor gestraft zijn. Waarom krijgen ze dan de mogelijkheid om geld te verdienen, tijdens hun straf?