PDA

Bekijk de volledige versie : Geen penisbotje meer, wel groter brein voor de moderne man


Bo.Alpaerts
15th March 2011, 14:12
Geen penisbotje meer, wel groter brein voor de moderne man

Anders dan die van chimpansees, katten en muizen heeft de menselijke penis geen botje meer. Volgens Amerikaanse onderzoekers heeft dat evolutionair gezien te maken met veranderend paargedrag.

Onderzoekers van de universiteit van Stanford ontdekten dat de mens in zijn ontwikkeling telkens kleine stukjes dna verloren heeft. Een van die stukjes is het dna voor een penisbotje. Een ander verdwenen stukje zou mogelijk ruimte gemaakt hebben voor de expansie van bepaalde stukken van het menselijk brein.

Aangezien mensen op anatomisch, fysiologisch en gedragsopzicht zeer sterk verschillen van andere zoogdieren is de genetische basis van menselijke kenmerken veelal onbekend. Door het complete genoom van de mens te vergelijken met dat van primaten en andere zoogdieren komen wetenschappers steeds meer evolutionaire verschillen op het spoor.

De onderzoekers van Stanford hebben 500 plekken gevonden waar bij de mens stukken dna verdwenen zijn, die bij chimpansees en andere primaten nog behouden zijn. Bijna alle gebieden waar dna verdwenen is hebben een regulerende functie voor naburige genen. Die naburige genen hebben vaak te maken met hormonale en neurale functies.

Over de functie van het menselijke penisbot geweest is, bestaat nog geen consensus. De auteurs van de studie denken dat het verdwijnen ervan te maken heeft gehad met veranderend paargedrag: het ontbreken van het botje zou hebben geresulteerd in minder gevoeligheid, een langere copulatie en ook sterkere paarvorming.
Bron: Gazet van Antwerpen