PDA

Bekijk de volledige versie : Japans hoofdeiland met 2,4 meter verschoven door aardschok


olivier.lejeune
13th March 2011, 17:14
Het Japanse hoofdeiland is als gevolg van de verwoestende aardbeving van vrijdag zowaar 2,4 meter verschoven. Dat stelt Kenneth Hudnut van het VS Geological Survey.

Het natuurgeweld heeft met een gigantische kracht landmassa's verschoven. Bovendien werd de loop van de wereld veranderd.

Het Italiaanse Instituut voor Geofysica en Vulkanologie meldt dat de as van de aardrotatie met om en bij de tien centimeter is verschoven. Het is meteen de grootste verschuiving sinds een aardbeving in 1960 die Chili trof.

De aardbeving in Chili van vorig jaar, die net als die in Japan een kracht van 8.8 had op de schaal van Richter, zorgde volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA voor een verschuiving van acht centimeter. Daardoor werd de tijd die de aarde voor een volledige omwenteling nodig heeft, met 1,26 microseconde ingekort.

Bron: http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid1026990/japans-hoofdeiland-met-2-4-meter-verschoven-door-aardschok.aspx

Eigen mening: De kracht van de natuur valt niet de onderschatten. Japan, het modernste en verst ontwikkeld land in Azië wordt getroffen door een verschrikkelijke aardbeving, gevolgd door een alles verwoestende tsunami. De aardbeving heeft een volledig eiland verplaatst (2,4 meter is enorm veel!), dit valt te verklaren door de platentektoniek (http://platentektoniek.htmlplanet.com/index2.htm).

Een aardbeving is voor de Japanners niet ongewoon (de laatste hevige aardbeving in Japan is deze van Kobe in 1995), ze krijgen er dus regelmatig mee te maken. Door het vaak voorkomen worden de gebouwen aardbeving-bestendig gemaakt, grote spiralen onder de gebouwen die de schok dienen op te vangen, waardoor de gebouwen gespaard blijven. Moest deze aardbeving nu elders in Azië hebben plaatsgevonden, dan was de schade en ellende na de beving niet te overzien.

De schade in Japan is zeer groot door een daaropvolgende tsunami die alles vernielde. Dit valt te verklaren door de ligging van het epicentrum. De plek van de beving lag voor de kust van Japan, waardoor de oceaan in beweging werd gezet en een tsunami veroorzaakte. Een tsunami is moeilijk te vermijden of tegen te houden. De Japanners hebben snel en goed gehandeld door meteen na de beving een tsunami-alarm af te kondigen waardoor het aantal slachtoffers drastisch verminderd is. Al zijn er toch spijtig genoeg veel slachtoffers te betreuren.

Ik hoop dat de naschokken die verwacht worden niet te hevig zijn, zodat de ellende ginder niet groter wordt. Ik hoop eveneens dat de gevolgen van het plotse verschuiven van de landmassa's niet al te groot zijn, en dat Japan nu lange tijd mag gespaard blijven van een hevige aardbeving. De natuur heeft zijn kracht nog maar eens bewezen, kracht die wij als mens niet onder controle krijgen of zullen krijgen.