PDA

Bekijk de volledige versie : Spamalot


Paulien.Detailleur
7th March 2011, 10:23
[SIZE=5]Musical voor Vlaanderen
Spamalot[/SIZE]


ANTWERPEN - 'Spamalot' is een ijzersterke musical in de ware geest van Monty Python. En toch oer-Vlaams.

Zelden zoveel BV's gezien als op de blauwe (!) loper voor de première van Spamalot. Politici, radio- en tv-sterren, acteurs en stand-upcomedians: Monty Python blijkt plots nog veel meer, en vooral andere fans te hebben dan wij vermoedden. De harde supporterskern hoeft niet te twijfelen. De humor in deze productie is trouw aan de geest van Monty Python: absurd, nonsensicaal, over the top, jongens onder elkaar. Het Engelse script van Eric Idle is door Stany Crets schitterend omgezet in vloeiend, eigentijds Nederlands. Geen verkavelingsvlaams, maar vlotte, herkenbare zinnen die je evengoed sprekend als zingend in de mond kunt nemen.

Elke zin klopt, elke grap zit goed. En elke acteur zingt verstaanbaar, tot de laatste lettergreep, ook in het Gents, Antwerps of Kempisch, zoals dat op de juiste momenten (en met veel bijval) wordt ingepast.

Ze zingen ook verrassend goed, de acteurs die Crets rond zich verzameld heeft, en van wie het merendeel geen enkele musicalervaring heeft. Jan Van Looveren is een onweerstaanbare Sir Galahad, nog grappiger dan Zwarte Ridder (u weet wel: hij die zelfs bleef doorvechten zonder benen en armen) en in een flits te zien als het succesrijke typetje Joeri. Het is maar een van vele kleine verwijzingen, die van deze Spamalot echt een sterke eigen productie maken. Onderweg passeren onder meer ook K3, BHV, de Stadsschouwburcht (sic) en producer Geert Allaert de revue.

Walter Baele speelt liefst vier personages: Lancelot, Tim de Tovenaar, de Franse ridder in de burcht (die een koe naar beneden gooit) en de reusachtige ridder die 'ni' zegt. Jonas Van Geel is de jongste BV op de planken; hij werd opgemerkt als meesterlijke imitator van Erik Van Looy en Caroline Gennez in Tegen de sterren op (VTM). Spamalot is niet alleen musical meets comedy maar ook VRT meets VTM en 'Humo' meets 'Dag Allemaal.

De twee sterren van deze productie hebben wel ervaring in de musical. Koen Van Impe (naast zijn tv-werk recent ook te zien in het eveneens door Stany Crets geregisseerde Pippi Langkous) gaat voluit als koning Arthur. Hij schuwt bombast noch pathetiek (zoals dat hoort in een musical) en toont zich een waardige leider, niet alleen van zijn ridders maar van de hele cast.

Zijn sprekende, zingende en dansende aanwezigheid drijft het verhaal vooruit, tot de ontknoping die we allemaal kennen (met het killerkonijn, juist), zij het dat de wetten van de musical toch een feestelijker einde vereisen - en dat krijgt het publiek ook.

De grootste ster van Spamalot (naast God, die de ridders toespreekt met de stem van Guy Mortier) is Ann Van den Broeck, die als Lady of the Lake op gedurfde wijze de spot drijft met zichzelf en alles waar de musical voor staat. Zij is de enige die echt thuishoort in de prachtige decors, tussen de energieke dansers, in de glitter van de musical die zelfs deze productie kenmerkt. In 'Het lied dat klinkt als dit' en 'Ik heb mijn rol wat overschat' zingt ze niet alleen geweldig, maar speelt ze ook met haar eigen imago en de beperkingen van de musical.

Ergens in het achterhoofd blijft er wel iets wringen, zeker op zo'n première. Hoe subversief is de humor van Monty Python nog als Spamalot op alle banken zo glorieus ontvangen wordt? Zouden de blauwe loper en de chique receptie niet ontheiligd moeten worden door een stelletje voetballende filosofen of ambtenaren van het ministerie van Gekke Loopjes? Of zou dat dan ook weer wat artificieel overkomen?

Kortom; goed gelachen en genoten van een mooie musical. Dan ben ik maar niet subversief.

Gezien op 6/3 in Stadsschouwburg, Antwerpen. Nog tot 19/3 in Antwerpen en van 25/3 tot 3/4 in Capitole, Gent.

Bron: DS Online, 07-03-2011 (Karel Michiels)

Ik ben zelf nog niet gaan kijken, maar ben dat zeker van plan. Op onderstaande data krijg je als student trouwens 30% korting (telkens woensdag en donderdag). Vanaf 11 tickets genieten scolaire organisaties (studentenvereniging, school,...) eveneens van 30% korting, misschien een idee voor het Repro?

09/03/11 om 20u in Stadsschouwburg Antwerpen
10/03/11 om 20u in Stadsschouwburg Antwerpen
16/03/11 om 20u in Stadsschouwburg Antwerpen
17/03/11 om 20u in Stadsschouwburg Antwerpen

30/03/11 om 20u in Capitole Gent
31/03/11 om 20u in Capitole Gent