PDA

Bekijk de volledige versie : Kankerremmer heeft dood als bijeffect


Barst
1st March 2011, 22:46
Kankerremmer heeft dood als bijeffect


ROTTERDAM - De werking van een beloftevol medicijn tegen uitgezaaide darmkanker valt tegen.


Door het kankermedicijn bevacizumab stijgt het aantal kankerpatiënten dat aan medicijnbijwerkingen overlijdt tot 1 op de 40. Bij traditionele chemotherapie is dat ongeveer 1 op de 60.

Onderzoekers van het Stony Brook Medical Center bundelen in het Journal of the American Medical Association (JAMA) de gegevens van zestien eerder uitgevoerde onderzoeken naar bevacizumab (merknaam Avastin). Daardoor waren de toch zeldzame dodelijke bijwerkingen beter te kwantificeren.

De dodelijke bijwerkingen zijn vaak (long)bloedingen, een enorme afname van witte bloedcellen of een darmscheuring.

Bevacizumab is vijftien jaar verkrijgbaar, voor patiënten met uitgezaaide darmkanker, een bepaalde vorm van borstkanker, niercelkanker en een bepaald type longkanker. In de VS wordt borstkanker waarschijnlijk als indicatie geschrapt omdat het het leven van patiëntes niet verlengt en wel bijwerkingen geeft.

Het medicijn verlengt het leven gemiddeld met enkele maanden. De helft van de darmkankerpatiënten met uitgezaaide kanker boekt er een levenswinst van meer dan drie à vier maanden mee.

Nu blijkt het resultaat tegen te vallen. Het medicijn zorgt er vaak voor dat de tumor een tijdje stopt met groeien, maar de overlevingstijd neemt nauwelijks toe. Dat komt, is de nieuwe theorie, doordat de kanker ‘opveert' na de kuur. En daarom wordt nu overwogen om bevacizumab veel langer te geven. Maar ‘het grotere aantal dodelijke bijwerkingen bij langdurige behandeling kan alle overlevingsvoordeel tenietdoen'. En de kosten lopen dan enorm op. Bevacizumab is een duur medicijn waarvan een kuur ruim 20.000 euro kost.


DS, 01-03-2011

Michael Van Deun
2nd March 2011, 08:41
Ik ben persoonlijk enorm geboeid door de ontwikkelingen van de wetenschap, vooral wat betreft medicijnen rond ziekten en aandoeningen. Het nieuwe medicijn rond darmkanker leek veelbelovend, maar jammmer genoeg gaat het in dit geval om een grote teleurstelling. Het medicijn verlengt het leven van de terminale kankerpatiënt slechts enkele maanden. Voor de wetenschap onvoldoende, voor het 'slachtoffer' misschien zelfs de hemel op aarde. Een volledige teleurstelling zou ik het niet noemen. Kankerpatiënten zijn er toch in kleine mate en op een of andre manier goed mee. Bovendien kan deze ontwikkeling leiden tot andere onderzoeken binnen de wetenschap en dat kan ons nog eens naar vernieuwende ontdekkingen leiden. De boodschap is redelijk negatief, maar de gevolgen kunnen wel redelijk positief uitdraaien! Nog niet alle hoop lijkt verloren, al is dit toch bij wijze van spreken een klap in het gezicht.