PDA

Bekijk de volledige versie : Brazilië ontwikkelt biobrandstof uit koffiedik


Elise.Laureys
22nd February 2011, 23:42
Koffiedik kan gebruikt worden om biobrandstof te produceren. Dat is het resultaat van een experiment van de Universiteit van São Paulo in Brazilië.

Biodiesel
Brazilië is 's werelds grootste koffieproducent en de op een na grootste koffieconsument. Dat leidt tot een enorme hoeveelheid afval, die tot nog toe nooit gebruikt werd. Het proces dat ingenieurs van de Universiteit van São Paulo ontwikkelden, haalt olie uit het koffiedik. Daarbij gebruiken ze ethanol als oplosmiddel. Vervolgens wordt de olie in contact met een alkalische katalysator die een chemische reactie, transesterificatie, in gang zet. Die reactie leidt tot biodiesel.

"We vinden deze methode geschikt voor kleine landbouwgemeenschappen die zo hun eigen biobrandstof kunnen maken voor hun machines", zegt Denise Moreira dos Santos, die het onderzoek leidt. "Als je dit op industriële schaal wil produceren, dan zul je de bevolking moeten sensibiliseren om dit afval gescheiden te houden."
Bron: IPS

Bron: http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid1020981/brazilie-ontwikkelt-biobrandstof-uit-koffiedik.aspx
Datum: 22/02/2011

Op een gegeven moment zullen de fossiele brandstoffen allemaal uitgeput raken. Dan zijn biobrandstoffen misschien wel een goed alternatief. Deze kunnen op termijn eventueel de fossiele brandstoffen aanvullen of vervangen. Bovendien kan biobrandstof de uitstoot van broeikasgassen terugdringen. Toch heb ik een kritische bedenking bij het maken van biobrandstof uit koffiedik. In het artikel is sprake van een chemische reactie om deze biobrandstof te maken. Zijn we er zeker van dat deze biobrandstof niet op een andere wijze het milieu zal aantasten? We weten eigenlijk vrij weinig tot niets over het productieproces. Welke stoffen gebruikt men, buiten ethanol, om deze biobrandstof te maken? Wie zegt dat er bij de productie geen schadelijke stoffen aan te pas komen?

Ik vind het zeker positief dat wetenschappers werken aan het verbeteren van het milieu maar we weten niet of de biobrandstoffen een ander gevolg voor het milieu met zich mee kunnen brengen. Misschien zijn er alleen maar positieve gevolgen maar er kunnen ook negatieve gevolgen aan vasthangen.

Elise.Laureys
23rd February 2011, 21:28
Vandaag kregen we tijdens de internationale dag in de campus van de KHK in Turnhout een uiteenzetting over het milieu, door Serge De Gheldere. Hij sprak ook over biobrandstoffen. De uitstoot van broeikasgassen wordt door het gebruik van de biobrandstoffen verminderd. Pijnlijk is het om te zien welk ander gevolg dit met zich meebrengt voor het milieu: ontbossing. Er worden heel veel bossen gekapt om gewassen te telen die men kan omzetten naar biobrandstof. Dat is dus al één negatief gevolg van biobrandstoffen voor het milieu.

Serge De Gheldere had het ook over het smelten van poolijs en gletsjers. Ik vond het erg verontrustend om de scenario's die ons te wachten staan te horen. Het ijs smelt door de warmte van de zon. Waar de gletsjers waren ontstaan meren en in bepaalde landen zit er methaan in de grond, dat nu sneller vrijkomt. Het ijs smelt immers waardoor de bladeren en dergelijke die onder het ijs zaten vergaan. Wanneer dit methaangas vrijkomt is dat hetzelfde als een heel grote hoeveelheid CO2 die de lucht ingeblazen wordt. Ook heel slecht voor het milieu dus.

Misschien moeten we allemaal maar eens proberen om ons steentje bij te dragen voor het milieu? Onze planeet is het toch niet waard om zomaar vervuild te worden?