PDA

Bekijk de volledige versie : Ademtesten voor politie tijdens werk


olivier.lejeune
18th February 2011, 17:24
Politiebaas Fernand Koekelberg wil hard optreden tegen alcohol- en drugsgebruik bij politiemensen. Hij laat een streng beleid uitstippelen, dat onder meer een ademtest voor de politie mogelijk moet maken.
Drank en drugsgebruik op het werk hebben vaak met stress te maken. Dat geldt ook voor de 39.000 politiemensen in ons land. Er is een werkgroep opgericht waarin de arbeidsgeneesheer van de federale politie, de vakbonden en de lokale politie vertegenwoordigd zijn, melden De Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

De werkgroep moet het alcohol- en drugsbeleid bij de politie vastleggen en baseert zich daarvoor op een collectieve arbeidsovereenkomst uit de private sector.

De politie wil een voorbeeld stellen door als eerste openbare instelling een streng drank- en drugsbeleid te voeren. Daar horen, als dat nodig is, alcohol- en drugstests voor politiemensen bij.

Stresspsycholoog Erik De Soir waarschuwde al voor hulpverleners die na een traumatische ervaring naar de fles grijpen. Deze week nog werd een urgentie-arts veroordeeld voor dronken rijden. Hij raakte na het bloedbad dat Kim De Gelder aanrichtte in Dendermonde aan de drank.

Tine Hollevoet, woordvoerder van de federale politie, ontkent dat er een zwaar probleem bij de politie is. 'We willen vooral preventief werken. We wijzen onze politiemensen op de mogelijke gevaren van alcohol en drugs, maar ook op hun plichten.'

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110218_009

Eigen mening:
Ik vind het goed dat de politie ook onderworpen moet worden aan ademtesten. De politie moet een voorbeeld zijn voor de bevolking, het kan niet zijn dat een agent dronken zijn functie gaat beoefenen. Harde maatregelen zijn daarbij een goede aanpak.
Een politie-agent heeft een zware job, deze komen ter plaatse op ongevallen, ze worden blootgesteld aan geweld,... Dit weegt zwaar door op het individue. Agenten krijgen net zoals de brandweer psychologische bijstand om zaken die ze meegemaakt hebben gemakkelijker te verwerken. Maar sommige mensen kunnen trauma's alleen maar verwerken door zich op de drank te storten. Dit is een jammere situatie als gevolg van een incident, maar we kunnen dit niet door de vingers zien en daarom moet het aangepakt worden. Harde sancties als de agent in kwestie eenmalig betrapt wordt op overmatig alcoholgebruik. Indien de agent verslaafd is aan alcohol en drugs moet hij doorverwezen worden naar een gespecialiseerde dienst om de verslaving aan te pakken. Ik vind dat iedereen gelijk is en moet gesanctioneerd worden, ongeacht de reden. De agenten weten dat ze psychologische bijstand kunnen aanvragen wanneer ze getraumatiseerd zijn.

Drank en drugs zijn geen oplossing maar duwen mensen nog verder in de problemen!

Sanne.Goovaerts
19th February 2011, 22:41
Ik vind het goed dat er ademtesten ingevoerd worden bij de politie tijdens het werk. De politie heeft - zoals Olivier al reeds zei - een voorbeeldfunctie en draagt een grote verantwoordelijkheid. Ze moeten ervoor zorgen dat de veiligheid in de samenleving gegarandeerd wordt. Het alcohol- en drugsgebruik bij politiemensen bedreigt het vertrouwen van de bevolking. Als men niet kan rekenen op een agent, op wie dan wel? Door dit drank- en drugsbeleid in te voeren, komen de problemen van het politiepersoneel vlugger aan de oppervlakte, worden er problemen vermeden en kan men ook vlugger aan een oplossing werken. Het politiepersoneel kan immers altijd beroep doen op het stressteam van de politie.

Felix.Luyckx
20th February 2011, 20:27
Het lijkt me niet meer dan logisch dat ook politieagenten aan drank- en drugstest worden onderworpen. Iedereen gelijk voor de wet en de vastgelegde normen i.v.m. drank en drugs gelden dus ook voor hen. Stel je voor dat een dronken agent jouw een bekeuring geeft omdat je net boven de toegestane limiet zit. Toch een vreemd beeld denk ik :)

stef verbiest
21st February 2011, 19:23
Eigen mening:

Ik ben het met deze mening niet volledig eens. Het is een goede zaak dat ze meer controles gaan doen in verband met drugs en drank bij de politieagent zelf. Maar langs de andere kant kunnen de politieagenten dit als een negatief signaal beschouwen.
Hiermee wil ik bedoelen dat niet elke politieagent met deze controles even blij zal zijn. Ze moeten een stuk van hun “privacy” afgeven en dat kan op termijn misschien alleen maar uitdraaien tot negatieve resultaten. En dit is toch ook niet de bedoeling.
Er zijn agenten die misbruik maken van hun job en deze moeten ze streng straffen. Maar is het nu nodig om iedereen te controleren. Er zijn ook zeer veel agenten die hun werk serieus nemen of die al jaren ervaring hebben in het vak.
Politieagent is een beroep met een hoge maatschappelijke functie. Mensen die voor deze job kiezen zouden normaal verstandig genoeg moeten zijn om zulke praktijken uit den boze te laten. Maar je weet natuurlijk nooit!

jana dua
21st February 2011, 20:46
Daar ben ik het dan weer niet mee eens. Privacy, privacy. Iemand die tegengehouden wordt door een agent en die dan een alcohol- en drugstest moet doen, heeft dan ook recht op privacy, niet?
Ik vind het maar een flauw excuus om privacy als excuus tegen de tests te gebruiken.
En 'negatief signaal', als je je niet bezig houdt met zulke zaken denk ik dat je dat niet als verkeerd signaal moet opvatten en vergeet niet wat voor beeld dit kan geven aan de mensen die getest worden op de controles van de politie, als de agenten weigeren om zich te laten testen.
Voor mij zijn die test wel een goede oplossing. Er moet een controle zijn, anders loopt het binnenkort misschien wel eens fout.
Ik vind ook dat iedereen gelijk voor de wet is. Iedereen wordt aan die controles onderworpen en soms worden ze nog meer gecontroleerd dan anderen (denk maar aan sporters).