PDA

Bekijk de volledige versie : Katholieke school op het platteland zit meest krap bij kas


Barst
18th February 2011, 13:05
Katholieke school op het platteland zit meest krap bij kas


BRUSSEL - De middelen herverdelen volgens sociale kenmerken maakt het verschil tussen de onderwijsnetten groter. Maar dat was voorspeld.


In het basisonderwijs krijgen vooral de scholen in de grote steden en de scholen van het gemeenschapsonderwijs (GO!) en van het officieel gesubsidieerd onderwijs (van steden, gemeenten en provincies) meer werkingsmiddelen sinds die voor een zevende verdeeld worden volgens sociale kenmerken van de leerlingen. Die zijn: opleidingsniveau moeder, thuistaal, schooltoelage en buurt.

In het schooljaar 2008-2009, het eerste waarin de nieuwe verdeelsleutel werd toegepast, zag het GO! zijn toelage van 44,3 naar 62,7 miljoen stijgen (+28,6 procent). Het officieel gesubsidieerd onderwijs ging van 71,8 naar 97,7 miljoen euro (+24,6 procent). Het vrij gesubsidieerd onderwijs (waarvan het katholieke het gros uitmaakt) ging van 204,6 naar 256,8 miljoen (+ 17,28 procent). Per leerling betekent dat een verschil tussen 495 en 865 euro.

Jos De Meyer (CD&V) kaartte de zaak aan in de commissie onderwijs van het Vlaams Parlement. 'De kloof tussen de netten zou kleiner moeten worden, maar ze wordt groter', stelde De Meyer vast. Zijn bezorgdheid werd gedeeld door de leden van N-VA, LDD en Vlaams Belang.

De minister van Onderwijs, Pascal Smet (SP.A), zei dat deze uitkomst voorspelbaar was. 'Het GO! heeft nu eenmaal meer leerlingen die aan de kenmerken beantwoorden. Ook het verschil tussen de steden en “de buiten, is zo te verklaren.'

Smet wijst er nog op dat alle scholen meer hebben gekregen omdat de pot elk jaar met 85 miljoen is aangegroeid en dat de lat wel degelijk gelijk ligt: identieke scholen krijgen identieke middelen.

Mieke Van Hecke, topvrouw van het katholieke onderwijs, bevestigt dat de verschillen 'te voorzien' waren. 'We staan achter het principe dat scholen met meer kansarme kinderen meer middelen krijgen. Maar andere factoren spelen onze basisscholen op het platteland parten. Ze krijgen geen middelen meer van congregaties of parochies en ze zitten gewrongen door de maximumfactuur. Als zij een uitstap doen, moeten ze een bus huren maar ze mogen de kosten niet doorrekenen aan de ouders. Bovendien moeten onze scholen voor onderhoud en investeringen uit de werkingsmiddelen putten, wat in de andere netten niet zo is.'


DS, 18-02-2011