PDA

Bekijk de volledige versie : "Dokter, ik voel mij niet zo goed..."


Barst
29th October 2005, 03:52
Dokter, ik voel mij niet zo best


Uit berekeningen van het Duitse onderzoeksbureau Basys blijkt dat Belgen gemiddeld 9,7 keer per jaar naar de dokter gaan. Duitsers (9,1), Zwitsers (7,7), Oostenrijkers (6,7), Nederlanders (5,8), Fransen (5,4) en Zweden (2,9) stappen minder naar een geneesheer. Japanners daarentegen consulteren een arts gemiddeld 11,2 keer per jaar.

Twee derde van alle doktersbezoeken in ons land zijn consultaties bij een huisarts, een derde is een bezoek aan een specialist. Dit in tegenstelling met de Zweden die niet alleen zelden een huisarts of specialist om advies vragen (gemiddeld 2,9 maal per jaar) maar ook - en dat is opvallend - eerder een specialist raadplegen dan een huisarts.

Dat landgenoten veelvuldig naar de dokter stappen heeft volgens Prof. Jan Masschelein van het departement Maatschappelijke gezondheidszorg aan de K.U.Leuven verschillende redenen: het grote aanbod van artsen, de hoge toegankelijkheid van de eerstelijnszorg, een grotere belangstelling voor en een grotere vraag naar gezondheidszorg (ook naar vormen van alternatieve geneeskunde). Nog volgens Prof. Masschelein kan dit gedrag van de Belgische bevolking ook een aanduiding zijn van het feit dat een een hoog niveau van welvaart niet altijd gelijk staat met een betere subjectieve gezondheidsbeleving.


http://www.basys.de/