PDA

Bekijk de volledige versie : Vande Lanotte pleit voor Belgische unie met vier deelstaten


Barst
17th February 2011, 17:06
Vande Lanotte pleit voor Belgische unie met vier deelstaten


Johan Vande Lanotte schuift een Belgische unie met vier deelstaten naar voren als eindpunt voor de staatshervorming. Het is immers bij gebrek aan zo'n eindpunt dat de onderhandelingen niet afgerond raken, argumenteerde hij in een gastcollege aan de Universiteit Gent. Een Belgische unie zoals Vande Lanotte die ziet, respecteert zowel territorialiteit als solidariteit.


In een persbericht op de sp.a-website beschrijft het sp.a-kopstuk en voormalig koninklijk bemiddelaar de kern van zijn betoog aan de Gentse universiteit. Hij benadrukt daarin dat "alle zeven partijen serieus geïnvesteerd hebben" om tot een akkoord te komen. Dat lukt echter niet bij gebrek aan stabiel eindpunt, oordeelt de sp.a'er.

Vande Lanotte schuift daarom zelf een mogelijk institutioneel eindpunt naar voor: een Belgische unie met Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige kantons als vier deelstaten. Die unie "respecteert zowel de territorialiteit op niveau van de deelstaten als de solidariteit op niveau van de unie" en kent naast een duidelijke taakverdeling ook "een afzonderlijke financiële verantwoordelijkheid en (...) duidelijke regels over hoe de unie en de deelstaten zich tot elkaar verhouden".

Concreet ziet Vande Lanotte als kerntaken voor de Unie onder meer defensie, buitenlands beleid, ontwikkelingssamenwerking, asiel en migratie en de financiering van de sociale zekerheid. Justitie kan voor hem naar de deelstaten overgaan.

De bevoegdheden van de deelstaten - volgens de ex-bemiddelaar best asymmetrisch verdeeld - beslaan naast de huidige bevoegdheden dus ook justitie, het volledige economisch- en werkgelegenheidsbeleid en het beheer van de uitgaven van de sociale zekerheid.


Blog HLN, 17/02/11 (belga/sps)