PDA

Bekijk de volledige versie : UZ Gent beraadt zich over draagmoederschap voor homokoppels


anneleen.van.saet
13th February 2011, 14:37
shutterstock
Het ethisch comité van het UZ Gent formuleert mogelijk nog voor de zomervakantie een advies of homokoppels via niet-commercieel draagmoederschap hun vaderwens in vervulling kunnen laten gaan. 'De fertiliteitskliniek van het Gentse UZ krijgt sinds vorig jaar gemiddeld elke week een vraag van geďnteresseerde mannen', aldus afdelingshoofd professor dr. Petra De Sutter.
Lesbische koppels kunnen al een tijdje via kunstmatige inseminatie een gezin uitbouwen, maar voor homokoppels ligt dat niet voor de hand en ook adoptie lukt nauwelijks. 'Toch willen we in het ethisch comité de knoop doorhakken of homokoppels via niet-commercieel draagmoederschap een kind kunnen krijgen', aldus De Sutter.

'Er is evenwel nog geen wetgevend kader, dus we moeten heel voorzichtig zijn. Bovendien rijzen heel wat ethische en praktische vragen.'

Zo wordt gediscussieerd of de bevruchte eicel dan wel van de draagmoeder of van een donor moet komen. 'Moet de afstand tussen draagouders en wensouders zo groot mogelijk zijn of is het misschien goed dat het kind contact kan houden met zijn genetische moeder? Misschien heeft het kind op een bepaalde leeftijd een moederfiguur nodig?' luidt het.

Los van het feit of het UZ niet-commercieel draagmoederschap voor homokoppels wil steunen, blijft de vraag of er voldoende draagmoeders beschikbaar zijn. 'Het is zo dat homokoppels zelf een draagmoeder en eventueel een eiceldonor moeten zoeken, daar kan het ziekenhuis niet voor zorgen', zegt De Sutter.

BRON:
De standaard
13/02/2011

MENING:
Ik vind het een goede zaak dat men onderzoek doet naar de mogelijkheid om homo's een eigen kind te bezorgen. Het is namelijk niet rechtvaardig dat dit wel mogelijk is bij elk ander koppel. Lesbische koppels kunnen zonder problemen kinderen krijgen via KI maar een homokoppel heeft deze mogelijkheden niet.
Ik begrijp echter wel dat het kind in een speciale gezinssituatie zal opgroeien en dat dit niet altijd even evident is voor het kind. Maar is dit niet hetzelfde bij samengestelde gezinnen, alleenstaande moeders, lesbische koppels, ...?
Ik vraag me wel af hoe het in zijn werk zal gaan want zoals reeds vermeld in het artikel zijn er een hoop ethische vragen die eerst overwogen moeten worden. Ik begrijp dat dit een moeilijke procedure is maar hoop op een rechtvaardige kans voor de homokoppels.

lobke.vervoort
14th February 2011, 14:23
Ik sluit me volledig aan bij de mening van Anneleen. Het is niet rechtvaardig dat homokoppels geen kinderen zouden kunnen krijgen. Zoals Anneleen al zegt zal het voor de kinderen een speciale opvoedingssituatie zijn, maar dat betekent niet dat het een slechte situatie moet zijn. Bovendien groeien die kinderen al vanaf hun geboorte op in het gezin, waardoor het voor hen niet specialer zal aanvoelen dan een ander gezin.

De ethische kwesties is natuurlijk een andere zaak. Persoonlijk vind ik dat er toch wel enige afstand moet zijn tussen de draagmoeder en de wensouders. Ik denk dat het voor het kind anders heel moeilijk wordt om te zien wie zijn echte ouders, en daarmee bedoel ik de wensouders, zijn. Bij adoptie is er ook nauwelijks of geen contact meer met de natuurlijke ouders en dat blijkt toch ook te werken.