PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars en verliezers 12-02-2011


Barst
12th February 2011, 15:18
WINNAARS & VERLIEZERS


Winnaars


1. Marleen Temmerman

Wij denken niet spontaan aan seks als de naam Marleen Temmerman valt. Marleen Temmerman zelf tegenwoordig ook niet, toch niet tot er een federale regering is. Temmerman riep in deze krant de bedpartners van Belgische politici op om te stoppen met seks zolang de regeringsonderhandelingen aanslepen. Dat ze zelf ook een politica is, en dus eindelijk enkele weken op haar gemak is 's avonds, is vast mooi meegenomen. Die van ons zou er niet mee moeten afkomen, maar de gynaecologe-senatrice wilde van geen wijken weten. Ook niet toen haar ludieke oproep tot een seksstaking plotsklaps internationale weerklank kreeg. Temmerman dook overal op, van de BBC via Le Monde tot El Pais en Der Spiegel, ineens was ze wereldberoemd. Zoiets werkt erotiserend, natuurlijk, wat haar actie meteen onderuithaalt. Volgende keer toch maar die baard laten staan.


2. Brigitte Smets

Hoeveel Vlaamse vrouwen kunnen zeggen dat ze gestalkt worden door Engelbert Humperdinck? Brigitte Smets moet de enige zijn. Zij is schepen van Senioren in Hasselt en was in die hoedanigheid aanwezig op Rimpelrock, alwaar zij op het podium werd gekust door de 75-jarige zanger. Een onvergetelijke ervaring, noemde ze dat zelf. Dat vond Engelbert duidelijk ook, want hij nodigde haar prompt uit om een concert bij te wonen in Brussel. Smets overweegt thuis te blijven, omdat ze niet gediend is van de 'mediaheisa' over de rimpelkus. Een acuut geval van 'Please release me', als u het ons vraagt.


3. Ariana Huffington

Er zijn gelukkig ook vrouwen die het nieuws kunnen halen zonder met hun onbestaande seksleven uit te pakken of oude zangers een tong te draaien. Arianna Huffington, bijvoorbeeld, née Arianna Stassinopoulos. Haar nieuwsblog, de Huffington Post, waar ze amper vijf jaar geleden mee begon, is opgekocht door AOL voor 315 miljoen dollar. Dat is niet abnormaal: de Huffington Post is de best bezochte blog ter wereld. Elke maand gaan 26 miljoen mensen er een kijkje op nemen. Er werken intussen al tweehonderd mensen voor. Arianna was al schrijfster, journaliste, mediafiguur en politica (ze probeerde zelfs gouverneur van Californië te worden, maar moest de duimen leggen voor Arnold Schwarzenegger), en is nu dus ook steenrijke zakenvrouw en mediatycoon. Rest de vraag: hou zou het met Arianna's seksleven gesteld zijn?

4. Rihanna

Met het seksleven van Rihanna gaat het alvast goed, dank u. Toch als we ons mogen verlaten op de videoclip bij haar nieuwe single 'S&M', waarmee ze er voor een keer in slaagt meer media-aandacht te trekken dan Lady Gaga. Uit dat clipje leren we onder meer dat Rihanna op bijzonder suggestieve wijze een banaan kan eten. Het clipje is daarom (en om nog enkele andere suggestieve redenen) al in meer dan tien landen verboden. Succes gegarandeerd. De clip is dan ook onvergetelijk, het liedje kunnen we ons alweer niet meer voor de geest halen.


Verliezers


1. Josef Ackermann

Bij Deutsche Bank zitten ze niet om een grapje verlegen. Vooral topman Josef Ackermann is een erg vrolijke Frans voor een Duitser die eigenlijk uit Zwitserland komt. In Duitsland woedt al enige tijd een vinnige polemiek over quota voor vrouwen in het bedrijfsleven. Ackermann is daar vierkant tegen, en liet in een Duitse krant optekenen dat de komst van extra vrouwen in het topmanagement zijn bank wel 'kleurrijker en mooier zou maken, maar niet efficiënter'. Hij kreeg meteen de hele Duitse vrouwenbeweging over zich heen met ziedende, spitse en rake replieken als deze: 'Wil hij kleur? Dan moet hij maar in een bloemenweide gaan lopen, of in een museum.' Baf, zeg. Dan nog liever Ackermann. Je kunt hem een groot man vinden of niet, hij zegt tenminste helder zijn gedacht.


2. Kim Kardashian

Eén bedrijfssector waar quota voor vrouwen overbodig zijn, is de modellenwereld. Dat is de branche waarin Kim Kardashian, boomlang model/actrice en nog wat dingen van Armeens-Schotse komaf, zich beweegt. Bewegen is misschien een slechte woordkeuze: toen ze deze week een concert van Prince bezocht en de purperen dwerg haar op het podium uitnodigde voor een dansje, bleek ze nauwelijks tot bewegen in staat, laat staan tot een danspasje. Prince verloor na tien seconden zijn geduld en maakte een wegwerpgebaar. 'Maak dat je van mijn podium bent', riep hij haar toe. Je kunt Prince een groot man vinden of (wellicht) niet, hij zegt tenminste helder zijn gedacht.


3. Stephen Elop

We weten niet of Nokia quota nodig heeft voor vrouwen, maar quota voor interessante mobilofoons kan het bedrijf in ieder geval gebruiken. Apple heeft het ooit ongenaakbare Nokia gewoon van de kaart gespeeld. De Finse fabrikant heeft nu een samenwerking met Microsoft aangekondigd. Alsof dat zal helpen. De grote baas van Nokia, Stephen Elop, hoopt in ieder geval van wel, want hij is ten einde raad. In een uitgelekte interne mail legt hij voor zijn medewerkers uit wat het probleem van Nokia is: 'De eerste iPhone dateert van 2007 en wij hebben nog altijd geen product dat qua gebruikservaring zelfs maar in de buurt komt.' Je kunt Elop een groot man vinden of niet, hij zegt tenminste helder zijn gedacht.


4. Peter Van de Veire

Vrouwen heeft MNM genoeg in dienst, daaraan geen gebrek. Nu nog luisteraars. De opvolger van de hitzender Donna heeft zich intussen laten inhalen door de 'nichezender' Studio Brussel. Peter Van de Veire, die enkele jaren geleden de overstap maakte van StuBru naar MNM, moet nogal een beetje heimwee hebben naar zijn gloriedagen in het Glazen Huis. Wellicht was het de krop die hij daardoor in de keel had, die hem in alle talen deed zwijgen over de nederlaag van MNM. Die eer kwam Els van de Sijpe toe, manager radio bij de VRT. Els is een vrouw. Met de quota gaat het in het huis van vertrouwen dus de goede kant op. Het is een begin.


DS, 12-02-2011