PDA

Bekijk de volledige versie : Positief opvoeden leidt tot minder gedragsproblemen


verschueren.sien
10th February 2011, 19:03
Artikel:
Het Triple P-opvoedingsprogramma (Positive Parenting Program) heeft een gunstig effect op kinderen met gedrags- en/of emotionele problemen. Uit de cijfers blijkt een daling van 11% bij kinderen in de probleemzone. De resultaten van het allereerste evaluatierapport in Vlaanderen werden door de Universiteit van Antwerpen voorgesteld.

Het Triple P-project, uitgewerkt door de Nieuw-Zeelandse professor Matt Sanders, wil vanuit een preventieve en bevolkingsgerichte aanpak positief ouderschap beïnvloeden. De focus ligt op de totale bevolking en niet alleen op probleemgroepen of op specifieke problemen. Het programma is flexibel en toegankelijk, en de tevredenheid bij zowel ouders als hulpverleners is groot.
Minder gedragsproblemen, minder depressies

Uit het evaluatierapport van de Universiteit Antwerpen blijkt dat de aanpak van Triple P effectief is. Na het volgen van het Triple P-programma is er een daling van 11% bij kinderen met gedragsproblemen en een daling van 7% bij kinderen met emotionele problemen.

Ook wat de ouders betreft, blijkt de invloed van Triple P positief. 8% van de ouders voelt zich minder depressief en 7% van de ouders zegt minder angstig te zijn. Bij 12% van de ouders werkt het programma tegen stress.

Ook is er een daling in wat Triple P ‘disfunctionele opvoedingsvaardigheden’ noemt, zoals laksheid (-15%), overreageren (-22%) en breedsprakigheid (-16%).
Project scoort ook bij kwetsbare gezinnen

Opvallend zijn de hoge scores bij kwetsbare (allochtone) gezinnen. Triple P heeft zowel effect bij de groep kwetsbare ouders (ouders in armoede, alleenstaande ouders, ouders met intellectuele beperkingen) als bij de groep kwetsbare kinderen (kinderen in behandeling bij een kinder- en jeugdpsychiatrisch centrum, kinderen met meetbare psychische en gedragsproblemen).

bron:
9 februari 2011
Gazet van Antwerpen
http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid1016905/positief-opvoeden-leidt-tot-minder-gedragsproblemen.aspx

Motivatie:
Ik vind het wel goed dat er zo'n artikel in de krant komt en dat de aandacht er op gevestigd word. Het kan zowel ouders helpen die het moeilijk hebben bij de opvoeding, maar ook langs de andere kant ouders doen laten nadenken over hun opvoeding. Het kan in deze tijd echt wel handig zijn voor ouders dat ze geholpen worden in de opvoeding. Het goed opvoeden wordt steeds moeilijker.