PDA

Bekijk de volledige versie : Koehandel rond opheffing bankgeheim


Barst
10th February 2011, 02:32
Koehandel rond opheffing bankgeheim


BRUSSEL - Het opheffen van het bankgeheim wordt politiek gekoppeld aan de mogelijkheid voor fiscale zondaars om hun zonden af te kopen.


Vandaag wordt mogelijk een belangrijke dag in de opheffing van het bankgeheim. De meerderheidspartijen komen samen om te zien of ze in dit dossier onderling op één lijn te krijgen zijn.

Over de kwestie wordt al lang gebakkeleid maar de tijd begint te dringen. België dreigt straks op een lijst van fiscaal dubieuze staten te komen als het niets doet aan zijn bankgeheim.

Er circuleren al geruime tijd een hele rist voorstellen maar CD&V en de liberale tandem Open VLD/MR proberen nu elk apart tot een doorbraak te komen door het dossier te koppelen aan dat van de minnelijke schikking. Carina Van Cauter (Open VLD) wil al sinds 2009 betrapte fiscale zondaars die een minnelijke schikking afsluiten rechtszekerheid bieden: zekerheid dat ze na betaling van de belastingen en boete niet alsnog voor de strafrechter moeten verschijnen.

De PS ziet die koppeling niet zitten. 'Wil men fraude aanmoedigen misschien?', sneerde Alain Mathot (PS), die samen met Dirk Van der Maelen (SP.A) een voorstel over het bankgeheim indiende. Een regeringslid reageerde koel op de beschuldiging. 'De PS verzet zich al jaren tegen een minnelijke schikking. Zij zijn het die in het verleden die vraag koppelden aan het opheffen van het bankgeheim.'

Het is dus verre van zeker dat de 'uittredende meerderheidspartijen' het onderling eens zullen worden over de kwestie. Als het niet lukt, is er nog de parlementaire weg, luidde het bij Open VLD. Nog anderen zegden dat eventueel enkel de opheffing van het bankgeheim voor buitenlanders kan volstaan om niet op de 'grijze lijst' te komen. Een regeling voor dat luik circuleert al lang in regeringskringen.

In elk geval geven CD&V en de liberalen het nog niet op. Carl Devlies, staatssecretaris voor de Coördinatie van de fraudebestrijding, heeft nu namens CD&V een compromistekst uitgewerkt. Ook Open VLD en MR komen met een voorstel dat minder ver gaat dan dat van CD&V.

In het voorstel van CD&V zou de fiscus bij aanwijzingen van fraude bankgegevens kunnen opvragen. Er zou zoals Groen!, PS en SP.A vragen geen centraal register komen waarin opgenomen staat welke bankrekeningen de burger heeft. De gewestelijke directeur van de belastingen zou zich met zijn vragen moeten richten tot de financiële sectororganisatie Febelfin. Die zou de vraag aan haar leden doorspelen.

Open VLD en MR zien zo'n vlotte toegang tot de bankgegevens niet zitten. De liberalen willen dat niet één persoon kan beslissen over het opvragen van bankgegevens maar dat het een comité is. Zo'n filter is essentieel om willekeur te vermijden en de privacy van de belastingplichtige te beschermen. 'Wie bankuittreksels wil, moet zich hoe dan ook eerst tot de belastingplichtige wenden', vindt Open VLD.


DS, 09-02-2011 (Pascal Dendooven)