PDA

Bekijk de volledige versie : Studenten halen dure advocaten erbij om examenuitslagen te betwisten


Anneleen.Roziers
8th February 2011, 11:10
Steeds meer studenten vechten hun examenresultaten aan. Vorig jaar waren dat er 142. Vier op de tien studenten die in 2010 naar de Raad voor Examenbetwistingen zijn gestapt, hebben gelijk gekregen.


Wie het niet eens is met de punten die hij voor een examen of een stage heeft gekregen, kan dat aanklagen. Sinds 2005 kunnen hogeschool- en universiteitsstudenten daarvoor aankloppen bij de Raad voor Examenbetwistingen.

Opmerkelijk: vier op de tien studenten die komen klagen, krijgen gelijk. Zes jaar geleden, bij de start van de raad, werd elke student nog gewoon naar huis gestuurd.

Advocaat
“Studenten zijn nu beter voorbereid dan de voorbije jaren”, zegt Sandrine Killemaes, secretaris van de Raad voor Examenbetwistingen. “Ze komen hier nu ook met een advocaat onder de arm. Dat was een paar jaar geleden ondenkbaar.”

Sommige studenten gaan wel heel ver om hun gelijk te krijgen. Ze betalen tot 3.000 euro voor een advocaat om hun dossier te laten behandelen.

Bron: Gazet van Antwerpen - 08/02/2011

Mijn mening:

Dit feit zie je meer en meer opkomen. En het strafst van al is dat de studenten meestal nog gelijk krijgen ook! Dat laat toch duidelijk uitschijnen dat er (te) veel vergissingen gebeuren met punten en dat moet voorkomen worden! Studenten (of de meeste toch) leren ontzettend hard voor een examen en als de punten dan tegenvallen is dat een zware opdoffer! Als je dan niets doet, moet je tweede zit doen of stoppen sommigen gewoon met die studierichting. Toch kan dat helemaal onterecht zijn zo blijkt nu!

Voor proffen is het natuurlijk moeilijk om geconcentreerd te blijven bij het 89ste examen en het verbeteren daarvan, maar elke student heeft recht op zijn eigen punten en niet op de punten van een ander of een 6 in plaats van een 16...

veronique.geussens
9th February 2011, 20:13
Kan je het hier steken op de studenten die sterker opkomen voor zichzelf na een onverwacht falen ?
Of ligt het misschien bij de leerkrachten die niet correct verbeteren ?

Het is vreemd dat er zoveel geld uitgegeven wordt om gelijk te halen, maar indien ze echt gelijk hebben en misschien de mogelijkheid hebben om hun jaar opnieuw te moeten doen en evenveel uit te moeten geven ? Proberen gaat mee. Dat wordt tegenwoordig aangeleerd.

Maar omdat er zoveel wel gelijk krijgen, kan het dan zijn dat de verbetering wat fout gebeurt ? Begrijpelijk zoals hierboven al gezegd dat na X aantal verbeteringen dat er eens een foutje kan doorsijpelen. Maar zoveel dat iemand gebuisd is betekend voor mij dat de student in kwestie al niet goed scoorde op vorige vragen.

Wanneer de student wel gelijk krijgt en dat de leerkracht de score op de naam heeft geplakt is het totaal een andere zaak

Lies.De.Kock
9th February 2011, 20:27
Aan de aula's van de UA heb ik zelfs al affiches zien hangen waar men adverteert : Niet akkoort met je resultaten? Wij vechten het aan!
Deze affiches zijn de doelbewust gehangen om studenten te lokken om hun punten aan te vechten. Strategie van advocaten? Wie zal het zeggen.

De jeugd is nog nooit zo mondig geweest. Vroeger had men 'schrik' voor de alwetende prof. Nu denkt men het soms beter te weten. Ik denk dat er een grote evolutie is gebeurd in de houding van studenten tegenover proffen en dat dit zeker ook meeweegt in het aanvechten van punten.