PDA

Bekijk de volledige versie : Japanse hond kan darmkanker ruiken


Elise.Laureys
6th February 2011, 14:14
De Japanse labrador Marine kan de diagnose darmkanker stellen. Het dier stelt de ziekte vast door aan de adem en uitwerpselen van mensen te ruiken. Zelfs prille gevallen van kanker worden er door de hond uitgepikt.

Dat is indrukwekkend, want de huidige tests zijn vaak slechts in tien procent van de gevallen in staat om een prille vorm van kanker te herkennen. Wetenschappers vermoeden al langer dat honden in staat zijn om enkel door te ruiken onder meer huid-, blaas-, long-, borst- en eierstokkanker op te sporen. Een tumor heeft namelijk een bepaalde geur die honden kunnen waarnemen.

Japanse onderzoekers trainden een achtjarige labrador om de geur van tumoren te herkennen. Het dier kreeg een aantal maanden 74 staaltjes onder zijn neus, telkens samengesteld uit vijf ademmonsters of vijf stoelgangmonsters waarvan er eentje van een kankerpatiënt was. De hond slaagde erin te ontdekken welke stalen kanker bevatten. Dat deed hij zeer accuraat, want in 95 procent van de ademmonsters en in 98 procent van de ontlastingsstalen had hij het bij het rechte eind. De onderzoekers hopen op basis van het onderzoek tests te ontwikkelen die kanker opsporen voor de tumor uitzaait.

Bron: http://standaard.be/artikel/detail.aspxartikelid=GOP35QJEF&subsection=173
Datum: 02/02/2011

Deze ontdekking kan mensenlevens redden! Als het echt waar is dat honden kanker kunnen opsporen vooraleer de tumor uitzaait is dat een zeer goede zaak. Het is immers zo dat de kanker moeilijker te bestrijden is als deze in heel het lichaam verspreid zit. Ook wordt kanker in veel gevallen te laat vastgesteld, waardoor de behandelingen niet meer of nog weinig kunnen helpen. Daarom is het belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt naar manieren om kanker te verhelpen, op te sporen en uitzaaiingen te voorkomen.

Elise.Laureys
7th February 2011, 20:45
De Stichting Fournier-Majoie voor Innovatie (FFMI) heeft de Italiaanse wetenschapper Max Mazzone van VIB-K.U.Leuven een beurs toegekend voor onderzoek naar een nieuwe manier om darmkanker vroegtijdig op te sporen. De techniek moet ook toelaten het verloop van de ziekte beter te volgen bij patiënten.

Mazzone zal gebruik maken van zogeheten biomerkers - veranderingen in het genetisch materiaal van specifieke witte bloedlichaampjes, monocyten genaamd. Het onderzoek zal in nauwe samenwerking gebeuren met Hans Prenen specialist darmtumoren van het UZ Gasthuisberg. Het gaat om een totaal van 350.000 euro gedurende 3 jaar.

Witte bloedlichaampjes spelen een belangrijke rol bij de groei van tumoren, de uitzaaiing van kankercellen en de vorming van bloedvaten in en rond tumoren. Daarnaast oefenen ze een cruciale functie uit bij de bestrijding van kankercellen. Zij vormen de kern van het verdedigingsmechanisme dat het lichaam inzet tegen kankercellen.

Bloedafname
Mazzone en Prenen zullen proberen om de veranderingen van het genetisch materiaal van de witte bloedlichaampjes (monocyten) te linken aan de aanwezigheid en het verloop van darmkanker. Voordeel van deze aanpak is dat witte bloedlichaampjes gemakkelijk te onderzoeken zijn. Een gewone bloedafname is al voldoende.

Bron: http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid1015026/witte-bloedlichaampjes-als-nieuwe-diagnosetechniek-voor-darmkanker.aspx
Datum: 03/02/2011

Ik vind het een zeer goede zaak dat er onderzoek wordt gedaan naar het vroegtijdig ontdekken van kanker. Hoe vroeger de dokters de ziekte ontdekken, hoe sneller ze de mensen kunnen behandelen tegen de ziekte. Als de dokters snel kunnen ingrijpen kan dit immers mensenlevens redden.

Ann Wulleman
8th February 2011, 08:13
Ik heb hier toch mijn twijfels bij. De hond kreeg telkens 4 gezonde staaltjes voor zijn neus en 1 besmet met een kanker.

Eigenlijk haalde de hond gewoon telkens dat staal eruit dat een andere geur had dan de gezonde 4. Mogen ze hier dan vanuit gaan dat een hond kanker kan ruiken? Ik vind persoonlijk van niet!

Als er nu nog meer testen komen die beter of nogmaals kunnen aantonen dat honden het dus echt wel kunnen opsporen dan ben ik overtuigd! En als het dan ook echt waar moest zijn, zou het idd een hele grote vooruitgang zijn in de bestrijding van kanker!