PDA

Bekijk de volledige versie : Protest in Egypte escaleert


Barst
28th January 2011, 16:55
Protest in Egypte escaleert


In Egypte is het tot gevechten gekomen tussen manifestanten en politieagenten. Tienduizenden mensen komen in de hoofdstad Caïro, de havenstad Alexandrië en andere grote steden op straat om meer democratie, betere levensomstandigheden en een einde van het 30-jarige regime van president Hosni Moebarak te eisen. In heel Egypte vielen er vandaag al drie doden bij de betogingen. Het gaat om de zwaarste antiregeringsprotesten sinds 1977.


Suez: één dode

In Suez is een andere manifestant om het leven gekomen. Hamada Labib el-Sayed, een 30-jarige chauffeur, kreeg een kogel in het hoofd, toen de politie duizenden demonstranten, die het politiecommissariaat van de stad wilden bestormen, probeerde uiteen te drijven.

De betogers staken acht politievoertuigen in brand, alsook de politiepost in de wijk Arbayin in Suez. Vanwege de brand ontvluchtten de agenten het gebouw. De manifestanten drongen er vervolgens binnen en namen volgens getuigen de wapens die zich daar bevonden, mee.


Alexandrië: branden

In Alexandrië, de tweede grootste stad van Egypte, hebben manifestanten de zetel van het gouverneurschap in brand gestoken.

De politie gebruikt traangas, waterkanonnen en rubberen kogels om de mensen uiteen te drijven. De betogers reageerden met het gooien van stenen en het in brand steken van politiekantoren. Ook staken de demonstranten autobanden in brand.


Waar is Moebarak?

Partijleden van de partij van Moebarak, de NDP, hebben hem gevraagd tussenbeide te komen, maar de president heeft zich nog niet laten horen of zien. Hoewel op de staatstelevisie vanuit regeringsbronnen te horen was dat de situatie onder controle is, verzamelden honderden mensen bij het presidentiële paleis en zou de hoofdzetel van de NDP in Ismailiya bestormd zijn.


ElBaradei

Het regime van Moebarak wordt met de dag nerveuzer: volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera mocht Nobelprijswinnaar Mohammed ElBaradei na het vrijdaggebed het gebedshuis in Caïro niet verlaten. Na het gebed zijn rellen uitgebroken tussen de politie en betogers die het vertrek eisen van president Hosni Moebarak.

ElBaradei, het voormalige hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), liet eerder al verstaan dat hij leiding wil geven aan een overgangsregering, mocht het autoritaire regime van Moebarak ten val worden gebracht.


Resolute maatregelen

De autoriteiten hadden 'resolute maatregelen'' aangekondigd tegen mensen die het eerder deze week afgekondigde demonstratieverbod negeren. Ondanks dat verbod zijn veel steden in het Noord-Afrikaanse land al drie dagen het toneel van de hevigste onlusten, sinds Moebarak bijna dertig jaar geleden aan de macht kwam. Ook vandaag kwam het tot botsingen tussen betogers en politie gekomen in het centrum en enkele voorsteden van Cairo, Alexandrië, Mansoura en Suez.


7 doden

De woede van de demonstranten richt zich vooral op de werkloosheid, de corruptie, het gebrek aan vrijheid en de hoge prijzen van voedsel en brandstof in het Arabische land. De politie heeft tot dusver minstens duizend betogers opgepakt. Zeker zeven mensen zijn omgekomen, vijf betogers en twee politieagenten.


Geen internet of sms-verkeer

In grote delen van het land is het internet, dat gebruikt werd om de protesten te organiseren, niet meer te bereiken. Ook het sms-verkeer is beperkt. Eerder was al de toegang tot sociale media als Facebook en Twitter geblokkeerd. De oppositie vermoedt dat de autoriteiten daar de hand in hebben, maar die spreken dat tegen.


Moslimbroederschap

Het Moslimbroederschap, een verboden oppositiebeweging die zich tot dusver afzijdig heeft gehouden, zou zich volgens waarnemers nu bij de massale protesten aan willen sluiten. Leiders van de organisatie hebben de leden opgeroepen vandaag mee te demonstreren.

De veiligheidsdiensten pakten afgelopen nacht zeker twintig leden van het Moslimbroederschap op, onder wie twee leidende figuren. Eerder deze week werden al zeker 120 aanhangers van de verboden organisatie gearresteerd.


Obama

De Amerikaanse president Barack Obama riep de Egyptische regering gisteren op tot terughoudendheid. Geweld mag niet het antwoord zijn op de roep van het Egyptische volk om politieke veranderingen, aldus Obama, die zich voor het eerst in het openbaar uitliet over de situatie in Egypte.

De president zei verder dat hij zijn Egyptische collega al vaker heeft gezegd dat die politieke hervormingen moet doorvoeren. Het Egypte van Moebarak (82) geldt als een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de Arabische wereld.


Blog DM, 28-01-2011 (anp/adb/vsv)

Barst
29th January 2011, 17:14
Duizend betogers bestormen ministerie in Caïro


Ongeveer duizend betogers hebben vandaag in Caïro het ministerie van Binnenlandse Zaken bestormd, waarop de politie het vuur opende. Daarbij zouden zeker drie mensen zouden om het leven gekomen zijn. De in het nauw gedreven Egyptische president Hosni Moebarak heeft vandaag Omar Suleiman (74) benoemd tot vicepresident. Naar schatting zouden al 95 mensen om het leven gekomen zijn tijdens de Egyptische betogingen.


De Egyptische president Hosni Mubarak had in de nacht van gisteren op vandaag een televisietoespraak gehouden waarin hij zei de regering te hebben gevraagd om af te treden. Die was vandaag aan het begin van de middag (lokale tijd) bijeengekomen om haar ontslag aan te bieden.

Omar Suleiman is het hoofd van de machtige Egyptische inlichtingendienst en geldt als een vertrouweling van de president. Het is voor het eerst sinds Mubarak bijna dertig jaar geleden aan de macht kwam dat hij een plaatsvervanger aanwijst. Zelf bekleedde hij die functie onder zijn voorganger Anwar al-Sadat, die in 1981 door islamitische extremisten werd vermoord.


Zoon

De benoeming wijst er mogelijk op dat Mubaraks zoon Gamal, die lange tijd werd gezien als kroonprins, uit beeld is als opvolger van de 82-jarige president. Het zou er volgens waarnemers ook op kunnen duiden dat Mubarak niet van plan is deel te nemen aan de presidentsverkiezingen later dit jaar. Tot dusver werd aangenomen dat hij zich wel kandidaat zou stellen.


Veiligheidsdienst

De minister van Binnenlandse Zaken, Habib al-Adli, is zeer gehaat onder de betogers. Hij leidt de gevreesde veiligheidsdienst van Egypte en is daarmee een pijler onder het autoritaire regime van president Hosni Mubarak.

Volgens de Arabische tv-zender al-Jazeera zijn in de voorbije 24 uur al minstens 95 mensen om het leven gekomen tijdens protesten in Egyptische steden. Het aantal gewonden tijdens gewelddadige confrontaties met de ordetroepen in Caïro, Alexandrië en Suez wordt op 1.000 geschat. De avondklok in de drie steden geldt ook vandaag nog.


Alexandrië

In de noordelijke miljoenenstad zijn volgens nieuwszender al-Jazeera al meer dan twintig doden gevallen bij de onlusten in Alexandrië. De demonstranten negeerden een oproep die het leger eerder op de dag had gedaan. De strijdkrachten "vragen het grote volk van Egypte om niet samen te scholen op straten en pleinen en om de avondklok te gehoorzamen''.

De Egyptische president Hosni Moebarak is er met zijn toespraak gisterenavond op de staatstelevisie niet in geslaagd om de gemoederen te bedaren. Moebarak kondigde het ontslag van de regering en belooft vandaag een nieuwe regering op de been te brengen. Zelf wijken wil hij echter niet.

Zeker 31 mensen kwamen al om het leven tijdens botsingen tussen de politie en betogers. Daarnaast raakten meer dan duizend mensen gewond, aldus medische bronnen. De politie heeft honderden arrestaties verricht. Sinds dinsdag vielen er al zeker 38 doden tijdens de protesten.


"Nieuwe regering"

,,Ik heb de regering gevraagd om af te treden en morgen zal er een nieuwe regering zijn'', aldus Moebarak (82) kort na middernacht in zijn eerste publieke toespraak sinds de rellen in Egypte dinsdag begonnen. De president beloofde meer economische en politieke hervormingen. Ook stelde Moebarak dat er meer vrijheden komen voor burgers. De president kondigde ook aan dat hij nieuwe maatregelen zal nemen om werkgelegenheid te bestrijden, dienstverlening te verbeteren en de armen te steunen.

Mohammed ElBaradei, het boegbeeld van de oppositie in Egypte, is onder huisarrest geplaatst. De Nobelprijswinnaar had zich opgeworpen als mogelijke leider van een interim-bestuur, als opvolger van Moebarak.


Arabische landen

Het is in tal van Arabische landen onrustig sinds president Zine al-Abidine Ben Ali van Tunesië op 14 januari na een volksopstand het hazenpad koos en naar Saudi-Arabië vluchtte. In veel landen heerst grote onvrede over de hoge werkloosheid, vooral onder de jeugd, de armoede, de corruptie en het gebrek aan vrijheden.


Egypte brandt

De Egyptische politie probeerde de afgelopen dagen met geweld een eind te maken aan de straatprotesten, maar slaagde daar niet in. Bij de nieuwe protesten werden gisteren gebouwen in brand gestoken.

Onder de gebouwen die vrijdag in brand zijn gestoken, is het hoofdkwartier van de regerende Nationale Democratische Partij (NDP) van Moebarak. Dat gebeurde kort nadat de avondklok was ingegaan. Ook in enkele andere steden zouden gebouwen van de NDP in vlammen zijn opgegaan.

Het leger zit al sinds 1952 in het centrum van de macht in Egypte. Het schafte in 1953 de monarchie af. Alle vier presidenten die het land sindsdien heeft gekend, kwamen voort uit het leger.


Alle vluchten geannuleerd

Buitenlandse Zaken verstrengt intussen het reisadvies. Alle niet-essentiële reizen naar Egypte worden afgeraden. Ook morgen en maandag zullen touroperatoren die aangesloten zijn bij de ABTO, de vereniging van Belgische touroperatoren, geen nieuwe reizigers met een pakketreis naar Egypte laten vertrekken. Onder andere Thomas Cook en Jetair zijn lid van de ABTO.


Badplaatsen

De reisorganisatoren zullen hun klanten persoonlijk op de hoogte brengen van de annuleringen. Mogelijk worden de maatregelen verlengd, maar dat hangt af van de situatie. Voor de klanten die al ter plaatse zijn, zou er op dit moment nog geen sprake zijn van repatriëringen, omdat de situatie in de badplaatsen normaal is.

Eventueel zullen de touroperators wel hun programma aanpassen om onrustige steden als Caïro en Alexandrië te mijden.


Blog HLN, 29-01-2011 (anp/adb/vsv/dea/svm/gb)