PDA

Bekijk de volledige versie : Kind vreest leven in de cel


Barst
27th January 2011, 16:52
Kind vreest leven in de cel


BRUSSEL - Jordan Brown wordt ervan beschuldigd de hoogzwangere vriendin van zijn vader te hebben doodgeschoten. Hij wordt mogelijk het jongste Amerikaanse kind ooit dat levenslang achter de tralies belandt.


De hoogzwangere Kenzie Houk lag nog te slapen toen ze een kogel door het hoofd gejaagd kreeg. Het was haar vierjarig dochtertje die de jonge vrouw dood in bed aantrof. Ook het ongeboren kind, dat de naam Christopher zou krijgen, haalde het niet.

Volgens de politie wees alles onmiddellijk in de richting van de toen 11-jarige Jordan Brown. Hij zou zijn toekomstige stiefmoeder doodgeschoten hebben. Zijn jachtgeweer 'voor kids' dropte hij weer in zijn kamer waarop hij doodleuk op de schoolbus stapte.

Uit het onderzoek bleek dat er sporen van het moordwapen op zijn kleren waren. Hij zou ook warrige verklaringen afgelegd hebben en de oudste dochter van Houk zou hem met 'iets wat op een wapen leek' gespot hebben die fatale ochtend.

De jongen werd meteen beschuldigd van dubbele moord met voorbedachte rade en zit al twee jaar achter de tralies te wachten op zijn proces.

De zaak-Brown is niet zomaar een Amerikaanse moordzaak. Niet alleen wordt her en der betwist of hij het wel gedaan heeft. Nog opzienbarender is het feit dat het kind als volwassene berecht zal worden. Dat betekent dat de 13-jarige de rest van zijn leven in een gevangenis kan doorbrengen. Zonder de kans om ooit nog vrij te komen. Zo zou Brown het jongste Amerikaanse kind ooit zijn dat levenslang krijgt.


Tweede kans

Eerder deze week gingen zijn advocaten nog in beroep. Het is nog enkele weken wachten op het vonnis. Als hij alsnog als kind berecht wordt, heeft hij nog kans op een echt leven. Dan belandt hij in een jeugdinstelling en krijgt hij op zijn 21ste een tweede kans.

De Verenigde Staten zijn het enige land ter wereld waar een kind levenslang opgesloten kan worden zonder dat de kans bestaat dat het ooit weer vrijkomt. Het VN-kinderrechtenverdrag maakt dat nochtans onmogelijk voor al wie jonger dan 18 is. De VS en Somalië zijn de enige twee landen ter wereld die het bewuste verdrag nog niet geratificeerd hebben.

De zaak lokt heel wat verdeelde reacties uit in het land. Zo heeft Amnesty International de behandeling van Brown al zwaar veroordeeld. De eerste keer dat hij voor de rechtbank moest verschijnen, was de 11-jarige jongen bijvoorbeeld geboeid aan zijn polsen en enkels.

In de Britse krant The Guardian stelt de Amerikaanse ngo The Sentencing Project dat een kind in geen enkel ander land levenslang achter de tralies kan belanden zonder hoop op vrijlating onder voorwaarden. 'Ofwel zijn Amerikaanse kinderen gewelddadiger dan kinderen in de rest van de wereld, ofwel is het Amerikaanse systeem gewoon staalhard', klinkt het.

Brown staat terecht in Pennsylvania. In die staat wordt een kind altijd automatisch als volwassene berecht voor moord, tenzij een rechter er anders over beslist. Et zijn meer dan 400 jongeren in dat geval.

Heel wat Amerikanen vinden dan weer dat Brown niet hard genoeg gestraft kan worden.


Verscheurd gezin

De moordzaak heeft ook het nieuw samengestelde gezin Brown-Houk volledig verscheurd. Vader Chris Brown betwist al twee jaar de politieversie van de moord op zijn vriendin. Jordan heeft al die tijd zijn onschuld staande gehouden. 'Probeer zo'n kind eens uit te leggen wat de rest van zijn leven eigenlijk betekent. Het is niet te vatten voor hem', verklaarde vader Brown aan ABC. 'Ik ken mijn zoon. Ik heb al verschillende keren met hem gepraat over wat er gebeurd is. Als hij ook maar iets wist, als hij ermee te maken had, dan zou hij het me ondertussen wel al gezegd hebben.' Hij beschrijft zijn zoon als een gelukkig en onbezorgd kind.

Voor de familie van het 26-jarige slachtoffer is het dan weer duidelijk dat de jongen problemen had. Mogelijk was hij jaloers. Voor Debbie Houk, de moeder van het slachtoffer, kan Brown dan ook niet streng genoeg gestraft worden. 'Waarom zou je je leven terugkrijgen als je twee levens weggenomen hebt? Hij wist wat hij deed. Hij heeft mijn baby vermoord.'


DS, 27-01-2011