Inloggen

Bekijk de volledige versie : Bemiddelaar Vande Lanotte voert de druk op


Eva Thijs
26th January 2011, 15:53
Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) zit vandaag samen met de Vlaamse partijen en overlegt daarna met zijn adjudanten in het triumviraat, Elio Di Rupo (PS) en Bart De Wever (N-VA). Om 16.30 uur gaat hij naar de koning. Voor een tussentijds verslag of een tweede ontslag?



Om 9.30 uur had Vande Lanotte afgesproken met Bart De Wever (N-VA), Wouter Beke (CD&V), Wouter Van Besien (Groen!) en Caroline Gennez (SP.A). Het is niet duidelijk hoelang de vergadering zal duren.

Om 16.30 uur gaat Vande Lanotte naar koning Albert II. De bemiddelaar is nu 99 dagen aan de slag. Bij het begin van zijn opdracht had hij gezegd dat hij voort zal werken zolang hij een akkoord nog mogelijk acht.

Maar voor hij naar de koning gaat, heeft Vande Lanotte een afspraak met Di Rupo en De Wever, de twee verkiezingsoverwinnaars die door de koning werden gevraagd om nauwer met de bemiddelaar samen te werken. Veel zal afhangen van die bijeenkomst.

Naar verluidt werken de Vlaamse partijen enkele voorstellen uit over de gezondheidszorg en het arbeidsmarktbeleid. De Franstaligen hadden om Vlaamse voorstellen gevraagd. Dan moeten Di Rupo en Vande Lanotte nagaan of die voorstellen aanvaardbaar zijn voor de Franstalige partijen.

Zowel bij de gezondheidszorg als bij het arbeidsmarktbeleid zou er meer autonomie voor de gewesten komen en in beide domeinen zou volgens de Vlaamse voorstellen een bonus-malussyteem moeten komen.

Maar wat meteen al moeilijkheden opwerpt, is een mogelijke splitsing van de ziekenfondsen. Volgens de krant De Morgen is dat een voorstel van Beke. Daarbij zouden inwoners van Brussel moeten kiezen tussen een Franstalig of een Nederlandstalig ziekenfonds. "Dat is gewoon onredelijk", reageert Waals minister-president en PS-kopstuk Rudy Demotte in "De ochtend" op Radio 1. "Op die manier zou je mensen stimuleren om zich op taalbasis te profileren op basis van waar ze meer geld kunnen krijgen."


Datum: 26/01/2011
Bron: De Redactie

Eigen mening:
Misschien is het geen slecht idee om de druk wat op te voeren. Het wordt toch hoog tijd dat er een regering komt, dat er opnieuw 'gestart' kan worden, dat er op een degelijke manier geregeerd kan worden in België. De bevolking in België is het wel beu aan het geraken dat er precies geen vooruitgang geboekt wordt in de politieke onderhandelingen. Als Vande Lanotte de druk kan opvoeren, dan zullen we binnenkort misschien eindelijk opnieuw een regering hebben.
Dat van die splitsing van ziekenfondsen op gebied van taal, wat op het einde van het artikel aangehaald wordt, vind ik ronduit belachelijk. We zijn België, dat is 1 land, we zijn niet Vlaanderen en Wallonië. Waarom kunnen we niet beter overeenkomen?

Barst
27th January 2011, 01:27
‘Johan, we zitten in de puree'


BRUSSEL - De vergadering van Johan Vande Lanotte en de Vlaamse partijvoorzitters kon gisteren alleen maar vaststellen dat less toch niet more is.


Wat een vergadering van de laatste kans moest zijn, bleek eerder een formele begrafenis. Gisterenmorgen kon Wouter Beke, partijvoorzitter van CD&V, zelf al op de radio horen dat zijn ultiem voorstel afgeschoten werd. CD&V had dinsdag nog alle zeilen bijgezet om inzake gezondheidszorg tot een verdieping te komen. Beke had verschillende bilaterale contacten georganiseerd waarbij ook de technici van de verschillende Vlaamse partijen betrokken waren. Hij had zijn nota ook aan PS-voorzitter Elio Di Rupo bezorgd.

De verdieping inzake gezondheidszorg via de gemeenschappen hield in dat de ziekenfondsen op taalbasis zouden worden georganiseerd. In Brussel zouden inwoners moeten kiezen tussen een Franstalig of een Nederlandstalig ziekenfonds. ‘Dat is onredelijk', zei Rudy Demotte, de Waalse minister-president, 's ochtends al op de radio. ‘Op die manier zou je mensen stimuleren om zich op taalbasis te profileren op basis van waar ze meer geld kunnen krijgen.'

Toen de vergadering even later om halftien in de Senaat begon, had Beke al snel een vraag klaar voor Johan Vande Lanotte. ‘Wat zijn de contraintes? Als ik de kranten lees, heeft het niet veel zin meer?' Bart De Wever, partijvoorzitter van de N-VA, stelde op zijn beurt vast dat de zaak vast zat. Hij was niet de enige. ‘Johan, we zitten in de puree.'

Vande Lanotte heeft daarop naar verluidt de Vlaamse partijen uitgelegd dat CDH en Ecolo het ‘less is more'-principe nooit aanvaard hebben en dat hij er geen beweging in kreeg. De egelstelling van de Franstaligen stuitte op Vlaams onbegrip, ook bij Caroline Gennez en Wouter Van Besien. De alternatieven van CD&V en de N-VA maakten bovendien geen kans. ‘Jullie voorstellen zijn onaanvaardbaar voor de Franstaligen', klonk het bij Vande Lanotte.


Teleurgesteld in Elio

SP.A was kritisch tegenover het plan van CD&V. Dat haalde de ouderenzorg eruit nadat eerder de kinderbijslag al gesneuveld was. Op die manier was de helft van de 15 miljard euro bevoegdheidsoverdracht van tafel. Niet meteen een staatshervorming dus die het zwaartepunt bij de deelstaten legde. Bovendien kwam het CD&V-voorstel inzake gezondheidszorg neer op co-beheer. En dat dit moeilijk lag, wist iedereen toch al lang?

Met andere woorden de less invullen, bleek al moeilijk te zijn, maar tot een more komen, was helemaal problematisch. Al rond halfvier luidde het op Twitter dat de bemiddelingspoging mislukt was.

Alle Vlaamse onderhandelaars vonden dat Elio Di Rupo zijn rol niet had gespeeld in het triumviraat. De PS-voorzitter bleef gisteren in Bergen in verband met de begrafenis van de brandweerman die overleden was bij de bestrijding van de brand in een bioscoop.

‘Di Rupo had een houding aangenomen van ik doe niets meer, laat maar komen, in het triumviraat zat op die manier een constructiefout', zei een onderhandelaar. Zelfs Vande Lanotte zou zijn teleurstelling op dat punt niet verborgen hebben.

‘In feite hebben we de verschillende voorstellen nauwelijks besproken', zei Wouter Van Besien, van Groen! De vergadering stelde vooral de patstelling vast. De Wever zou gezegd hebben: ‘We zitten in de puree, wat nu?'

‘De formule van zeven is niet dood, maar ook niet echt levend', concludeerde iemand. De liberalen erbij halen zou de zaak ook niet vergemakkelijken. Een suggestie van een ministaatshervorming zag de N-VA niet zitten en stootte gisteren ook in PS-kringen op vragen. ‘Wat is dat, een mini-staatshervorming? Zit BHV daar ook in? De financieringswet?'

Over één zaak was iedereen het roerend eens: verkiezingen lossen niets op. Vande Lanotte pleegde na de vergadering met de Vlaamse partijen nog telefonisch overleg met De Wever en Di Rupo. Zijn volgende bestemming lag al vast: het koninklijk paleis.


Blog DS, 27-01-2011 (Pascal Dendooven)