Inloggen

Bekijk de volledige versie : Ruim 30.000 mensen betogen 'tegen politieke impasse'


VanGenechten.Steven
23rd January 2011, 20:18
Ruim 30.000 mensen betogen ‘tegen politieke impasse'
In Brussel hebben vanmiddag zowat 34.000 mensen deelgenomen aan de SHAME-betoging 'tegen de politieke impasse'. De betoging verliep vrij rustig. De organisatoren zijn tevreden over het grote succes.


Felix De Clerck, één van de initiatiefnemers en zoon van de uittredende minister van Justitie, werd bijna emotioneel door de grote opkomst. 'Dit overstijgt alle verwachtingen, het is een mooi signaal. Nu ligt de bal terug in het kamp van de politici. Het volk heeft een signaal gegeven', zei De Clerck. 'Het is tijd dat politici terug luisteren naar de straat.'

De opkomst was groter dan verwacht. De politie had flink wat moeite om een correcte schatting van het aantal betogers te doen. Het telwerk werd niet alleen bemoeilijkt door het aantal manifestanten, maar ook door de grote afstand waarover ze zich verspreidden. Bovendien voegden heel wat mensen zich in de loop van het parcours nog bij de betogers.

'Het heeft te lang geduurd'

Opvallend was het gebrek aan politieke slogans of spandoeken. De grote meerderheid leken gewone Belgen die zich niet uitspreken voor of tegen een of andere partij. Ze zijn vooral bezorgd over de toekomst van het land en willen snel een regering.

'Het heeft lang genoeg geduurd', klonk het onder de manifestanten. 'Ik ben voor een regering die werkt, politici moeten hun ego opzij zetten'. Zowel jongeren als ouderen, Vlamingen als Walen liepen door de straten van Brussel.

Belgische vlaggen

Ondanks de vraag van de organisatie om geen politieke symbolen mee te nemen, droegen heel wat manifestanten Belgische vlaggen. 'Dit is voor België, want het is mijn land', verklaarde een betoger.

Een delegatie van de socialistische vakbond ABVV droeg ook een groot spandoek, waarop een eventuele splitsing van de RVA werd afgewezen.

Midden in de betoging werd een ander groot spandoek meegedragen waarop de betogers waarschuwden dat er nog slechts enkele weken resten vooraleer het wereldrecord regeringsvormen gebroken wordt. Dat zou op 17 februari het geval zijn.

Toch een Vlaamse vlag

Een deelnemer die zich met een Vlaamse vlag tussen de betoging mengde, moest zijn vlag al snel opbergen na een klein opstootje met andere manifestanten. Ook een vijftal leden van het Taal Aktie Komitee probeerden de optocht te verstoren.

Eén enkele manifestant leek zich bij de aanvang van betoging vergist te hebben: de man droeg een bord waarop opgeroepen wordt om de voormalige Tunesische president Ben Ali te vervolgen.

Start werd vervroegd

De start van de betoging werd een kwartier vervroegd omdat het plein voor het Noordstation vol geraakte. Toen de betoging vertrok, stroomden vanuit het station nog heel wat mensen toe.

De betoging liep via de Koning Albert II-laan naar Rogier en het Jubelpark. Omstreeks 16 uur was het gros van de betogers aangekomen in het Jubelpark. De staart van de betoging bevond zich op dat moment nog in de Wetstraat.

'Politici zetten toekomst van de jeugd op het spel'

Het initiatief voor de betoging kwam van een aantal studenten van de VUB. Zij riepen enkele weken geleden op om op 23 januari in de straten van Brussel te protesteren omdat 'de modale Belg moedeloos wordt van dit politieke circus'.

De initiatiefnemers vinden het beschamend dat de Belgische politici er na meer dan 200 dagen nog niet in geslaagd zijn een federale regering te vormen. Volgens hen hebben die politici te weinig oog voor de sociaal-economische problemen en zetten ze de toekomst van de jeugd op het spel.

Oproep via Facebook

De studenten lanceerden hun oproep via de website www.230111.be en via de sociale netwerksite Facebook. Bijna 24.000 mensen lieten via Facebook weten dat ze zeker aanwezig zullen zijn. Nog eens 25.000 mensen dat ze 'misschien' aanwezig zouden zijn.

Verschillende vakbonden en jongerenafdelingen van politieke partijen hadden hun leden opgeroepen om ook deel te nemen.

De organisatoren benadrukten vooraf dat het om een politiek neutrale betoging gaat: 'Wij zijn geen pro-Belgische beweging, maar ook geen anti-Belgische beweging. De organisatie is politiek neutraal en dat blijven we ook', aldus Felix De Clerck.

zondag 23 januari 2011, 15u59
Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110123_018
Auteur: belga

30.000 mensen, duidelijk signaal toch? Opvallend aan de beelden van de betoging was het 'gebrek' aan spandoeken. Het is duidelijk dat de mensen er genoeg van hebben en terug een regering willen. Zonder hun mening over bepaalde politieke partijen uit te spreken, geven ze toch een sterk signaal!
Opvallend vond ik dat deze betoging hoofdzakelijk ontstaan is op facebook. Ik had wel een kleine betoging verwacht, maar 30.000 mensen.. daar schrok ik toch even van. Het is gemakkelijk om je 'aanwezig' te stellen op de facbook pagina, maar dat er zoveel mensen ook werkelijk aanwezig zouden zijn had ik niet verwacht.

Barst
23rd January 2011, 23:05
Eén op vijf SHAME-betogers was Vlaming


Uit een steekproef van de Brusselse krant Le Soir en onderzoeksbureau Dedicated, was één op vijf deelnemers aan de SHAME-betoging Vlaming. Brusselaars waren dubbel zo vaak vertegenwoordigd (44 procent), één op drie betogers kwam uit Wallonië.


Dat is niet zo verwonderlijk: de Franstalige Belgen zijn pro-Belgischer dan de Nederlandstaligen, en ondanks de oproep tot een politiek neutrale betoging werd SHAME toch vooral als 'pro-Belgisch' gezien.

De voornaamste reden voor deelname was dan ook (nipt) 'de gehechtheid aan een verenigd België' (16 procent), op de voet gevolgd door 'de vraag naar een snelle regeringsvorming' (15 procent) en 'het uiten van een ongenoegen over de politieke wereld' (13 procent), de echte motieven van de betoging.

Jongvolwassenen en ouderen vonden elkaar in hun ongenoegen over de politieke situatie. Achttien procent van de manifestanten was tussen 18 en 24 jaar.

De peiling werd afgenomen bij 1.008 manifestanten langs heel het traject van de betoging. De foutenmarge bedraagt 3,5 procent.


Blog HLN, 23/01/11 (belga/edp)

jonas.van.hal
24th January 2011, 15:57
Ik vraag mij af of deze betoging wel effect zal hebben. De boodschap die werd uitgezonden was vrij onduidelijk en ik denk ook niet dat de onderhandelende partijen nu sneller toegevingen zullen doen omdat er 34.000 mensen op straat kwamen. (Op het autosalon waren er op dat moment ook 34.000 mensen aanwezig. ) Ik begin er een beetje voor te vrezen dat er een andere oplossing zal moeten komen, want de wensen van de Vlamingen en de Franstalige liggen te ver uit elkaar. De NVA wil nu met een trofee kunnen pronken na hun klinkende overwinning bij de verkiezingen. De Franstalige daartegenover willen dan alles weer behouden zoals het was. En zoals je weet wringt dat, dus ik ook op verbetering, maar ik vrees er voor dat er een andere oplossing gezocht zal moeten worden. Maar ik denk toch dat we nog voor minstens een maand met een regering van lopende zaken blijven zitten.

jurgen
24th January 2011, 20:11
Alleen al om het feit dat de betoging, zoals gezegd, geen duidelijke boodschap had, zal deze mijns inziens niet veel invloed hebben. Om al niet te moeten zeggen dat ze irrelevant is. Op voorhand was aangekondigd dat ze politiek neutraal zou zijn, maar op de beelden van het journaal blijkt dat dit duidelijk niet het geval was. Belgische vlaggen en slogans tegen de NVA en BDW in het bijzonder waren legio. Als we weten dat de Vlaamse bevolking een goeie 60% uitmaakt van de inwoners van België, en slechts 21% (volgens een peiling van een Franstalige krant) van de betogers Vlaming was, dan is het volgens mij aannemelijk dat de politici (zeker aan Vlaamse kant) deze betoging als niet al te belangrijk beschouwen.

Eén foto is uiteraard niet relevant voor een hele betoging, maar politiek neutraal kunnen we dit toch bezwaarlijk noemen.

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs885.ash1/179347_174494072593632_169592799750426_388822_3542596_n.jpg

Yannick.Truyen
25th January 2011, 15:11
Persoonlijk denk ik dat deze betoging geen effect zal hebben. En ik vraag me ook af wat ze met deze betoging hopen te bereiken. Nu ze toch al zo lang bezig zijn kunnen ze beter ineens naar een evenwichtig compromis zoeken. Dan snel een akkoord te sluiten en over een half jaar terug uit elkaar te gaan omdat er ruzie is. Want dan zal het imago van België pas een geweldige deuk krijgen.

Uiteraard is het zeer erg dat we nog altijd geen regering hebben. Maar ik krijg steeds meer de indruk dat de Franstalige zich beginnen te richten op een verrottingsstrategie in de politiek. Want dan zullen de N-VA en de CD&V wel moeten toegeven om er voor te zorgen dat de staat het economisch nog te boven kan komen.