PDA

Bekijk de volledige versie : 10.000 leraren met brugpensioen


Barst
21st January 2011, 16:59
10.000 leraren met brugpensioen


BRUSSEL - In het Vlaams basis- en middelbaar onderwijs zijn ruim 10.000 leraars – zowat 8 procent van de 120.000 – op ‘brugpensioen'.


In het Vlaams onderwijs maken 10.000 leraars gebruik van formules van vervroegde uittreding die vergelijkbaar zijn met het brugpensioen in de privésector.

Ruim 5.000 maken gebruik van het zuivere TBS-systeem (Ter Beschikking Stelling voorafgaand aan het pensioen): dit is vanaf 56jaar in het kleuter- en vanaf 58 in lager en middelbaar onderwijs.

En nog eens 5.000 maken gebruik van vergelijkbare formules van voorafgaande voltijdse of deeltijdse (1/4 of 1/2) vervroegde uittreding vanaf 55 jaar.

Dat kost de overheid 216 miljoen euro per jaar. Zo meldde de Vlaamse minister van Onderwijs, Pascal Smet (SP.A), aan Vlaams parlementslid Jos De Meyer (CD&V).

De TBS'ers zijn nog niet op pensioen; tot hun zestigste betaalt Onderwijs ongeveer 70 procent van hun loon. Op hun zestigste moéten ze op pensioen. Dan vergroten ze de almaar groeiende groep ambtenaren die op 60 vervroegd op pensioen gaat.

Het TBS-stelsel dateert van de jaren tachtig, toen zeer grote groepen jongeren voor een lerarenopleiding kozen terwijl de bezuinigingen en de geboortedaling het aantal lerarenjobs deed dalen. Er studeerden toen dubbel zoveel jonge leraars af dan er nodig waren. Vervroegde uittreding van 55-plussers om plaats te maken voor jongeren, paste in de tijdsgeest.

De regeling werd voor onbepaalde duur verlengd in 1989, hoewel het teveel aan jonge leerkrachten toen al grotendeels was weggewerkt. Maar de vervroegde uitstap werd toen gezien als ‘sociale vooruitgang'.

In 2000 was er een poging om het stelsel af te schaffen, omdat er een almaar groter lerarentekort dreigde. Dat mislukte. De TBS-leeftijd werd wel verhoogd van 55 naar 58 jaar, maar dat werd afgezwakt met overgangsmaatregelen voor leraren geboren tussen 1947 en 1954.

Kan de vervroegde uittreding behouden blijven? Dat vroeg parlementslid Jos De Meyer ook nog aan minister Smet.

Die zegt, net als vorig jaar, dat de discussie over het ‘loopbaaneinde' deel moet uitmaken van onderhandelingen met werkgevers en vakbonden over de ‘hertekening van de hele lerarenloopbaan'. Een heel gamma maatregelen zou de instroom van studenten in de lerarenopleiding moeten verhogen, het vroegtijdig afhaken van jonge afgestudeerde leerkrachten moeten afremmen, en de neiging tot een te vroege uitstroom van de ouderen moeten afremmen.

Jos De Meyer aanvaardt dat daarover ‘grote onderhandelingen' moeten worden gevoerd. Maar die zullen wellicht lang duren. Hij suggereert om al tussentijdse maatregelen te nemen omdat het lerarentekort nijpend wordt en de verhoging van de feitelijke uitstapleeftijd overal nagestreefd wordt.

‘Betaal ze eventueel wat meer als ze langer blijven, of laat ze wat minder uren presteren als ze langer willen werken.'


DS, 21-01-2011 (Guy Tegenbos)