PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars en verliezers 15-01-2011


Barst
15th January 2011, 16:13
WINNAARS


1. Sandra De Preter

We hadden, eerlijk gezegd, geen goed oog in die Sandra De Preter. Beetje kleurloos, op die witte bles na, dachten we. De VRT had een excuustruus ingehuurd om wat rust te brengen na al dat macho kabaal van de voorbije jaren: er mocht eens wat minder testosteron rond de zendtoren aan de Reyerslaan gieren.

Maar zie, we hebben ons deerlijk vergist. Ze is nog maar net begonnen of ze heeft al een beslissing genomen waar wij onze hoed voor afnemen en die het huis van vertrouwen op zijn grondvesten doen daveren. De programma's die Sandra (en wij samen met Sandra) het overbodigst vinden, verdwijnen gewoon van het scherm: Studio 1 en Extra Time. Sandra trotseert daarmee de toorn van de eigen sportredactie. Zulks vergt moed.


2. Neveneffecten

We hadden, eerlijk gezegd, geen goed oog in dat nieuwe programma van Neveneffecten. Basta kondigde zich aan als een consumentenprogramma, en dan moeten wij spontaan aan Emiel Goelen en Annemie Peeters denken.

Maar zie, we hebben ons deerlijk vergist. Basta is nog maar net begonnen en ze hebben al twee reportages uitgezonden waar wij onze hoed voor afnemen (en waarvan er eentje dit huis van vertrouwen op zijn grondvesten deed daveren). Eerst werd een security-agent van Mobistar, die naar verluidt in zijn eentje verantwoordelijk was voor de callcenter-miserie bij dat bedrijf, compleet in de zeik genomen. Daarna werden de kranten met een serie non-berichten compleet in de zeik genomen. Neveneffecten trotseren daarmee de toorn van onder meer deze redactie. Zulks vergt moed.


3. Felix De Clerck

We hadden, eerlijk gezegd, geen goed oog in die Felix De Clerck. Als je op je 26ste nog altijd rechten aan het studeren bent, dan vinden wij je al snel een oelewapper.

Maar zie, we hebben ons deerlijk vergist. Felix ziet het einde van zijn studies naderen en heeft zijn politieke carrière gelanceerd met een vlekkeloos gevoel voor timing waar wij onze hoed voor afnemen. Meteen in de nationale media, tot in Reyers Laat toe (dat programma moet Sandra ook nog eens onder de loep nemen!). Hij doet dat door op te roepen tot een betoging tegen de aanslepende regeringsonderhandelingen, waar CD&V mee schuld aan heeft. Hij trotseert daarmee de (ongetwijfeld wat wollige) toorn van zijn papa, die voor genoemde partij werkt. Zulks vergt moed, tot op zekere hoogte.


4. Goedele Liekens

We hadden eerlijk gezegd geen goed oog meer in die Goedele Liekens. Een sof van een talkshow, een magazine dat geen hond meer leest, liefdesperikelen alom. Dat komt niet meer goed, dachten we.

Maar zie, we hebben ons deerlijk vergist. Goedele wordt immers een internationaal merk, nu haar vagina- en penisboeken worden vertaald. Naar het Servisch, weliswaar, waarmee ze de toorn trotseert van mensen als Ratko Mladic. Zulks vergt moed.



VERLIEZERS


1. Robin Ramaekers

Wat een intrieste week voor de al te popelende reporter van de Reyerslaan. Weinig zo pijnlijk als ontmaskerde heldhaftigheid. Het moet zijn geluids- of cameraman zijn geweest. Een van de twee heeft hem serieus bij zijn pietje gehad door de leugen te lekken. 't Is dat niemand anders kon weten dat de schotgeluiden in zijn Haïti-reportage fake waren. Een haantje, zo wordt Ramaekers door collega's omschreven. En haantjes, die moeten collega's niet. Een hanenkop eindigt vroeg of laat op het kapblok. Dat had hij moeten weten, Robin.


2. Lara Binet

Kunnen hanen vechten, kippen anders ook. Het is Miss België-finaliste Lara Binet, die deze week de knuppel in het hok gooide. Het ex-lief van Rode Duivel Marouane Fellaini kan niet leven met de uitslag. Ze dient een klacht in. En ze eist dat het comité Miss België al het sms-geld doorstort naar een goed doel, want de zeer Vlaamse top vijf lag volgens haar duidelijk van tevoren vast. Laat de winnares trouwens alweer uit West-Vlaanderen komen, de streek van organisatrice Darline Devos. Nee, Lara maak je niets wijs.


3. Sarah Palin

Soms heeft ze iets van een kip zonder kop, Sarah Palin, maar deze week hadden we met haar te doen. Ergens in het zuiden van de VS kreeg een Democratisch parlementslid een kogel in het hoofd, en ergens in het noorden van de VS kreeg een Republikeins boegbeeld daar de schuld van. Gewoon omdat ze al eens op een beest mikt met een geweer. Sarah verdedigde zich met glans, maar zelfs daarvoor kreeg ze kritiek. Ze gebruikte een woord dat in een ver verleden een belediging was voor een volk dat al eeuwenlang in de diaspora leeft. ‘Hoe kan ik dat nu weten', reageerde Palin naar verluidt verbaasd. ‘Ik weet niet eens waar die diaspora ligt.'


4. Albert Heijn

Soms is het lot een echt kieken. Precies op de dag dat in België de allereerste vestiging van de Nederlandse kruideniersketen Albert Heijn de deuren opent, blaast de gelijknamige kleinzoon van de oprichter zijn laatste adem uit. Hij was 83. Hij zal de geschiedenis ingaan als de man die de streepjescode uitvond, wat de verwerking aan de kassa van producten zoals braadkippen en kippenboutjes sterk vereenvoudigde.


5. Auto-hostessen

Het Autosalon lijkt steeds meer op een grote kippenren, waar de pluimen in het rond vliegen als je de haantjes laat begaan. Aangezien auto's steeds minder interessant worden om naar te kijken, zetten de constructeurs hun stands vol mooie meisjes.

Terwijl die bezoekers vroeger niet met hun handen van de blinkende auto's konden blijven, kunnen ze dit jaar niet van de hostessen blijven. Er wordt geloerd, gekiekt en gegraaid dat het niet mooi meer is. De dames proberen er professioneel onder te blijven, maar hier en daar wordt toch al kippig gereageerd. Het duurt niet lang meer of een bezoeker wordt eens hard bij zijn pietje genomen. Organisator Febiac zit met een ei.


DS, 15-01-2011