PDA

Bekijk de volledige versie : Zelfs wiskundeprofs kunnen belspelraadsels niet oplossen


didier.dillen
12th January 2011, 19:16
Je kans wagen bij belspelletjes heeft totaal geen zin. Wie dat nog niet besefte, weet het nu voorgoed, na de eerste aflevering van 'Basta' op Eén. Daarin probeerde een twintigtal wiskundeprofs een belspelraadsel te kraken. Tevergeefs. 'Dit is gemaakt door gekken', concludeerde een van de bollebozen.

'De opgave van zo'n belspelletje lijkt op wiskunde. Vandaar dat we er wiskundigen op hebben losgelaten, maar het blijkt helemaal geen wiskunde te zijn', reageert Neveneffecten-lid Lieven Scheire, bekend van De laatste show, de dag na de uitzending. In de eerste aflevering van het humoristische Basta probeerden de heren van Neveneffecten samen met twintig wiskundigen de code te kraken die er schuilt achter tal van belspelopgaven.

Idiote sprongen

Ze hoopten er te geraken via de sleutels die de oplossing van een andere opgave hen hadden aangereikt. Hoe onzinnig zo'n opgave wel in elkaar zit en wat voor idiote sprongen er moeten gemaakt worden om bij de oplossing uit te komen, toont de grafiek hiernaast nog eens aan. Vind het vooral niet vreemd als u - ondanks onze hulp - alsnog verloren loopt in het kluwen van valstrikken.

Maar zelfs met de voorkennis van de bokkensprongen die er gemaakt werden bij die ene opgave, geraakte het clubje van wetenschappers er in Basta nog niet. 'Onze hersens hebben echt gekraakt tot ze begonnen te smelten', vertelt Filip Van den Abeele, een van de bollebozen in het hoogst geleerde gezelschap. De doctor in de wetenschappen was een tijdje chef wetenschap in De laatste show. 'We hebben er echt urenlang met heel de groep op zitten zoeken.'

Verbod dreigt

En uiteindelijk gaven ze het op. 'Dit is gemaakt door gekken', concludeerde wiskundeprof Hendrik Van Maldeghem van de Gentse universiteit. Van den Abeele treedt hem bij. 'Het is echt niet te doen. Er zitten zoveel variabelen, rare hersenkronkels, valkuilen en valstrikken in, dat de oplossing niet te achterhalen valt. Zoals Hendrik ook vaststelde: het is bijna at random, willekeurig. Het is gewoon onzinnig om te proberen om de sleutel te vinden. We hebben alle sleutels uit die ene opgave toegepast. Het leidde niet tot oplossingen.'

'Wie weet hebben we er dus de verkeerde mensen op losgelaten', glimlacht Scheire. 'Misschien heb je een heel ander soort creativiteit nodig. Misschien hadden we het moeten doen met twintig stand up-comedians. Of twintig helderzienden. Dát zou pas een goede test geweest zijn voor Het zesde zintuig.'

Carl Devlies (CD&V), staatssecretaris voor Fraudebestrijding, heeft de uitzending nog niet gezien als we hem aan de lijn krijgen. Maar hij is vast van plan om Basta te bekijken. Er is sinds begin dit jaar al een nieuwe kansspelwet van kracht, maar Devlies wil daar nog strengere regels aan verbinden. 'Dit soort onoplosbare vragen moet verboden worden. Ik wil in de nieuwe regels laten opnemen dat de vragen van dien aard moeten zijn dat elk redelijk persoon die kan beantwoorden. Ik had gehoopt de controle te kunnen laten doen door gerechtsdeurwaarders, maar zij mogen dat niet. Ze kunnen alleen objectieve feiten vaststellen.'

Ondertussen blijft de kassa van de belspelmensen rinkelen. Want zoals Neveneffecten op basis van één aflevering met 3.683 bellers (elk 2 euro) becijferde: op één jaar (3 spelletjes per dag, 7 dagen in de week) levert dit gesjacher net iets meer dan 8 miljoen euro op.

Bron: De Standaard: 12/01/2011

Eigen mening
Het is al een goede zaak dat de regelgeving/wetgeving strenger is geworden, wat mij betreft mag dit nog een pak strenger. Ik zie er ook de ironie van in dat ongeveer 20 professoren zo'n opgave proberen te maken en niet slagen, en dat de Belg met een gemiddeld IQ dit wél zou moeten kunnen, dit wordt de kijker toch altijd wijsgemaakt: zo wordt de prijs soms verhoogd, worden er hints (?) gegeven,... Zo'n belspelletjes zijn heel gevaarlijk en nemen te veel mensen beet.

Felix.Luyckx
12th January 2011, 19:51
Danku Neveneffecten om deze praktijken sterk in de actualiteit te brengen. Deze belspellen zijn niet meer of niet minder dan puur bedrog. Onderstaand artikel over de 'rekenspelletjes' is daar al een duidelijk voorbeeld van, maar ook tijdens andere spelletjes, waar de oplossingen wel haalbaar zijn, treedt er bedrog en misleiding op.
Ze zetten dan klokjes in beeld waarbij ze zeggen dat op het einde van het klokje er gegarandeerd een beller in de studio wordt gehaald.
Wanneer het klokje echter volledig afgelopen is duurt het soms nog meer dan 5 minuten vooraleer er een beller in de studio komt!

Het effect van zulke misleiding zie je onmiddellijk. Vanaf dat het klokje in beeld komt stijgt de teller van 'aantal bellers in de afgelopen minuut' haast meteen.
Die klokjes zijn dus geen vriendelijk gebaar naar de kijker toe, maar een manier om hun inkomsten een enorme boost te geven.

Ik hoop dat er, dankzij dit artikel, eindelijk eens grondige maatregelen getroffen zullen worden tegen deze belspellen. Het is namelijk ontoelaatbaar dat zo'n vorm van bedrog vrij op de televisie mag bestaan.

Marieke Hendrickx
13th January 2011, 20:51
Ik ga helemaal akkoord met de vorige meningen. Zo’n belspelletjes zijn bedrog. Wij zijn mensen die dat bijvoorbeeld gezien hebben op de TV maar er zijn veel mensen die dat programma niet gezien hebben en er toch mee doorgaan. Ze geloven misschien ook echt in hun kansen omdat er misschien al eens iemand die ze kennen, heeft gewonnen. Eigenlijk moeten de mensen beschermd worden tegen zo’n dingen. Het beste is ze gewoonweg verbieden. Misschien gaan de mensen dan op andere dingen gokken maar dan is er toch al één zaak de wereld uit.

lisa.dens
18th January 2011, 19:14
Ik vind het geweldig van 'Basta' dat ze dit onderwerp onder handen hebben genomen. Dit bewijst eindelijk dat die belspellen enkel bestaan om mensen in de zak te zetten. Als 20 professoren zo een 'simpele' oefening niet eens kunnen oplossen, hoe moet de gemiddelde belg hier dan in slagen? Je leest in kranten wel dat die spelletjes onder goedkeuring van specialisten of deurwaarders of weet ik veel wat worden getoond, of dat de regels voor belspelletjes strenger worden. Maar dit bewijst denk ik toch wel het tegendeel. Het enige positieve dat hier uit voort gekomen is, is dat de VMMA beslist heeft belspelletjes af te schaffen. (zie link)

Link : http://vtm.be/over-vtm/artikel/vmma-zet-uitzending-belspellen-stop

Paulien.Detailleur
18th January 2011, 19:16
[SIZE=4]VMMa zet uitzending belspelletjes stop[/SIZE]
VMMa: 'Wij volgen de regels'


De VMMa stopt met onmiddellijke ingang met het uitzenden van belspelletjes. Dat heeft het mediabedrijf vanmiddag bekend gemaakt.
"Ondanks het feit dat de organisatie van de belspellen volledig binnen het wettelijke kader gebeurde, wat vandaag ook bevestigd werd door de Kansspelcommissie, heeft de VMMa toch beslist om de uitzending van de belspellen met onmiddellijke ingang stop te zetten," luidt het in een mededeling.

Peter Quaghebeur, directeur-generaal VMMa: “Ondanks het feit dat we alles strikt volgens de wet hebben georganiseerd, vinden we het niet langer opportuun de belspellen uit te zenden gezien de maatschappelijke hetze die hier rond is gecreëerd. "

"We nemen als Vlaams bedrijf, geworteld in de samenleving, onze verantwoordelijkheid op. Als er geen maatschappelijk draagvlak is voor belspellen, dan heeft het ook geen zin meer dat we ze uitzenden. We willen niet dat onze kijkers de indruk hebben dat wij de wet overtreden.“

'VMMa respecteert de regels'

Eerder vanmiddag reageerde de VMMa al op de heisa die ontstaan was na de uitzending van Basta gisteravond door te stellen dat het bedrijf de regels respecteerde.

"De belspellen die op de VMMa-kanalen worden uitgezonden, zijn vergund, worden gecontroleerd door een deurwaarder en staan onder toezicht van de kansspelcommissie," aldus de mededeling.

De VMMa wees er ook op dat de belspelorganisator nog nooit beboet is voor fouten tegen de regelgeving.

Naar aanleiding van de reportage in Basta beloofde de VMMa onderzoeken of er fouten zijn gemaakt door de belspelorganisator, maar dat onderzoek is door de beslissing om te stoppen met belspelletjes helemaal overbodig geworden.

'Eenzijdige voorstelling van de feiten'

De VMMa vindt wel dat Basta 'een zeer eenzijdige, gemonteerde voorstelling geeft van de feiten'.

"Men gooit een heel aantal zaken op één hoop en rukt zaken uit de context . Zo worden er beelden van andere zenders getoond, wordt er foutief geponeerd dat minderjarigen kunnen deelnemen en wordt er geknipt en geplakt in vragen en antwoorden"

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110118_054

Merci Neveneffecten, merci! :champa: