PDA

Bekijk de volledige versie : De crisis in 19 begrippen


Paulien.Detailleur
8th January 2011, 16:46
[SIZE=4]De crisis in 19 begrippen[/SIZE]
[SIZE=3]Lees dit en u begrijpt het helemaal[/SIZE]



U volgt de politiek. U weet dus dat het deze week ging over Brussel, de rente en drinkende paarden. Maar hoe zat het ook alweer?

Allerslimste mens: Donderdag liet de N-VA verstaan dat de nota-Vande Lanotte onvoldoende was om te kunnen onderhandelen. Partijvoorzitter De Wever was evenwel onbereikbaar voor commentaar. Strategisch ongetwijfeld allerslimst. Maar dat net op die dag zijn – vooraf opgenomen – verschijning in de Allerslimste Mens geprogrammeerd stond, was wat ongelukkig.

Ook buitenlandse media verspreiden nu beelden van de Belgische politieke crisis met een quizkandidaat als één van de hoofdrolspelers. Bart De Wever, die de Romeinse geschiedenis kent, wordt al eens vergeleken met keizer Nero, lachend toekijkend terwijl zijn stad/land afbrandt.

Zijn politieke tegenstanders hebben er alvast munitie bij gekregen. ‘Wie aan politiek doet, moet compromissen kunnen smeden. Anders moet je maar iets anders gaan doen: tv-programma's maken, zoals Bart de Wever' sneerde Joëlle Milquet (CDH) op RTL.

Alvorens: Het belangrijkste woord dat CD&V-voorzitter Wouter Beke woensdag uitsprak. De nota-Vande Lanotte moest worden aangepast alvorens de finale onderhandelingen konden worden aangevat. Meteen was duidelijk dat CD&V de nota-Vande Lanotte verwierp als onderhandelingsbasis voor gesprekken met de zeven partijen. (zie ook stekker)

Beraad: Daar houdt de koning nu zijn antwoord in. Maandag weten we meer. Maar de kans dat Vande Lanotte moet voortwerken als bemiddelaar, wordt heel klein genoemd.

Brussel: Wordt Brussel een volwaardig derde gewest in de nota-Vande Lanotte? De Vlaamse partijen vrezen alvast dat een verdere financiering van Brussel heel snel, heel veel gaat kosten (van 370 miljoen naar 500 miljoen in 2019), zonder dat dit geld beter bestuur garandeert. Maar er is meer. Kinderbijslag, een bij uitstek persoonsgebonden materie, zou in het voorstel gewestmaterie worden om moeilijkheden in Brussel te omzeilen.

Maar als dat met kinderbijslag kan, kan dat misschien ook met onderwijs, cultuur... en de Vlamingen houden graag hun greep op het Brusselse Nederlandstalig onderwijs en de cultuurtempels.

Even angstaanjagend is voor hen het opheffen van het verbod op tweetalige lijsten: op die manier zou het CDH kunnen beslissen welke CD&V'ers een verkiesbare plaats krijgen en welke niet.

G4: Bij CD&V zijn ze met velen. Ook het politiek bestuur is een omvangrijke groep mensen. Dus als het er echt om gaat, worden de beslissingen genomen door vier mannen. Kris Peeters, Yves Leterme, Steven Vanackere en Wouter Beke vormen samen de G4 van CD&V. Bij de SP.A heette zoiets de Teletubbies, maar CD&V is een veel serieuzere partij.

Woensdagavond besprak het hele politieke bestuur van de partij de nota-Vande Lanotte. Maar hoe die bespreking zou worden samengevat voor de media – het echte werk – dat was een taak voor de G4.

Hoe: ‘Hoe moet het nu verder?' of ‘Wat nu?'. Het is de meest gestelde vraag in journalistieke en politieke kringen. Het antwoord levert een kakofonie van meningen op. Ziedaar het probleem.

Locomotief: Bart De Wever weet hoe het nu verder moet. Hij en Elio Di Rupo, winnaars van de verkiezingen, moeten discreet een akkoord uitwerken. Zij moeten de locomotief zijn van nieuwe besprekingen. Het is een alternatief voor wat de volksmond noemt: ‘sluit Bart en Elio op in een kasteel en laat hen pas buiten als ze een akkoord hebben'.

Alexander De Croo (Open VLD) verwoordde de bezwaren tegen dit plan treffend: De Wever en Di Rupo zijn wel twee locomotieven – ze rijden elk een andere kant uit.

Noodregering: Neen, het ziet er niet naar uit dat we snel een nieuwe regering krijgen. Maar de financiële markten zien het ontbreken van een regering meer en meer als een zware handicap voor ons land en straffen het af. Vooral de Franstalige partijen pleiten daarom voor een noodregering – een regering die toch een aantal maatregelen kan nemen op sociaal-economisch vlak, in het asieldossier... Bart De Wever is daar niet zo voor te vinden. Uiteindelijk moet een staatshervorming de belangrijkste sociaal-economische hervorming zijn. En dat idee is moeilijk te verzoenen met een noodregering. ‘Een noodregering, wat is dat? Dat is een club mensen die niet eens een akkoord hebben. Dat werkt niet,' zei De Wever donderdagavond in Terzake.

Paarden: De zegswijze van de week, gelanceerd door ex-bemiddelaar Johan Vande Lanotte: ‘Je kunt een paard naar het water brengen, je kunt het niet verplichten te drinken.' Volgens Vande Lanotte geeft dit Engelse spreekwoord perfect de grenzen aan van zijn opdracht. Het is nu aan de politici om de moed te hebben die grenzen te doorbreken.

Volgens politici als Wouter Beke en Bart De Wever scheelt er echter iets aan het water dat de paarden wordt voorgeschoteld. Ook dorstige paarden worden ziek van het drinken van slecht water.

Record: Vrijdag brak ons land het Nederlandse record van de langste regeringsvorming ooit in Europa. Later dit jaar kunnen we ook het wereldrecord breken dat nu nog op naam van Irak staat.

Rente: Ons land heeft veel schulden en moet dan ook regelmatig geld lenen. Daar betalen we rente voor, maar door de politiek instabiele situatie in ons land vragen onze schuldeisers nu een hogere rente als wij geld komen lenen. Donderdag ging die rente bijvoorbeeld van 4 naar 4,05 procent. Vrijdag klom de rente verder naar het hoogste peil in anderhalf jaar. Op jaarbasis kost zo'n rentestijging onze schatkist al gauw 80 miljoen euro extra.

Het stabiele, sterke Duitsland moet een veel lagere rente betalen. Het verschil tussen onze rente en de Duitse is de beroemde rentespread. Die bedroeg donderdag 114 punten. Op de dag van de verkiezingen was dat 79 punten.

Reservewiel: PS-voorzitter Elio Di Rupo opende donderdag de deur voor de liberalen om mee te onderhandelen. Echt enthousiast reageerde voorzitter Alexander De Croo (Open VLD) niet meteen. Hij wil meer zijn dan enkel een reservewiel.

Sprookjes: Niet iedereen is overtuigd van het heilzame effect van een staatshervorming. Econoom Paul De Grauwe vindt het een sprookje dat de welvaart in België plots veel groter zal zijn na zo'n hervorming. De invloed zal klein zijn, zegt hij. Zo belangrijk is een staatshervorming dus ook weer niet.

Stekker: Het is nooit fijn om verantwoordelijk te zijn voor een politieke crisis. Denk maar aan Open VLD en Alexander De Croo. De kiezer heeft hen niet beloond nadat ze de stekker uit een kwakkelende regering hadden getrokken.

Maar heeft CD&V de stekker uit de onderhandelingen gehaald door ‘alvorens' te zeggen?

‘Er wordt op dit ogenblik op geen enkele manier een stekker uitgetrokken,' zei CD&V-senator Rik Torfs donderdagochtend. ‘Wie een stekker uittrekt, dreigt zichzelf te elektrocuteren,' zo vulde Mark Eyskens, de nestor van CD&V, aan.

Het kwaad was evenwel al geschied. De dag voordien had Wouter Van Besien (Groen!) laten verstaan dat, als de stekker maar half wordt uitgetrokken, het licht ook uitgaat.

Theater: Niet alleen CD&V had bedenkingen bij de nota-Vande Lanotte. Maar de partij stond woensdagavond wel met de stekker in de hand. De reden is volgens Bart De Wever (N-VA) duidelijk: de Franstalige partijen hebben een stukje theater opgevoerd. PS en CDH wilden ‘neen, tenzij' zeggen op de nota, maar omdat CD&V dat al had gezegd veranderden ze hun houding in ‘ja, maar' – wat positiever klinkt, maar uiteindelijk hetzelfde is.

Nieuwe

verkiezingen: Komen er nieuwe verkiezingen als de blokkade blijft duren? Peilingen geven aan dat de PS en de N-VA het goed zouden doen als er nu verkiezingen gehouden worden. Maar het verschil tussen een peiling en de werkelijkheid kan groot zijn. Als iedereen de N-VA aanwijst als schuldige voor nieuwe verkiezingen, is het lang niet zeker dat de N-VA die verkiezingen wint. Verkiezingen zijn, vanuit het oogpunt van de partijen, een avontuur. Niemand kiest daarvoor.

Samenvallende

verkiezingen: In zijn voorstel pleit Vande Lanotte voor samenvallende verkiezingen. Ook Kamer en Senaat zouden voor een periode van vijf jaar verkozen worden. Omdat verkiezingen nu niet samenvallen, verkeert dit land haast constant in een pre-electorale gemoedstoestand. Dat is een politiek weinig productieve gemoedstoestand. CD&V en vooral minister-president Kris Peeters zijn echter tegen samenvallende verkiezingen.

Vier miljard: Volgens de Vlaamse minister-president Kris Peeters zal het voorstel van Vande Lanotte voor de staatshervorming Vlaanderen vier miljard euro kosten. Tja, is de reactie van bijvoorbeeld Caroline Gennez. ‘Als je meer bevoegdheden wil, moet je ook bereid zijn ervoor te betalen. In ruil kun je dan wel een eigen beleid voeren.'

Vollezele: Het idee van de locomotieven (zie aldaar) is al eens uitgetest aan het begin van deze formatie in juli, in villa Hellebosch in Vollezele. Daar zijn afspraken gemaakt waarvan nooit geweten is wat ze eigenlijk inhielden – dixit Caroline Gennez (SP.A). Wat zeker is, is dat Di Rupo en De Wever toen akkoord gingen om niet te raken aan de financieringswet. Uiteindelijk is dat wel gebeurd.

zaterdag 08 januari 2011
Auteur: Bart Dobbelaere

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=NK34OK5H

Net een soap... :doh: