PDA

Bekijk de volledige versie : Vrouwentranen zijn chemisch wapen


Paulien.Detailleur
7th January 2011, 16:16
[SIZE=4]Vrouwentranen zijn chemisch wapen[/SIZE]

[SIZE=3][SIZE=2]BRUSSEL - Een chemische stof in vrouwentranen lijkt in te werken op de hersenen van mannen: ze kalmeren ervan en worden minder belust op seks.
Van onze redacteur[/SIZE][/SIZE]

Waarom huilen we? Tenminste één functie van tranen lijkt die te zijn van chemische signaalstof. Mannen die vrouwentranen ruiken, worden daar kalmer van, en minder seksbelust. Dat blijkt uit onderzoek door een team onder leiding van Shani Gelstein, Yaara Yeshurun en Noam Sobel van het Weizmann-instituut in Rehovot in Israël. De onderzoekers beschrijven hun werk vandaag in het Amerikaanse vakblad Science.

De tranen die we huilen van emotie, zijn voor zover bekend een uniek menselijk fenomeen, en het is biologen altijd een raadsel geweest waar ze precies voor dienen. In tegenstelling tot de tranen die dienen om stofjes uit het oog te verwijderen of het oog te beschermen, die ook bij andere dieren voorkomen en waarvan de functie duidelijk is. Charles Darwin brak zich al het hoofd over de vraag waar tranen van verdriet voor dienen. Die emotionele tranen hebben overigens een andere chemische samenstelling dan niet-emotionele tranen.

Van de tranen van muizen is bekend dat ze een chemische signaalfunctie hebben. Dat zette Sobel en zijn collega's aan het denken: zouden mensentranen óók als signaal kunnen dienen?

Om dat na te gaan moesten de wetenschappers om te beginnen emotionele tranen verzamelen. Ze deden dat door vrouwelijke vrijwilligers in hun eentje naar droevige films te laten kijken en ze te vragen hun tranen op te vangen in een flesje.

In het tweede deel van het experimenten moesten mannelijke proefpersonen aan die opgevangen tranen ruiken. Sommigen roken aan de echte tranen, anderen aan neptranen: druppeltjes zoutoplossing die de onderzoekers over de wangen van de vrouwen hadden laten lopen. Dat gebeurde dubbelblind: noch de proefpersonen noch de onderzoekers die het experiment uitvoerden, wisten op dat moment wie aan echte tranen rook (met een erin gedrenkt doekje dat onder de neus werd bevestigd) en wie aan de namaaktranen.

Allereerst stelden de onderzoekers vast dat de tranen geen geur hadden die de mannen bewust konden herkennen: ze roken geen verschil met de zoutoplossing.

Maar het inademen van de dampen van de echte tranen had in de dubbelblindproef wel opvallende gevolgen. In de mannen die de echte tranen hadden geroken, daalde het testosterongehalte (gemeten in hun speeksel) en ze werden meetbaar kalmer dan de mannen die neptranen roken. En ze werden er minder geil van. Als de mannen vrouwenfoto's te zien kregen en moesten zeggen hoe seksueel aantrekkelijk ze de afgebeelde vrouwen vonden, dan gaven degenen die aan de echte tranen geroken hadden, duidelijk lagere scores. Hun inschatting van de vrouwenfoto's op andere gebieden, bijvoorbeeld hoe droevig of empathisch ze die vonden, werd niet beïnvloed. In een MRI-hersenscanner bleek dat de mannen die tranen geroken hadden, minder activiteit vertoonden in de delen van de hersenen die te maken hebben met seksuele opwinding.

Al die effecten traden op zonder dat de vrouwen in de buurt waren – het kwam dus uitsluitend door het ruiken aan de tranen, niet door het zien van een huilende vrouw.

Nog niet bekend is wélke chemische stof in tranen verantwoordelijk is voor het effect. Maar het lijkt er wel op dat één van de functies van tranen is om bij een emotionele confrontatie chemisch de emoties van een gesprekspartner te beïnvloeden – chemisch-psychologische oorlogvoering zeg maar.

De onderzoekers vermoeden dat de signaalfunctie die ze ontdekt hebben, niet beperkt is tot vrouwentranen en dat mannentranen en waarschijnlijk ook kindertranen gelijkaardige stoffen bevatten, maar dat hebben ze nog niet onderzocht.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=I934N0QQ

Wetenschap kan toch leuk zijn :D Wel vreemd dat daar nu pas onderzoek naar gedaan wordt, elke vrouw weet toch dat ze met tranen veel gedaan krijgt van mannen ;)
Het onderzoek staat zeker nog niet op punt, ik hoop dat ze het nog uitbreiden want volgens mij kunnen ze dan nog tot enkele interessante conclusies komen. Ik ben er in ieder geval heel benieuwd naar.

Eva Thijs
8th January 2011, 15:12
Geweldig onderzoek :p In de zin dan dat ik het toch wel een beetje grappig vind. Maar wel leuk om te weten. De natuur zit toch zo mooi in elkaar. Als een vrouw verdriet heeft, zal de man kalmeren en haar kunnen troosten.