PDA

Bekijk de volledige versie : "Langere rijopleiding voor jongeren om ongevallen te verminderen"


Stéphanie.Verreydt
31st December 2010, 10:56
"Langere rijopleiding voor jongeren om ongevallen te verminderen"

31/12/2010 10:07 CD&V wil een langere rijopleiding voor jongeren. De partij hoopt zo het aantal weekendongevallen met jongeren te verminderen.

Volgens Jef Van den Bergh, verkeersspecialist bij de christendemocraten, wordt 1 op de 3 jongeren tussen zijn 18e en 24e met een ongeval geconfronteerd. Vooral mannelijke jongeren raken vaker betrokken bij een ongeval. Dat zou volgens CD&V vooral te maken hebben met roekeloosheid en onervarenheid van de jonge bestuurders.

Ervaring
De partij pleit dan ook voor een verlenging van de stageperiode. Die is nu teruggebracht tot 3 maanden, maar de CD&V wil die verlengen tot 1 jaar. Zo kunnen jongeren meer ervaring opdoen vooraleer ze in het verkeer terechtkomen. "Minstens 1 jaar rondrijden met een voorlopig rijbewijs is een must om ervaring op te doen", aldus Van den Bergh.
Jongeren mogen dan wel vroeger aan hun opleiding beginnen zodat ze toch al op hun 18e hun rijexamen kunnen afleggen.

Verbod
De CD&V vindt ook dat politierechters meer jongeren een rijverbod moeten opleggen tijdens het weekend.

Bron: http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1004380/langere-rijopleiding-voor-jongeren-om-ongevallen-te-verminderen-2.aspx

Eigen mening:
Rijervaring is erg belangrijk. Door veel met de auto te rijden, leer je beter te reageren en om te gaan met de verschillende situaties in het dagelijkse verkeer. Drie maanden als stageperiode is erg kort. Je kan dan misschien wel met de auto rijden en de nodige manoeuvres correct uitvoeren maar gepast reageren in het dagelijkse verkeer leer je niet op 3 maanden. Ik vind het wel goed dat je op je 18e een rijexamen kan afleggen. Roekeloze jonge bestuurders zullen er altijd wel zijn. Ik vind het dan ook beter om deze personen te straffen (niet alleen rijverbod opleggen tijdens weekend) en niet alle jonge bestuurders. Er zijn ook jongeren die zich ‘goed gedragen’ in het verkeer!

lobke.vervoort
31st December 2010, 13:28
Ik las het artikel ook op de website van de Morgen en daar schreef men dit:

CD&V pleit voor langere en strengere rijlessen om verkeersongevallen met jonge bestuurders tegen te gaan. Vroeger beginnen maar langer oefenen is de boodschap, zo laat Kamerlid Jef Van den Bergh verstaan in De Morgen. Tegelijk zou een rijverbod in het weekend vaker als straf opgelegd moeten worden, oordeelt hij. Touring gaat maar gedeeltelijk akkoord met het voorstel. Voor hen moet de opleiding niet langer, wel professioneler.

"Jonge mensen scoren zeer slecht in de verkeersveiligheidsstatistieken, maar opvallend genoeg heeft dat niet in de eerste plaats met drank te maken", verduidelijkt Van den Bergh.

"Het zijn vooral de veertigers en vijftigers die rijden met een glas te veel op. In de lagere leeftijdsgroepen zien we dat vooral de onervarenheid en jeugdige roekeloosheid een rol spelen."

Theorie vanaf 16 jaar
Als remedie wil de CD&V'er de leeftijd om het theoretisch rijbewijs te mogen afleggen verlagen naar zestien jaar, zodat jongeren hun rijbewijs al kunnen halen vanaf hun zeventiende. Daar tegenover staat wel dat jongeren dan een jaar met begeleider moeten rondrijden, dus tot hun achttiende.

Verplicht naar rijschool
Mobiliteitsorganisatie Touring gaat maar gedeeltelijk akkoord met het plan van CD&V. Voor Touring moet de rijopleiding niet langer, maar wel professioneler. Touring wil af van het 'leren rijden met de ouders' en pleit voor een verplichte beurt bij de rijschool.

In België leert 60 procent rijden met een 'vrije' opleiding, oftwel met ouders, buren of vrienden. Dat in enorm veel, zeker in vergelijking met Europese cijfers. In Zweden leert 20 procent rijden via vrije opleiding. In landen als Duitsland en Denemarken is de vrije opleiding verboden.

Voorlopig rijbewijs
Naast de vrije opleiding moet ook de tijd om met een voorlopig rijbewijs rond te rijden beperkt worden.

"Tijdens de huidige stageperiode mag de leerling, zonder enige voorafgaande controle, de straat op. Herhaaldelijk mislukken in het praktijkexamen houdt dit niet tegen waardoor een voorlopig rijbewijs eeuwig kan worden gebruikt", klinkt het.

Hervorming rijopleiding?
Het project rond de gedeeltelijke hervorming van de rijopleiding van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe ligt volgens Touring voorlopig stil.

Actieplan
Het voorstel van Van den Bergh maakt deel uit van het nieuwe Weekendongevallen Actieplan van zijn partij. Daarin pleit CD&V onder meer voor fuiven in eigen buurt, het aanmoedigen van flurescerende banden en vestjes voor zwakke weggebruikers en het sneller teruggrijpen naar een rijverbod tijdens de weekends voor hardleerse automobilisten. (belga/dea/edp)

bron: De Morgen 31/12/2010 (http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1202135/2010/12/31/CD-V-wil-langere-en-strengere-rijlessen.dhtml)

Toelichting
Ik kan me wel vinden in de mening van Stéphanie, 3 maanden is erg kort om te leren rijden en ik vind het dus goed om deze tijd te verlengen. In het artikel hierboven wil men de leeftijd om het voorlopig rijbewijs te halen, verlagen naar 16. Dat vind ik dan weer heel jong. Ik denk dat jongeren op 16-jarige leeftijd nog niet verantwoordelijk genoeg zijn om al met de auto te rijden. De leeftijd verlagen vind ik dus geen goed idee. Verplichte uren rijles vind ik wel een goed plan, maar dan zouden ze wel iets aan de kostprijs van die rijlessen mogen doen. Het is nu erg duur om rijlessen te betalen en ik denk dat veel mensen daarom met hun ouders leren rijden.