PDA

Bekijk de volledige versie : Rechtstreeks van Leuven naar luchthaven


Barst
27th October 2005, 16:48
Rechtstreeks sporen van Leuven naar luchthaven


LEUVEN - Vanaf 11 december kunnen reizigers rechtstreeks sporen van Leuven naar de luchthaven van Zaventem. Ze zullen het traject dan in 15 minuten afleggen in plaats van 55. Op weekdagen rijden er 2 treinen per uur en tijdens het weekend 1 per uur.


Het nieuwe traject verkort drastisch de reistijd omdat een reiziger vanuit Leuven vroeger eerst naar Brussel-Noord moest. De nieuwe verbinding is mogelijk door de aanleg van de zogenaamde boog van Nossegem die de spoorlijn Leuven-Brussel met de luchthaven verbindt. De bouw van deze verbinding kostte 20,8 miljoen euro. Het is de eerste fase van het Diabolo-project dat de luchthaven beter bereikbaar moet maken per spoor.

Via een vlottere overstap in Leuven wordt de luchthaven van Zaventem voortaan ook veel vlotter bereikbaar vanuit heel wat stations ten oosten van Leuven. De tijdwinst vanuit stations van Luik tot Hasselt schommelt tussen de 15 en 38 minuten. De NMBS hoopt niet alleen meer passagiers voor de luchthaven aan te trekken, maar ook meer werknemers.


Andere nieuwigheden

Op 11 december worden nog andere treinverbindingen ingevoerd. Zo worden dagelijks twee nieuwe, rechtstreekse P-treinen ingelegd tussen Brussel en Luik-Guillemins (zonder stop in Leuven) en tussen Gent-Dampoort en Brussel.
De laatavondtrein Eupen-Brussel wordt voortaan verlengd tot in Oostende.


Toekomstplannen

Tegen 2010 zal de luchthaven ook met Mechelen worden verbonden. Eenmaal de lijn Leuven-Brussel eind 2006 op 4 sporen gebracht is ontstaan nieuwe mogelijkheden om de dienstregeling nog te verbeteren.


Weblog DS, 27-10-2005 (ml)